VAC grupa se povlači iz Srbije

Izvor: B92, 15.Jun.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC grupa se povlači iz Srbije

Beograd -- Nemačka kompanija VAC odlučila da se povuče iz Srbije i da počne prodaju akcija u "Politici" i "Dnevniku".

Medijska grupa VAC odlučila je da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik VAC-a Bodo Hombah je u poverljivom pismu zamolio predsednika Srbije Borisa Tadića da pomogne da taj izlazak bude u skladu sa zakonom i fer.

Dodaje se da je u tom pismu, Hombah opisao iskustva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vaca kao investitora u Srbiji.

Prvi je na tu vest reagovao Jovan Simić, član Upravnog odbora kompanije "Politika AD", čiji je VAC većinski vlasnik.

UO "Politike” sutra će razmotriti novonastalu situaciju.

VAC osim u "Politici” većinsko vlasništvo ima i u novosadskom "Dnevniku”, kao i kioske "Štampe”.

Već duže vreme nije jasna kakva je njihova vlasnička struktura u kompaniji Novosti koju su nameravali da preduzmu.

Za mnoge je saopštenje nemačke kompanije VAC bilo iznenađenje. Odlučili su da okončaju svoj angažman u Srbiji i da se poptuno povuku iz zemlje.

Razloge povlačenja nisu naveli u saopštenju, ali jesu detalj da je prvi čovek VAC-a, nemački političar i privrednik Bodo Hombah u poverljivom pismu upućenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću opisao poslovna iskustva te kompanije na ovim prostorima.

"Informacije koje kruže Beogradom su samo delimično tačne. Naime, ono što je tačno je da je u poverljivom pismu upućenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Bodo Hombah, direktor VAC-a, opisao iskustva naše medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije iz nje i krenuti sa prodajom svojih učešća u srpskim firmama”, navodi se u saopštenju VAC-a.

"Pomenute prodaje bi trebalo da se vrše uz konkretne uslove i cene, uz očuvanje ekonomskih prava i interesa VAC grupe. VAC grupa se nada da zemlju neće napustiti u svađi uprkos velikim teškoćama i javnim klevetama”, dodaje se u saopštenju.

VAC je novinska i izdavčka kuća koja u Srbiji ima vlasništvo od 50 posto u "Politici”, većinski je vlasnik novosadskog "Dnevnika”, a drži i kioske "Štampe”.

Na vest o povlačenju iz Srbije prvi je reagovao član UO "Politike” Jovan Simić.

"Iznenađen sam načinom, zato što bih očekivao da neko javi da je zauzeo takvu poziciju i doneo takvu odluku. Dobro, to je odluka poslovnog partnera, ja nisam još uvek pročitao saopštenje ni pismo jer sam na putu”, kaže Simić.

"Mi sutra, inače, imamo sednicu Upravnog odbora i onda ćemo izanalizirati situaciju i to pismo, sešćemo sa partnerima i porazgovarati. Njihovi razlozi, ja ne mogu da ih komentarišrem, oni verovatno postoje. Sešćemo da razgovaramo da vidimo o čemu se radi, da li je to stvarno kraj i njihova konačna odluka ili je to samo jedna opomena da bi se nešto drugačije radilo u budućnosti”, navodi on.

U saopštenju VAC-a su odbačene i tvrdnje koje su iznete u štampi da ta kompanija hoće da na nekoga izvrši pritisak.

Prehodno je list "Pres” objavio da VAC ucenjuje Borisa Tadića upozoravajući da će se povući iz Srbije ako ne dobiju "Večernje novosti”.

Kakav je udeo kompanije VAC u "Novostima” i ko u stvari ima akcije te domaće izdavačke kuće već duže vreme nije poznato.

Kontorverzni biznismen Stanko Subotić Cane, koji je optužen za šverc cigareta i za kim je Srbija raspisala poternicu, nedavno je optužio tajkune Miroslava Miškovića i Milana Beka da su njegovim novcem kupili većinski paket u "Novostima”.

Subotić, koji je švajcarski državljanin je u nedovoljno jasnim poslovnim vezama sa samim VAC-om.

Član UO "Politike” Jovan Simić ne želi da se upušta u analizu motiva povlačenja nemačke kompanije, ali isitče da najstariji list na Balkanu zbog tog poteza neće trpeti posledice.

"VAC je i u 'Dnevniku’ i u 'Politici’, znate da je postojala ona medijska priča da su i u 'Večernjim novostima’, odnosno oni tvrde da su u 'Novostima’, ali da ih nisu preuzeli i u 'Štampi.’ Kakve će sve to zajedno da izgleda, to ja ne mogu da vam kažem niti znam, ja znam kako će izgledati u 'Politici’”, kaže Simić.

"Mi ćemo, ako stvarno izlaze i ako je to konačna odluka, sesti, svesti situaciju i stanje, videti ko kome i šta duguje, dogovriti rokove i način isplate i prenose prava. Što se tiče 'Politike’ kao kompanije i kao novina, verujte ništa se neće osetiti, niti će biti problema u poslovanju”, uverava on.

VAC je treća po veličini nemačka novinska i izdavačka kuća sa preko 500 izdanja u devet zemalja.

Sedište je u Nemačkoj u Esenu, a novinska izdanja imaju i u Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Albaniji, Makedoniji i Rusiji.

U Srbiju su došli par godina nakon petooktobarskih promena kada su preuzeli akcije novosadksog dnenvika i Politike, a par godina kasnije i važnu distributivnu mrežu – kioske štampe.

Ekonomisti i stručnjaci za inostrana ulaganja u Srbiju nisu želeli da komentarisu postupak VAC-a, ali se slažu da će odlazak ove medijske kuće imati negativne efekte na buduća ulaganja iz inostranstva, posebno iz Nemačke koja je do sada na naše tržište uložila oko milijardu i po evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VAC: Tadiću, mi odosmo iz Srbije!

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2010

Portparol Medijske grupacije VAC (WAZ) Paul Binder saopštio je danas da je ova nemačka medijska grupacija "odlučila da okonča svoj angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje"...Prema rečima Bindera, direktor VAC Bodo Hombah je u poverljivom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću opisao...

Nastavak na Vesti-online.com...

VAC se povlači iz Srbije

Izvor: RTV Pink, 15.Jun.2010

VAC grupa se povlači iz Srbije, prodaje učešće u firmama. . . Medijska grupa VAC odlučila je da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje, saopštila je ta kompanija. .

Nastavak na RTV Pink...

Jovan Simić: Ako WAZ ode nadam se da će "Politiku" preuzeti država

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jun.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Skupštine preduzeća Politika novine i magazin Jovan Simić očekuje da će u slučaju da se nemačka medijska grupa WAZ povuče iz Srbije država postati vlasnik 100 odsto kapitala "Politike".

Nastavak na SEEbiz.eu...

WAZ odlazi iz Srbije, "Politiku" preuzima država?

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jun.2010

BEOGRAD - Potpredsjednik Skupštine preduzeća Politika novine i magazin Jovan Simić očekuje da će u slučaju da se njemačka medijska grupa WAZ povuče iz Srbije država postati vlasnik 100 posto kapitala "Politike".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.