Veliki razvojni potencijal Srbije

Izvor: RTS, 03.Jun.2010, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki razvojni potencijal Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao otvarajući poslovni forum u Solunu, da tržište Srbije nosi veliki razvojni potencijal i da je nemoguće zamisliti razvoj Zapadnog Balkana bez njene ključne uloge. Predsednik Srbije položio venac na Spomenik srpskim vojnicima na Zejtinliku.

Tržište Srbije nosi veliki razvojni potencijal i nemoguće je zamisliti razvoj Zapadnog Balkana bez njene ključne uloge, izjavio je srpski predsednik Boris Tadić otvarajuću poslovni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privredni forum u Solunu, koji je okupio veliki broj privrednika iz Grčke i Srbije.

Srbija će pomoći da se Grčka transportno poveže sa Evropskom unijom izgradnjom putnih koridora, izjavio je u Solunu predsednik Boris Tadić.

Tadić je na prijemu, koji je u Solunu organizovan za privrednike i građane Srbije koji žive u Grčkoj, istakao da svaki stanovnik Srbije ima poseban odnos prema Grčkoj i Solunu.

"Za par godina ćemo od Atine do Londona imati mreže autoputeva i time ćemo transportno pomoći Grčkoj da se poveže sa EU, gde se već politički nalazi", rekao je Tadić.

Prijemu su prisustvovali i ministri Dragan Šutanovac i Slobodan Milosavljević, kao i predsednik PKS Miloš Bugarin.

Grčka je jedan od ključnih investitora u Srbiji, a ekonomski odnosi dve zemlje su u stalnom usponu od 2000. godine, u oblasti trgovine, robne razmene i u sektoru usluga, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

Bugarin je, po završetku Poslovnog foruma u Solunu, izjavio da su na skupu učestvovali predstavnici četrdesetak srpskih kompanija, tri regionalne komore i pet opština, a sa grčke strane je bilo više od 65 kompanija koje su zainteresovane za unapređenje poslovne saradnje.

Podsećajući da Srbija sa grčkim kompanijama već ima strateško partnerstvo u stvaranju direktnih investicija, Bugarin je istakao da postoji "zaista veliko interesovanje za regionalno povezivanje srpskih i grčkih privrednika, radi nastupa na trećim tržištima".

Tadić je na početku foruma rekao da Srbija danas nudi najbolje poslovne prilike na Balkanu.

"Srbija je geografsko, poslovno i intelektualno središte tog prostora i kao potpisnik CEFTA sporazuma i istog takvog sporazuma sa Rusijom, Belorusijom i Turskom, predstavlja šansu izvoza na tržište od 800 miliona stanovnika", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da je zahvalan na podršci koju Grčka pruža Srbiji, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

"Više od 200 grčkih kompanija posluje u Srbiji i vaša zemlja je uložila 2,5 milijardi evra investicija u Srbiju. Samo putem ekonomskih integracija može politički da se stabilizuje Balkan", ocenio je Tadić.

Predsednik je podsetio da je baš u Solunu, na samitu 2003. godine potvrđena jasna evropska perspektiva regiona i istakao da sedam godina kasnije Srbija ne odustaje od tog starteškog cilja.

"Evropska perspektiva je snažan pokretač u procesu demokratizacije i stabilizacije čitavog regiona. Usporavanjem tog procesa najveću cenu ne bi platili samo građani Zapadnog Balkana, već i građani EU", naveo je Tadić i dodao da bi to imalo nesagledive ekonomske i bezbednosne posledice po čitavu EU.

Prema njegovim rečima, Evropska unija neće biti kompletna dok u svoje granice ne uključi Zapadni Balkan.

Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi, predsednik Srbije je naglasio da je potrebno udruženo ekonomsko reagovanje država na otklanjanju posledica krize.

"Kriza je najveća u poslednjih 100 godina, jer su činjene sistematske greške i, usled ubrzanog rasta životnog standarda, nije bilo uzdržanosti u potrošnji. Danas iz tih grešaka izvlačimo pouke i u decenijama pred nama treba da pokažemo viši nivo discipline", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da Grčka i Srbija danas treba da budu solidarni partneri u teškim okolnostima.

"Ja sam danas zato ovde, jer je grčki premijer neposredno posle 5. oktobra, u teškim trenucima, bio sa srpskim narodom, a danas ja želim da pokažem solidarnost sa grčkim prijateljima. Srpski narod smatra grčki narod za svoje najbliže prijatelje", zaključio je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije položio je, zajedno sa grčkim ministrom odbrane Evangelosom Venizelisom, venac na Spomenik srpskim vojnicima na Zejtinliku u Solunu.

Polaganju venaca prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, grčki arhiepiskop Varnavas, kao i nekoliko desetina studenata iz Srbije, koji se školuju u Solunu.

Ceremonija je počela minutom ćutanja palim srpskim vojnicima, nakon čega je orkestar grčke vojske intonirao himne dve države.

U kosturnici ispod kapele sahranjeno je 5.680, a na groblju u 10 parcela 1.440 sprkih vojnika. Na Zejtinliku su i dve zajedničke grobnice u kojima je sahranjeno 295 posmrtnih ostataka nepoznatih vojnika sa Solunskog fronta.

U sklopu Srpskog vojničkog groblja nalazi se i partizansko groblje na kojem je sahranjeno 125 žrtava Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Ključna uloga Srbije u razvoju Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 03.Jun.2010

Tržište Srbije nosi veliki razvojni potencijal i nemoguće je zamisliti razvoj Zapadnog Balkana bez njene ključne uloge, izjavio je danas predsednik Republike Boris Tadić otvarajuću poslovni privredni forum u Solunu...Tadić je na početku foruma, kome prisustvuje veliki broj privrednika iz Grčke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.