Tadićev poziv norveškim kompanijama

Izvor: B92, Tanjug, 04.Maj.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićev poziv norveškim kompanijama

Oslo, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao norveške kompanije da investiraju u Srbiju, iz koje postoji mogućnost bescarinskog izvoza na tržište od 800 miliona ljudi.

Norveški investitori su dobrodošli u prijateljsku Srbiju, kao i svi građani Norveške, rekao je Tadić na Poslovnom forumu Srbije i Norveške. Tadić je podsetio da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama sporazuma CEFTA, Rusijom, Belorusijom i Turskom, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Prema njegovim rečima, to omogućava izvoz na tržište od 800 miliona ljudi bez carinskih barijera, uz uslov da je 51 odsto proizvoda napravljeno u Srbiji.

Tadić je obavestio norveške partnere i zvaničnike da je Srbija pripremila detaljnu strategiju razvoja u narednih 10 godina. On je posebno ukazao da su tim planom predviđene velike investicije u oblasti infrastrukture, posebno na Koridoru 10.

Venac na spomenik partizanima

Predsednik Tadić je položio venac na spomenik jugoslovenskim partizanima na groblju Vestre Gravlund u Oslu. Na teritoriji Norveške tokom Drugog svetskog rata u zatvorima i logorima za zatočenike je bilo ukupno 4 113 građana bivše Jugoslavije, a zarobljeništvo je preživeo 1 741.

Na spomeniku na groblju koje je posetio predsednik Tadić navedeno je da je više od 3 000 jugoslovenskih partizana tokom rata poginulo u borbi za slobodu i nezavisnost Norveške.

Poslovni forum u Oslu je obostrano shvaćen kao dobra prilika da se norveškim preduzetnicima predstave mogućnosti srpske privrede.

U državno-privrednoj delegaciji Srbije, koju predvodi Tadić, su i ministar trgovine Slobodan Milosavljević i predsednik PKS Miloš Bugarin. Tokom održavanja foruma do 6. maja biće obavljeni brojni poslovni razgovori između predstavnika naših i norveških kompanija, najavljeno je u PKS.

Privredna saradnja između dve zemlje je za Srbiju naglo dobila na značaju nakon što je krajem jula 2006. godine norveški mobilni operator - "Telenor" - kupio većinski paket akcija srpske kompanije "Mobi 63", tada u većinskom državnom vlasništvu, za milijardu i 513 miliona evra.

Time je "Telenor" postao najveći strani investitor u srpsku ekonomiju.

Još nekoliko norveških kompanija je, osim "Telenora", investiralo u našu privredu, ali je vrednost tih ulaganja bila znatno manja, dok su trgovinski odnosi između dve zemlje, kako je Tanjugu rečeno u Privrednoj komori Srbije, postali nešto življi tek od polovine ove decenije, navode u PKS.

Postoje, međutim, prema oceni Komore, brojne neiskorišćene mogućnosti da se dvostrana trgovinska saradnja između dve zemlje unapredi.

Globalna privredna kriza je, kako navode eksperti PKS, u toku protekle dve godine uticala na osetan pad svetske trgovine, a takođe i na nivo robne razmene Srbije i Norveške, pa je i zbog toga poslovni forum u Oslu šansa da se ukupni privredni odnosi između dve zemlje relaksiraju i znatno unaprede.

Norveška je, prema svi meritornim pokazateljima, jedna od privredno najrazvijenijih zemalja sveta, sa bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika koji je među najvišim na svetu.

Visok industrijski potencijal Norveške čini tu zemlju, prema oceni međunarodnih eksperata, vrlo privlačnom za sve inostrane partnere, a među njima i one koji, poput Srbije, žele da ubrzano modernizuju vlastitu ekonomiju i osposobe je za veće isporuke na strano tržište.

Đelić: Srbija član evropske porodice

Prema rečima potpredsednika Vlade Božidara Đelića, Srbija ima ambiciju da bude vredan član evropske porodice i da u Nemačkoj bude doživljena kao centralna zemlja zapadnog Balkana na koju može da se računa.

"Ja ću u ime naše zemlje, ali i celog zapadnog Balkana pokazati da ambicija Srbije nije da bude jedan član EU koji će biti tolerisan, nego da je naša ambicija mnogo veća. Mi želimo da budemo produktivan, cenjeni član EU, mi želimo da damo doprinos EU, naša ambicija nije da živimo na račun nemačkih i drugih evropskih poreskih obveznika, već želimo da budemo jedna zemlja koja će raditi na najnaprednijim i najvažnijim zajedničkim evropskim projektima", rekao je Božidar Đelić.

Senator iz Ohaja Džordž Vojnović, povodom rezolucije kojom je američki Senat, na njegovu incijativu, pozdravio i podržao aplikaciju Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je da je "Integracija svih država jugoistočne Evrope u evroatlantske institucije najsigurnija garancija održive regionalne bezbednosti, stabilnosti i ekonomskog napretka."

Bugarin: Partnerski odnos sa Norveškom

Na srpsko-norveškom poslovnom forumu, koji je održan u Oslu, srpska privredna delegacija je pokazala da želi partnerski odnos sa norveškom privredom, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Biznis forum je dobar signal da Srbija i srpska privreda nisu samo primaoci norveških donacija, već da u ovom momentu žele da odgovore jednoj visoko razvijenoj zemlji, kao što je Norveška, na partnerski način, rekao je Bugarin.

Bugarin je ukazao da je na forumu učestvovalo 16 firmi iz Srbije iz oblasti elektroprivrede, metalske industrije, građevine, informatičkog sektora, zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije.

On je ocenio da je odziv norveških kompanija bio jako dobar, napomenuvši da su skup organizovale PKS i Privredna komora Osla.

Na biznis forumu je i grad Užice predstavio svoje projekte vezane za privlačenje norveških investiticija - eko selo i aerodrom Ponikve.

Učesnike foruma pozdravio je i predsednik Boris Tadić, a ministar trgovine Slobodan Milosavljević je održao svoju prezentaciju koja se odnosila na privlačenje stranih investicija i predstavljanje Srbije kao dobre destinacije za norveške investitore.

"Privrednici iz sektora koji su nastupili na forumu imali su svoje sagovornike u dogovaranju novih poslovnih aranžmana, tako da mislim, a to je ocena i jedne i druge privredne delegacije, da je forum bio veoma dobar", konstatovao je Bugarin.

On je naglasio da je direktor "Telenora" izneo svoje utiske i uslove poslovanja u Srbiji, što je za nas bilo od izuzetnog značaja, "jer najviše možete verovati onoj kompaniji koja je već tu kao najveći pojedinačni investitor i najveći investiror inače u Srbiji, a to je i najveća norveška pojedinačna investicija".

Bugarin je istakao i da je direktorka "RAPP Zastave" kompanije koja je investirala u "Zastavu" u Kragujevcu, govorila o uslovima poslovanja u Srbiji i zaključio da je "forum zaista jedan dobar događaj koji će sigurno rezultirati i povećanjem obima spoljnotrgovinske razmene sa Norveškom i dovesti i do novih investicija".

On je rekao i da je sa Komorom Osla dogovoreno da se krajem godine organizuje još jedan investicioni biznis forum, na kom bi se u Srbiji animirao veći broj srpskih i norveških privrednika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.