U klupe samo Čeda i Palma od lidera

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U klupe samo Čeda i Palma od lidera

Beograd -- Gotovo je izvesno da će od lidera stranaka u poslaničkim klupama ostati jedino Čedomir Jovanović iz LDP-a i Dragan Marković Palma iz Jedinstvene Srbije.

U srpski parlament ušlo je više od 40 stranaka, da sada je formirano 11 poslaničkih klubova, a 66 poslanika još je neraspoređeno.

Poslanički klub nije formirala još Demokratska stranka, a ko će biti na čelu demokrata u Skupštini Srbije za sada nije poznato, iako je izvesno da predsednik DS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boris Tadić neće biti poslanik.

Šefovi većine do sada formiranih klubova su lideri stranaka, što će verovatno biti promenjeno nakon izbora nove vlade, budući da njihovim odlaskom u izvršnu vlast neće moći da ostanu na čelu poslaničkih klubova.

Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić trenutno je šef naprednjaka u parlamentu, dok je za njegovog zamenika izabrana Jorgovanka Tabaković. Međutim, kako se očekuje, Vučić će biti deo nove vlade, pa će njegova funkcija u parlamentu prestati.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije sada je Ivica Dačić, međutim, on kao mandatar neće ostati na toj funkciji, kao ni u parlamentu.

Na čelu poslaničkog kluba Ujedinjenih regiona Srbije za sada se nalazi lider URS Mlađan Dinkić. On će, međutim, preuzeti u vladi jedan od ekonomskih resora, što menja i njegov angažman u skupštini.

Šef Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić, koji će, najverovatnije biti potpredsednik Vlade Srbije i ministar za rad i socijalnu politiku, takođe više neće voditi poslanički klub svoje partije. Tu funkciju obavljaće još do izbora vlade.

Lider DS S Vojislav Koštunica već je podneo ostavku na poslaničko mesto, a poslanike te stranke, kojih u novom sazivu ima 21, umesto Miloša Aligrudića, vodiće Slobodan Samardžić.

Poslanički klub od devet članova u Skupštini Srbije imaće i Socijaldemokratska partija Sandžaka, čiji će lider Rasim Ljajić biti deo vlade.

Za razliku od prethodnog skupštinskog saziva, u ovome neće biti ni lidera Nove Srbije Velimira Ilića, koji će, kako je najavljeno, biti na čelu ministarstva za građevinu i urbanizam.

Šef Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor biće deo parlamenta, ali vojvođanskog, za čijeg predsednika je i izabran, dok će šef poslanika SVM u republičkom parlamentu biti Balint Pastor.

Ni lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković neće biti poslanik, a boje njegove stranke u parlamentu, kroz poslanički klub SPO-DHSS braniće pet poslanika koje će predvoditi Aleksandar Jugović. SPO je bio na listi "Preokreta", dok je DHSS bio na listi "Izbor za bolji život".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.