Zajednička ulaganja u puteve i železnicu

Izvor: TvojPortal.com, 10.Jun.2011, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička ulaganja u puteve i železnicu

/dnevnik.rs/ Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Boris Tadić i Ilham Alijev najavili su strateško partnerstvo dve zemlje, koje će se ogledati u ekonomskim projektima, pre svega, vezanim za saobraćajnu infrastrukturu i energetiku.


Dvojica predsednika su na Keju uz Dunav u Novom Sadu otkrili spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju, pevaču klasične muzike i autoru azerbejdžanske himne, a čija je izgradnja finansirana sredstvima Azerbejdžana. >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Predsednik Srbije kazao je da se ta saradnja neće zasnivati samo na izgradnji gasovodnih linija, već da je ona moguća i u izgradnji autoputeva i želenice kroz Srbiju.
- Sa našim azerbejdžanskim prijateljima ovih dana razgovaramo o mogućem zajedničkom učešću u izgradnji autoputeva i modernizaciji železnica u Srbiji, a ne samo o novim gasovodnim linijima - rekao je Tadić. Dodao je da postoji mnogo zajedničkih projekata Srbije i Azerbejdžana, te da "ovo prijateljstvo i izgradnja zajedničkih spomenika ljudima iz kulture, kao i osnivaču modernog Azerbejdžana Gajadaru Alijevu, vodi boljim odnosima između dve zemlje".
Predsednik Srbije ocenio je i da će prostor na novosadskom Keju, gde je postavljen spomenik azerbejdžanskom kompozitoru, biti "urbani kutak u slavu muzike, kulture i povezivanja naroda". - Korak po korak Novi Sad i Srbija dobijaju jedno novo obličje, novi izgled i uveren sam da ćemo ukoliko nastavimo i ubrzamo čitav ovaj proces obnavljanja i izgradnje za nekoliko godina dobiti jedno sasvim novo i bolje lice naše zemlje - rekao je Tadić.
On je naveo i da su Kosovo i Metohija i Nagorno-Karabah
"bolni problemi" koji su zbližili Srbiju i Azerbejdžan, ali da je prioritet ipak ekonomska saradnja, te eventulno zajedničko učešće na trećim tržištima.
Predsednik Azerbejdžana je rekao da će strateško partnerstvo dve
zemlje rezultarati konkretnim planom ekonomske saradnje i izrazio uverenje da će svi sporazumi uskoro biti sprovedeni.
- Stareško prijateljstvo između Srbijr i Azerbejdžana još više je osnaženo ovom posetom. Kroz uzajmnu saradnju ponovili smo i međusobnu podršku oko zajedničkih problema vezanih za Kosovo i Nagorno-Karabah. Takođe, uskoro će biti donet i konkretan akcioni plan naše ekonomske saradnje - kazao je Alijev, dodavši da će sporzaumi koji su dogovoreni uskoro biti i realizovani.
Oktrivanju spomenika prisustovao je i novosadski gradonačelnik Igor Pavličić, a posetom Novom Sadu Alijev je završio dvodnevnu posetu Srbiji.B. D. S.

Srbijaputeviazerbejdžanzeleznicazajednicka ulaganja

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.