Tadić i Đilas obišli velike infrastrukturne projekte Beograda

Izvor: Studio B, 04.Avg.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Đilas obišli velike infrastrukturne projekte Beograda

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je radove na kolektoru „Interceptor" u Velikom Selu, tunelu Straževica na drumskoj obilaznici oko Beograda i radove na izgradnji novog mosta na Adi Ciganliji.

Nakon obilaska mesta gde se gradi kolektor u Velikom Selu, predsednik Tadić je podsetio da se u Srbiji trenutno grade putni i železnički Koridor 10, dva mosta u Beogradu i most kod Beške, kao i veći >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << broj drugih objekata, i poručio da je veoma važno da se u narednih osam godina dovrši izgradnja svih započetih kapitalnih infrastrukturnih projekata u državi.

- U ovim infrastrukturnim radovima treba da vodimo računa da Srbija ne pređe crvenu liniju zaduživanja i da ne pratimo loše primere zemalja koje su došle u situaciju da ne mogu da vraćaju dugove. Srbija se, kada je reč o zaduženosti, i dalje nalazi „u sigurnoj zoni". Zaduživanja su ponekad nužna, ali njima se ne sme ugroziti ekonomski poredak, razvoj i stabilnost zemlje, poručio je Tadić

Na lokaciji projekta „Tunel Višnjica Interceptor", izvode se radovi na izgradnji tunela u dužini od 6.772 metra. Otvor tunela je 4,1 metar i to je najveća deonica kolektora Interceptor, koji treba da se spoji sa Novim Beogradom. Početak se nalazi u Velikom selu, gde će biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode. Do sada je izgrađeno 1.100 metara tunela, a intenzivni radovi traju od decembra 2009. Investitor je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, projektant je institut „Jaroslav Černi", a izvođač radova „Hidrotehnika - hidroenergetika" sa svojim kooperantima.

Velika gradilišta sa predsednikom Tadićem obišli su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, gradski menadžer Aleksandar Bijelić, gradski arhitekta Dejan Vasović i direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište Boris Ranković.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je ovom prilikom istakao da je Beograd danas najveće gradilište u Srbiji.

- Važno je da imamo podršku predsednika u tome da grad ne stane u razvoju, jer kada se razvija Beograd onda se razvija i cela Srbija. Pored ovog projekta radi se i tunel Straževica, most na Adi Ciganliji, a gradiće se i most Zemun-Borča. Trenutno se na mnogim mestima u Srbiji grade kapitalno važni objekti koji će garantovati bolji život građana. Međutim, važno je i da dovršimo ono što je započeto, a ne samo da otvaramo nova gradilišta. Danas, u Beogradu oko četvrtina građana nema kanalizaciju i zato je ovaj projekat od izuzetne važnosti. Izgradnja kanalizacije biće prioritet Beograda u naredne dve godine. Gradili smo obdaništa, škole, gradimo bulevare, mostove, a sledeće dve godine uradićemo sve da veliki deo Beograđana dobije kanalizaciju - rekao je Đilas.

U okviru obilaznice oko Beograda kroz brdo Straževica treba da budu probijena dva tunele, dužine 733 i 745 metara, a rok za završetak radova je maj 2012. godine. Probijanje puta kroz Straževicu je najskuplji i izvođački najizazovniji građevinski projekat na deonici Orlovača-Bubanj Potok, koja je dugačka 12,8 kilometara. Prilikom obilaska ovog gradilišta, predsednik Tadić je najavio da će redovno obilaziti infrastrukturne radove u Beogradu i tako davati podstrek radnicima, ali i kontrolisati efikasnost menadžmenta i finansijsku realizaciju projekata.

Obilazeći most preko Ade Ciganlije predsednik Tadić se informisao o dosadašnjem toku radova i naglasio da on neće služiti samo Beograđanima, već da će biti deo putne infrastrukture cele Srbije.

- Po ovom mostu će se prepoznavati Srbija u budućnosti, kao zemlja koja ima najviše mostove i zgrade na Balkanu, i mi treba da i u drugim domenima modernizacije budemo predvodnici na prostoru jugoistočne Evrope. Ovo je istovremeno i prilika da se setimo Nenada Bogdanovića, koji je bio idejni tvorac ovakvog mosta i koji je započeo sve pripremne radove. Te poslove nastavlja Dragan Đilas, i za mene je bitno da, dok sam ja predsednik Republike, ovakvi objekti niknu i budu na korist građana Srbije i da tako politika dobije svoju praktičnu, a ne samo verbalnu dimenziju. Dragan Đilas je moj izuzetni saradnik u takvom poslu, na velikim infrastrukturnim poslovima u Beogradu koji predstavlja srce Srbije i čvorište čitave srbijanske infrastrukture. Gradonačelnik postiže izuzetno velike rezultate, i ja verujem da će do kraja ovog mandata biti urađeno sve što je obećano, ali sa druge strane, moramo razumeti i da smo započeli projekte koji traju najmanje osam godina i kojima se završavaju višedecenijski infrastrukturni poslovi u Srbiji. Mislim da ćemo 2016. godine moći da napravimo presek i da kažemo svi zajedno da smo učinili mnogo - rekao je predsednik Tadić, koji se ovom priliko zahvalio svima koji su angažovani na izgradnji mosta.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Tadić: Završiti kapitalne projekte u narednih osam godina

Izvor: Politika, 04.Avg.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je veoma važno da se u narednih osam godina dovrši izgradnja svih započetih kapitalnih infrastrukturnih projekata u državi...Nakon obilaska mesta gde se gradi kolektor u Velikom Selu kraj Beograda, Tadić je u izjavi novinarima podsetio da se u Srbiji...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.