Vreme je za razmatranje kandidature

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Sep.2010, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je za razmatranje kandidature

Beograd -- Brisel će se ozbiljno posvetiti srpskoj kandidaturi, izjavio u Beogradu evropski komesar za proširenje Štefan File.

Došlo je vreme da Brisel ozbiljno razmotri kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je Šrefan File posle razgovora sa srpskim zvaničnicima.

Predsednik Boris Tadić rekao je evropskom komesaru za proširenje da očekuje da zvanični pregovori o članstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije u Uniji počnu krajem sledeće godine ili početkom 2012.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ponovio je više puta iznet stav da je zajednički nastup Srbije i EU pred Generalnom skupštinom UN, sa prethodno usaglašenim tekstom Rezolucije o Kosovu, bio vrhunac unapređene saradnje Beograda i Brisela.

Potom je ponovio da je vreme da se razmatra srpski zahtev za status kandidata za članstvo, koji je Uniji predat u decembru 2009. godine.

"Komisija smatra da je došlo vreme da Evropska unija ozbiljno razmotri zahtev Srbije za da se pridruži Evropskoj uniji. Nadam se da će odluka biti doneta uskoro, odnosno da će o tom pitanju biti postignut konsenzus", očekuje File.

"Znam da Belgija kao predsedavajuća ali i neke druge zemlje vredno rade na tome, isto kao i Ketrin Ešton. Preovladava mišljenje da ne treba propustiti ovu priliku", kaže on.

Predsednik Srbije Boris Tadić nada se da će razmatranje kandidature biti zavrešeno u kratkom roku, a da bi pregovori o članstvu mogli da počnu 2012. godine.

Ispunjavanje uslova Evropske unije za članstvo osiguraće bolji život građana, istakao je Tadić.

Nastavljamo saradnju sa partnerima iz EU, želimo da ubrzamo tempo, ali ne da preskačemo faze u procesu učlanjenja, rekao je Tadić i istakao da je namera Srbije da krajem sledeće, ili početkom 2012. godine, otvori pregovore o članstvu.

Saradnici evropskog komesara demantovali su navode beogradskih medija da je Štefan File u Beograd doneo spisak tema koje Brisel predlaže za razgovore Beograda i Prištine koji se neće baviti statusom pokrajine.

U izjavi medijima, Štefan File nije pominjao Kosovo ali je ponovio da su dobrosusedski odnosi u regionu za Uniju veoma važni

"Današnji razgovori bili su prilika ne samo da se podsetimo prioritetnih reformi koje su neophodne, već i da pohvalim Srbiju za ulogu koju igra u regionalnoj saradnji", rekao je File.

"Posle svega što sam danas čuo mogu da kažem da sam ohrabren predanošću koju ovde vidim, ohrabren da ćemo imati pragmatičnu regionalnu saradnju koja će uključiti sve zemlje u okruženju, a takođe ukljuciti i Prištinu", kazao je on.

Predsednik Srbije očekuje da pregovori Beograda i Prištine počnu posle sednice Generalne skupštine UN, koja sledeće nedelje počinje u Njujorku.

Srbija brani svoja legitimna prava na Kosovu i Metohiji i zadovoljan sam što smo došli do zajedničke sadržine sa EU, koja nam je omogućila da 28 država Evrope podnesu rezoluciju, koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama, rekao je Tadić.

Tadić je izneo uverenje da je kroz pregovore moguće doći do stabilnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, poštujući legitimne interese Albanaca, ali i legitimne interese Srba na Kosovu i srpske države.

File razgovarao sa premijerom i ministrima

O procesu evrointegracija File je razgovarao i sa predsednikom Vlade Cvetkovićem i ministrima Jeremićem, Šutanovcem i Dačićem.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je danas u razgovoru sa evropskim komesarom da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena procesu evropske integracije.

Premijer Cvetković je rekao da će i u narednom periodu Vlada nastaviti aktivnosti vezane za produbljivanje regionalne saradnje, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i saradnju sa Haškim tribunalom.

Cvetković je sa Fileom razgovarao i o reformi pravosuđa. Statistika je pokazala da je reforma pravosuđa u Srbiji dovela do efikasnijeg sudstva, rekao je premijer.

"Statistički, za prvih šest meseci ove godine pravosuđe je sa 30 odsto manje sudija bilo daleko efikasnije nego prošle godine jer je rešeno više predmeta", rekao je Cvetković.

Premijer Srbije je naveo da je sa Fileom razmatrano da li je reforma pravodsuđa u Srbiji urađena na regularan način i dodao da će EU pomoći da se to utvrdi.

Na sastanku Cvetkovića sa evropskim komesarom Fileom bila je i ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

File je tokom susreta s Dačićem rekao da je Evropska unija svesna da je Srbija učinila značajan napor u cilju dostizanja evropskih standarda, kao i da je odluka o viznoj liberalizaciji potvrda učinjenog progresa u čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo vodeću ulogu.

Komesar je podvukao da je u narednom periodu posebno bitan nastavak i produbljivanje regionalne saradnje, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac informisao je danas evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o reformama koje su sprovedene u sistemu odbrane i planovima za uključivanje Vojske Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

Šutanovac je, takođe, obavestio evropskog komesara o opštem toku reformi u Srbiji.

File je pozdravio do sada ostvaren stepen razvoja, koji je u skladu sa evropskim standardima, kao jedan od izuzetno važnih segmenata procesa evropskih integracija Srbije.

O čemu se razgovaralo u Briselu

Evropski komesar, koji je u Briselu razgovarao sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, izjavio je da veruje da bi prvi korak u novoj fazi odnosa Evropske unije i Srbije, bila odluka članica Unije da ovlaste Evropsku komisiju da počne da razmatra kandidaturu Srbije za članstvo.

File je dodao da bi, ukoliko počne do kraja godine, proces evaluacije Srbije mogao da bude završen tokom 2011, kada bi mišljenje komisije bilo vraćeno zemljama članicama koje bi, potom, odlučivale da li je vreme da sa Srbijom počnu dugotrajne i sveobuhvatne pregovore o ulasku u Uniju.

Božidar Đelić je izjavio da Srbija očekuje da krajem oktobra prosleđivanje naše kandidature bude na dnevnom redu, kao i da će Beograd spremno dočekati "upitnik" iz Brisela.

"On mi je rekao da naravno ta odluka pripada zemljama članicama, ali da će Komisija pod njegovim vođstvom biti spremna da odmah po dobijanju zelenog svetla, veoma brzo, nekoliko dana, maksimum dve-tri nedelje posle toga, prosledi upitnik Srbiji da ne izgubimo ni jedan jedini dan, tako da naš cilj da sledeće godine budemo kandidat, bude ispunjen”, rekao je Đelić.

Štefan File tokom večeri će se sastati sa predstavnicima nevladinog sektora kao i ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.