Tadić može da  pomogne, ali niko ne zna  kako

Izvor: Blic, 18.Okt.2013, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić može da pomogne, ali niko ne zna kako

Bivši predsednik Boris Tadić ponovnim uključivanjem u dnevnu politiku može da pomogne konsolidaciji potpuno nemoćne opozicije u Srbii, saglasna je većina političara stranaka koje nisu na vlasti. Ali, niko od njih, slučajno ili namerno, ne zna ili ne želi da kaže šta bi to konkretno Tadić mogao da radi.

Zanimljivo je da poziv Tadiću da se aktivnije uključi u politiku nije stigao iz njegove DS, već od lidera LDP Čedomira Jovanovića. On ga je pozvao da se “vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i podigne teret koji je ostavio u Srbiji” umesto što “nam drži propovedi iz Vašingtona”. Potpredsednik LDP Bojan Đurić dodaje da je Tadić ostao dužan jednom delu građana.

- On je osam godina diktirao ritam političkog života u Srbiji, za njega su nekada ljudi glasali, a onda dobrim delom otišli u apstinenciju. Tim ljudima valjda duguje odgovor šta da rade u budućnosti - kaže Đurić.

Za DS povratak Tadića je njihovo stranačko pitanje. Predsednik DS Dragan Đilas ne želi da govori o povratku Tadića u politiku jer to spada u stranačka pitanja o kojima on govori samo pred stranačkim organima, dodajući da je Glavni odbor u nedelju, 15. oktobra.

Potpredsednik DS Bojan Pajtić malo je rečitiji, ali ne i konkretniji.

- Dobrodošao je svako ko ima volju, želju i energiju da pomogne u prestrojavanju Srbije sa ekonomske, socijalne, pravne i političke stranputice kojom nas vodi aktuelna republička vlast. Tadićevo iskustvo i autoritet su dragoceni i svakako može puno pomoći - kaže Pajtić.

U SVM, koji su u koaliciji sa DS u Vojvodini, načelno kažu da bi pomoć Tadića bila dobrodošla. Ali...

- To pre svega zavisi od motiva i želja Tadića. Ne znam, zapravo, koliko je on spreman da se vraća u tu politiku na dnevnom nivou i, što se nas tiče, to je unutrašnje pitanje DS - kaže Balint Pastor, član Predsedništva SVM.

U LSV Nenada Čanka, koji danas sve češće koketira sa naprednjacima iako je godinima bio na listi DS, ne žele da se izjašnjavaju ni o povratku Tadića, ni o široj opozicionoj saradnji. Sam Tadić je na poziv Jovanovića odgovorio da niko ne treba da mu ukazuje na loše stanje u Srbiji i i da “iz borbe za interese Srbije nikad nije izašao”.

S druge strane, u SNS ne postoji strah od povratka na scenu nekad najvećeg političkog protivnika. Šef poslanika SNS Zoran Babić kaže da ih “Boris Tadić ne interesuje”.

- Verujem da je važnije pitanje da li neko može da pomogne građanima, a ne opoziciji ili poziciji. Ali ako me pitate da li Tadić može da pomogne građanima Srbije, onda ste odgovor dobili na izborima. Dok je bio predsednik, više se bavio strankom, građani su to prepoznali i izbore je izgubio. Dakle, ne može da pomogne - kaže Babić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.