Izvor: Blic, 19.Jan.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije: Bez većih plata u javnom sektoru

Neće biti povećanja plata u javnom sektoru dok traje ekonomska kriza, dogovoreno je danas na sastanku predsednika Borisa Tadića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima.

Kako je agenciji Beta rečeno u Vladi Srbije dogovoreno je da se plate ne povećavaju dok se privreda i privatni sektor ne oporave. Svako povećanje plate u javnim preduzećima u ovom trenutku bi bilo suprotno ekonomskoj politici Vlade i izazvalo bi dalekosežne posledice na ekonomsku stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije, kazali su u Vladi. To je čvrst i jedinstven stav vladajuće koalicije, rečeno je agenciji Beta posle sastanka predsednika, premijera i ministara.

Uskoro tri zakona o štrajkovima i platama u javnom sektoru

Vlada će uskoro usvojiti tri zakona o štrajkovima i platama u javnom sektoru, najavio je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

U prvoj polovini ove godine biće usvojena tri zakona kojima će biti regulisana oblast štrajkova, protesta i plata u javnom sektoru. Vlada, prema rečima ministra Ljajića, neće ignorisati proteste, ali razgovori o rešavanju problema ne znače da će popuštati pritiscima.

"Najgore što može da se dogoodi je da se otvori Pandorina kutija, da budemo zatrpani zahtevima za povećanje plata, posebno u javnom sektoru, što bi moglo da naruši ekonomsku politiku vlade i da se ceo sistem uruši kao kula od karata", upozorava Ljajić.

Jelašić: Ministri protiv povećanja plata u javnom sektoru

Guverner NBS Radovan Jelašić preneo je danas informaciju dobijenu iz Vlade Srbije da su svi ministri protiv povećanja plata u javnom sektoru i upozorio da povećanje plata i penzija u javnom sektoru nije dogovoreno sa MMF-om. On je izrazio nadu da će ministri ispuniti svoj dogovor sa tom međunarodnom institucijom.

"Zasad se govori samo o najavama o povećanju plata i penzija, ali to još nije konačna odluka. Odmrzavanje plata i penzija nije predviđeno za ovu godinu u dogovoru sa MMF-om", kazao je Jelašić.

Plate u javnom sektoru ostaju na nivou iz novembra 2008.

Zakonom o budžetu za 2010. godinu predviđeno da sve plate za budžetske korisnike budu zamrznute na nivou iz novembra 2008. godine i zato teret posledica ekonomske krize moraju svi ravnomerno da podnesu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finansija.

"Javna preduzeća, javno-komunalna preduzeća ili bilo koji pravni subjekat čiji je osnivač Republika ili lokalna vlast ne bi trebalo da budu izuzetak, jer država funkcioniše po principu spojenih sudova", ističu u Ministarstvu finansija povodom sve učestalijih štrajkova u javnom sektoru.

Ministarstvo finansija ne spori da su štrajkovi legitiman način sindikalne borbe radnika i zakonom propisana mogućnost interpetacije zahteva radnika, upozoravajući da udovoljavanje jednoj strani u sebi nosi rizik aktiviranja ostalih sindikata, a na ukupnom nivou ne može se dati jednima, ako se ne uzme drugima.

U Ministarstvu ističu da je u budžetu definisano zamrzavanje plata za budžetske direktne ili indirektne korisnike, kao deo paketa mera Vlade za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize i da zbog toga "nema potrebe da se na posebnoj sednici Vlade usvaja neki posebni, akt o zamrzavanju plata u javnom sektoru". U Ministarstvu finansija podsećaju i da je Zakon o privremenom smanjenju zarada, neto naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru prestao da važi zaključno sa 31. decembrom 2009. godine i da se plate zaposlenima u javnom sektoru vraćaju na nivo iz novembra 2008. godine.

To praktično znači da će plate biti na nivou na kom su bile pre oporezivanja po Zakonu o smanjenju plata, zarada, neto naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru. Podsećanja radi, pomenutim zakonom na zarade veće od 40.000 dinara uvedeno je dodatno smanjenje od 10 odsto, a na zarade iznad 100.000 dinara - 15 odsto na razliku iznad 40.000 dinara.

"Pored toga, Vlada je predvidela i racionalizaciju zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnoj vlasti i to je definisano u dva zakona koji je Narodna skupština usvojila u decembru 2009. godine. Navedeni zakoni treba da obezbede smanjenje javne potrošnje kao i makroekonomsku stabilnost zemlje, te nema potrebe za donošenjem posebnog akta Vlade koji bi to potvrdio", preciziraju u tom ministarstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.