Tadić i Alijev danas otvaraju obnovljeni Tašmajdanski park

Izvor: Blic, 08.Jun.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Alijev danas otvaraju obnovljeni Tašmajdanski park

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Ilham Alijev otvoriće danas obnovljeni Tašmajdanski park gde će zasaditi drvo prijateljstva i otkriti spomenike bivšem predsedniku te kavkaske zemlje Hejdaru Alijevu i književniku Miloradu Paviću.

Svečanom otvaranju prisustvovaće i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Nakon sedmomesečne rekonstrukcije, Tašmajdanski park predstavljaće mesto u okviru koga će sve generacije Beograđana moći da nadju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "mesto" za sebe.

Centralno mesto u parku zauzima muzička fontana, u kojoj se svake večeri, u trajanju od sat vremena izvodi "predstava" muzike, boja i vode - vodoskoci u boji "igraju" u ritmu muzike.

Pored fitnes centra na otvorenom, tri dečija igrališta i paviljona i velikog šahovskog polja namenjenog starijim sugrađanima, Tasmajdanski park je prvi park u Beogradu koji ima odvojen i ogradjen prostor za kućne ljubimce.

Centralni deo parka zauzima aleja u kojoj je zasađeno 100.000 sadnica sezonskog cveća, do nje vodi 9.500 kvadrata novih staza, a postavljeno je 200 novih klupa.

Stanje u parku pratiće 34 kamere za video nadzor, osvetljavaće ga novi sistem rasvete, a turisti će sve informacije moći da dobiju na dva informativna punkta.

Inicijativu za obnovu Tašmajdanskog parka pokrenuli su predstavnici vlade Azerbejdžana i grada Beograda, a ta zemlja je za obnovu parka donirala dva miliona evra.

Jedini uslov bio je da u parku bude postavljena bista bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu, a odbornici Skupštine grada Beograda u septembru prošle godine odlučili su da se u Tašmajdanskom parku postavi i spomenik Paviću, koji je pisao o Hazarima, za koje se smatra da su preci današnjih Azerbejdžanaca.

Povezane vesti: Tadić i Alijev u sredu otvaraju spomenike na Tašmajdanu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.