Tadićev potpis na izmene zakona

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićev potpis na izmene zakona

Predsednik Boris Tadić potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Agencija najavila podnošenje inicijative Ustavnom sudu Srbije o oceni ustavnosti tog zakona.

Nakon što je Skupština Srbije 28. jula usvojila izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje daju mogućnost funkcionerima da obavljaju više javnih funkcija, predsednik Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas je potpisao taj Zakon, potvrđeno je u kabinetu predsednika.

U Agenciji za borbu protiv korupcije agenciji Tanjug je rečeno da se neće oglašavati, ali da je njihov sledeći korak podnošenje inicijative Ustravnom sudu Srbije o oceni ustavnosti tog zakona.

Usvojene izmene Zakona predviđaju da je funkcioner, koji se 1. januara ove godine zatekao na više funkcija, a nije se do 1. aprila opredelio koju će nastaviti da obavlja, dužan najkasnije do 1. septembra da obavesti Agenciju koje sve funkcije, poslove ili delatnosti obavlja.

Poslanici su usvojili amandman poslanika Batića kojim se omogućuje da funkcioner može da nastavlja obavljanje jedne javne funkcije, bilo da je odbornik, vojvodjanski poslanik ili narodni poslanik.

Nakon utvrđivanja da li postoji sukob interesa, Agencija određuje rok, ne duži od 30 dana, u kojem je funkcioner dužan da prestane sa vršenjem nespojivih funkcija, navodi se u amandmanu.

Dodat je, međutim, stav po kome se od postupanja Agencije izuzimaju funkcioneri koji uz jednu javnu funkciju obavljaju i drugu na koju su izabrani neposredno od građana, kao i funkciju koju su zakonom i drugim propisom obavezni da vrše.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je juče predsednika Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji navodeći da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Truli kompromis

Izvor: Blic, 31.Jul.2010, 01:15

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je izmene Zakona o Agencija za borbu protiv korupcije, kojima se funkcionerima dozvoljava da ostanu na više funkcija. ..Oni koji imaju razumevanje za ovakav gest predsednika kažu da bi njegovo odbijanje da potpiše zakon dovelo samo do kupovine vremena jer je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.