U akciji Kfora povređene 22 osobe

Izvor: Studio B, 20.Okt.2011, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U akciji Kfora povređene 22 osobe

Ekipe Doma zdravlja Zubin Potok zbrinule su od jutros 22 osobe povredjene u akciji uklanjanja barikada na severu Kosova, koju sprovodi Kfor, od kojih su tri teže povredjene.

Ekipe Doma zdravlja Zubin Potok zbrinule su od jutros 22 osobe povredjene u akciji uklanjanja barikada na severu Kosova, koju sprovodi Kfor, od kojih su tri teže povredjene, izjavio je upravnik te zdravstvene ustanove Borivoje Jakšić.

On kaže da su svi povredjeni zadobili povrede suzavca i zbrinuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su na terenu gde se nalaze ekipe Doma zdravlja. Troje teže povredjenih koji su izgubili svest prevezeno je u Dom zdravlja u Zubin Potok, kazao je Jakšić.

Srbi iz sela Jagnjenica, u opštini Zubin Potok, pojačali su jutros barikadu na putu sa još dva kamiona natovarena balvanima, nakon što su vojnici Kfor intervenisali suzavcem.

Vojnici Kfora su oko 10.30, bez povoda, ponovo upotrebili suzavac u spreju koji su prskali u oči ljudima koji su stajali nasuprot njima na barikadi. Njima je pružena lekarska pomoć na licu mesta.

U selima Jagnjenica i Župče, u Ibarskom Kolašinu, okupio se veliki broj gradjana koji dežuraju pored barikada na ulazu u Leposavić i u blizini administrativnog prelaza. Trenutno nema aktivnosti Kfora prema prelazu Jarinje.

Podsećamo, Kfor je jutros na tom mestu započeo akciju uklanjanja barikade u vidu kamiona preprečenih na putu ka prelazu Brnjak. Kfor je već upozoravao okupljene da se raziđu i takođe pretio da će upotrebiti silu ako se sami ne raziđu.

Osam vojnika Kfora je povredjeno u akciji uklanjanja barikada koje su Srbi postavili na severu Kosova, saopštila je pres služba medjunarodnih snaga. U saopštenju se ne precizira intenzitet povreda, ali se pretpostavlja da su te povrede lakše povrede, jer se navodi da su vojnici povredjeni od suzavca, dima i aparata za gašenje požara.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je rano jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

"Zahtevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču iskljucivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju naseg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranackih šefova koji i ovo pitanje dnevno politicki instrumentaliziju u svrhu nekih buducih izbora", naglasio je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.

Predsednik Srbije je istakao da "građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat".

"Država Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tacaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu", rekao je predsednik Tadic i dodao da je potrebno obezbezbediti nesmetano logističko snabdevanje medunarodnih misija.

Jedna osoba ubijena, dve povređene kod Peći

Regionalni portparol kosovske policije Dzevat Ibraj izjavio je da su povređeni srpske nacionalnosti, a da identitet stradale osobe još uvek nije utvrđen.

Prema prvim informacijama, jedna osoba je ranjena u ruku, a druga u nogu u incidentu koji se dogodio danas oko 12.30 u metohijskom selu.

Policija vrši uvidaj i detalje o slucaju izneće nakon obavljenog uviđaja.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Brnjak

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.