Zagreb protestuje zbog izjave Tadića

Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb protestuje zbog izjave Tadića

Hrvatska vlada oštro je reagovala na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića povodom 13. godišnjice masakra Bošnjaka u Srebrenici, optuživši ga da želi da „uravnoteži" sve žrtve i zločine počinjene u ratu u bivšoj Jugoslaviji.



Tadić je uoči godišnjice srebreničkog zločina, između ostalog, rekao da svi zločinci, bez obzira na naciju i veru, „bez obzira na to da li se zovu Mladić, Orić, Haradinaj ili Gotovina, moraju dobiti zasluženu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaznu, da bi sve žrtve u našem regionu konačno našle spokoj". Međutim, potpredsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor poručila je da je „činjenica koju ni Tadić ne može promeniti ta da je Hrvatska bila napadnuta, da je bila izložena krvavoj agresiji i da se morala odbraniti", kao i to da je Ratko Mladić bio „deo tog krvavog agresorskog stroja". Ona je Tadiću poručila da umesto sličnih saopštenja „izvoli Mladića izručiti Hagu".

Jadranka Kosor posebno uznemirujućom vidi Tadićevu izjavu u kojoj on, uz Mladića, Orića i Haradinaja, spominje i Antu Gotovinu. Prema njenim rečima, „Gotovina je spasao živote barem 40.000 potencijalnih žrtava" u Bihaću, koje su mogle da budu pobijene nakon Srebrenice.

Na izjavu predsednika Srbije, oštro reaguju i vodeći hrvatski mediji koji tvrde da se radi o „Tadićevom strahu da će očekivana oslobađajuća presuda Gotovini upropastiti političku tezu o izjednačavanju zločina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.