Traži se potpis Tadića i Cvetkovića

Izvor: B92, 03.Jun.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se potpis Tadića i Cvetkovića

Beograd -- Protesti poljoprivrednika i blokade puteva mogu se obustaviti ako dokument o ispunjavanju njihovih zahteva potpišu Boris Tadić ili premijer Mirko Cvetković.

Poljoprivrednike ne zanimaju obećanja ministra poljoprivrede, već da samo predsednik države ili premijer mogu garantovati da će zahtevi biti ispunjeni.

"Onda se sigurno vraćamo svojim kućama i poslovima u polju", dodao je Miroslav Ivković, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ivković tvrdi da nisu videli novu uredbu o subvencijama, niti im se iko od nadležnih iz Republike ili Pokrajine obratio.

On kaže da su poljoprivrednici dodatno revoltirani načinom na koji republički i pokrajinski funkcioneri komuniciraju sa njima, pa će se protest nastaviti.

„Poljoprivrednici su jutros ublažili proteste, kada su čuli stav državnog vrha i najavu donošenja uredbe o prihvatanju zahteva, ali pošto u toku dana nije bilo pisane garancije, pomislili su da bi mogli da budu izigrani, i još oštrije su krenuli u blokadu", rekao je Ivković.

To potvrđuju i informacije elektronskih medija da je ponovo blokiran put od Pančeva do Beograda, most na Dunavu između Kovina i Smedereva, a barikade su i ka graničnim prelazima Subotica-Kelebija prema Mađarskoj i Srpska Crnja ka Rumuniji, naveo je on.

"Poljoprivrednike ne zanimaju nikakva obećanja ministra poljoprivrede, koji je i najodgovorniji za ovu situaciju, već samo predsednik Tadić ili premijer Cvetković mogu svojim potpisima da garantuju da će svi naši zahtevi biti ispunjeni i onda se sigurno vraćamo svojim kućama i poslovima u polju", naglasio je Ivković.

Pančevo ponovo blokirano

Poljoprivrednici su oko 12 sati ponovo blokirali sve prilazne puteve Pančevu, nezadovoljni odlaganjem sednice skupštinskog Odbora za poljoprivredu, koji je trebalo da raspravlja o subvencijama pošto je vlada usvojila zahteve ratara. Sednica odbora je pomerena za 14 časova.

"Svi putevi su ponovo potpuno zatvoreni jer čekamo da dobijemo potvrdu o primeni vladine uredbe", kažu predstavnici Asocijacije poljoprivrednika.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika krenuli u Novi Sad da bi se sa kolegama konsultovali o daljim potezima.

Poljoprivrednici iz Vojvodine pet dana drže u blokadi traktorima glavne puteve u Vojvodini. I dalje su blokiraju mnogi putevi kao i granični prelaz kod Šida.

Reporter B92 iz Novog Sada javlja da je i dalje komplikovano doći do Novog Sada osim auto-putem. Blokirani su putevi ka Temerinu, Zrenjaninu, Vršcu, Kuli, Somboru, Srbobranu, Kikindi, ali u AMSS kažu da su traktoristi i policija fleksibliniji i da se od jutors kroz blokade saobraćaj povremeno pušta.

Sa Beogradske autobuske stanice za sada obustavljeni polasci u pravcu Banata za Kovin, Vršac, Zrenjanin i Kikindu zbog blokade puteva, a za sada funkcioniše samo saobraćaj na auto-putu od Beograda ka Novom Sadu.

"Železnice Srbije" će i danas uvesti četiri vanredna voza na relaciji Pančevački most - Pančevo Vojlovica i obrnuto, zbog izuzetno velikog broja putnika kojima je to jedini način da se prevezu između Beograda i Pančeva.

"Agrar će i ubuduće biti najveća i najvažnija izvozna grana naše zemlje"

Međutim, Vlada Srbije je, na telefoskoj sednici, odobrila da subvencije poljoprivrednicima ostanu kao i prošle godine - 14 000 dinara po hektara za paracele do sto hektara.

Ta odluka je dogovorena noćas na sastanku državnog vrha Srbije, predsednika Tadića, premijera Cvetkovića, resornih ministara i predsednika vladajućih stranaka. U Skupštini Srbije je u 14 časova održana sednica Odbora za poljoprivredu na kojoj je učestvovao i resorni ministar Dušan Petrović.

On je ponovio da će ove godine biti isplaćene subvencije od 14.000 dinara po hektaru svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za površine do 30 hektara, a za oranice od 30 do sto hektara subvencije će biti isplaćene do kraja januara sledeće godine.

Petrović je naveo da se procenjuje da će za tu namenu biti potrebno 8,6 milijardi dinara, ali je dodao da je do preraspodele u budžetu poljoprivrede moralo da dođe jer je vlada odgovorna za standard stanovništva i tržište osnovnih životnih namirnica.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić smatra da je ishod razgovora proteklih dana o tome povoljan i za Vladu i za poljoprivrednike.

„Dobro je da je postignut ovakav sporazum i da su tenzije smanjene, jer će poljoprivrednici dobiti onoliku količinu sredstava koju su i planirali", rekao je Pajtić novinarima posle označavanja početka radova na izgradnji kompleksa bazena u Staroj Pazovi, projekta koji je finansiran iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja.

Naglasivši da je sad najvažnije da će svi moći da se vrate svojim poslovima i obavezama, on je izrazio očekivanje da će tenzije i protesti poljoprivrednika prestati jer, kako je rekao, „od danas više nema razloga za to".

Agrar će i ubuduće biti najveća i najvažnija izvozna grana naše zemlje, poručio je Pajtić.

Uredbu samo napismeno

Odlukom Vlade da se ne menjaju subvencije trebalo bi da se obustave prostesti poljoprivrednika koji od ponedeljka blokiraju puteve po Vojvodini.

Poljoprivredni proizvođači obustaviće blokade puteva tek kada vide "napismeno" da li je Vlada Srbije udovoljila njihovim zahtevima, izjavio je predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

"Lepo je to što je Vlada odlučila na telefonskoj sednici, ali mi želimo to da vidimo napismeno, želimo da vidimo uredbu i da se uverimo da je našim zahtevima udovoljeno", rekao je Ivković.

On je dodao da odluke vlade moraju da budu usaglašene sa zahtevima seljaka. "Mora se znati precizno ko na šta ima pravo, ne verujemo nikome na reč, jer su ovih dana neprestano pokušavali da nas izigraju", kazao je Ivković.

Vlada Srbije je u petak na telefonskoj sednici usvojila Uredbu o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14 000 dinara po hektaru, za posede veličine do sto hektara.

Ranije je i predsednik Udruženja „Klub 100 P plus" Vojislav Malešev rekao da ratari neće pomerati svoje traktore sa blokiranih puteva širom Vojvodine dok „predstavnike nezadovoljnih poljoprivrednika nadležni ne budu pozvali i u pisanoj formi dostavili odluku o ispunjenju naših zahteva".

"Poljoprivrednici ostaju na svojim mestima do daljnjeg. S tim da, mi moramo da izdefinišemo šta to tačno znači. Dok god mi to ne uradimo, ne možemo pozvati ljude da se povuku kućama jer smo u proteklih nekoliko dana slušali mnogo manipulacija, i mnogo istina , a u stvari neistina, tako da moramo izdefinisati šta i kako da ne budu ljudi nezadovoljni kasnije jes su oni ostali mimo ovoga", kazao je jedan od predstavnika poljoprivrednika Miroslav Kiš.

Opozicija: "Vlast opet pokazala da je nesposobna"

LDP insistira na odgovornosti i traži sankcije za premijera i ministra poljoprivrede zbog štete koja je naneta državi zbog štrajka poljoprivredika.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da su "premijer Mirko Cvetković i ministra poljoprivrede Dušan Petrović svojom haotičnom politikom kompromitovali državu i uništili partnerstvo vlade i poljoprivrednika".

On smatra da nije naneta samo materijalna šteta. "Jasno je da je vlast pokušala da žrtvuje 10 odsto poljoprivrednika koji imaju više od 100 hektara zemlje na račun preostalih 90 odsto", kaže lider LDP-a.

Pokrajinski odbor DSS-a ocenio je da je "Vlada Srbije, svojim pogrešnim stavom o subvencijama poljoprivrednicima, izazvala blokade puteva".

U saopštenju DSS-a se navodi da je "Vlada Srbije još jednom pokazala svoju nesposobnost, jer je bežala od razgovora i odgovornosti da bi na kraju uradila ono što je morala da uradi odmah".

I Srpska napredna stranka smatra da je vlast u Srbiji ponaša skandalozno i potpunu neodgovornost povodom protesta poljoprivrednika.

Aleksandar Vučić kaže da se "vlast igra sa seljacima" i sa svima koji gledaju šta se radi i šta se zbiva u Srbiji, navodeći da "vlast čas priča da ima, a čas da nema para u budžetu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.