Tadić bi sa Čankom i Dinkićem, a oni neće zajedno

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić bi sa Čankom i Dinkićem, a oni neće zajedno

U Novom Sadu pao dogovor o osnivanju predizborne koalicije u kojoj su i nova demokratska stranka i LSV, a istovremeno tadićevci u Beogradu vodili pregovore sa URS-om

Stranke koje bi, prema proceni agencija za istraživanje javnog mnjenja, imale ozbiljan problem da samostalnim izlaskom na izbore preskoče cenzus ubrzano su sklapale dogovore o zajedničkom nastupu na predstojećim vanrednim izborima. U Novom Sadu je pala odluka da Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine uđe u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predizborni savez sa Tadićevom novom demokratskom strankom, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, SDA Sandžaka, DZVM-om, Zelenom ekološkom strankom – PO Vojvodina Zeleni, Zajedno za Vojvodinu i Hrvatskom nezavisnom listom.

Deo ovog saveza neće biti Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, čiji predstavnici, iako pozvani, nisu došli u Novi Sad. U ovoj stranci su se nadali da će se LSV ipak prikloniti njima, a ne Tadiću, pa su odbili poziv na dogovor uz obrazloženje da je zakazan u pogrešno vreme i da LDP-u nije mesto u takvom savezu.  

I dok je jedan deo tadićevaca sklapao dogovor u Novom Sadu, drugi deo osnivača nove demokratske stranke, kako „Politika” saznaje, sastao se u Beogradu sa vrhom URS-a Mlađana Dinkića. Prema našim informacijama, u četvrtak bi trebalo da bude održana i sednica Predsedništva URS-a, pa će biti poznato i više detalja o eventualnoj saradnji Tadića i Dinkića.       

Zanimljivo je, međutim, da u Novom Sadu nije bilo mesta za Dinkićeve predstavnike. Kako je objasnio Bojan Kostreš,zamenik predsednika LSV-a, Dinkić nije pozvan na sastanak jer Glavni odbor LSV-a nije bio blagonaklon prema toj ideji. Narednih dana će se videti da li će Tadić, koji bi i sa LSV-om i sa Dinkićem, uspeti da zarad predizbornih potreba „ispegla” ovaj animozitet.  

Posle prvog sastanka stranaka građanske orijentacije u Novom Sadui postizanja dogovora o stvaranju zajedničkog građanskog bloka, zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš kaže za „Politiku” da spisak potencijalnih koalicionih partnera nije zaključen.

„Ovo je bio prvi sastanak na koji smo pozvali sve stranke građanske opcije zainteresovane da razgovaraju. Manje-više, svi su saglasni o zajedničkom nastupu, ali njihovi stranački organi, kao naprimer Stranka demokratske akcije Sandžaka, to moraju da potvrde u narednih nekoliko dana. Što se tiče LDP-a, ja sam jutros razgovarao sa Nenadom Milićem koji me je obavestio da neće doći na sastanak. Konstatovali smo da u ovom momentu ne možemo razmišljati o zajedničkom nastupu na izborima, ali da ćemo razgovore nastaviti kad oni prođu. URS Mlađana Dinkića nismo ni zvali na sastanak jer Glavni odbor LSV-a nije bio blagonaklon prema toj ideji”, kaže Bojan Kostreš.

Iako su mnogi očekivali da će prvi sastanak biti na nivou lidera stranka, to se nije dogodilo. Umesto Borisa Tadića, Dušana Petrovića, Sulejmana Ugljanina, Nenada Čanka... na sastanku su se pojavili njihovi najbliži saradnici. Lidere bi trebalo očekivati u narednih nekoliko dana, kada na stolu bude konačni koalicioni sporazum. 

„Postigli smo dogovor oko principa, na koji način ova grupa koju će predvoditi Boris Tadić vidi Srbiju u budućnosti, a to je nastavak evropskih integracija i ekonomski razvoj zemlje”, kaže za „Politiku” Slobodan Homen iz nove demokratske stranke u osnivanju.

Sigurni smo da ćemo probuditi energiju u delu biračkog tela koje je sada u apstinenciji i koje je očekivalo jaku alternativu vlasti, rekao je nakon sastanka za „Politiku” Srđan Srećković iz stranke Zajedno za Srbiju. Na naše pitanje da li će „otimati“ glasove DS-u, on kaže da im ciljna grupa nije nečije nezadovoljno članstvo već svi oni koji Srbiju vide kao članicu EU i moderno uređenu zemlju.

------------------------------

Homen: Nećemo otimati Pajtiću poslanike u vojvođanskoj skupštini

Istovremeno sa prvim sastankom budućeg građanskog bloka, u javnosti je počelo da se spekuliše kako će savezništvo Borisa Tadića i Nenada Čanka nakon parlamentarnih izbora značiti kraj koalicije LSV-a i DS-a u Vojvodini, to jest pad pokrajinske vlade. Navodno, na talasu masovnog napuštanja DS-a, oko 15 pokrajinskih poslanika, koji prelaze na stranu Borisa Tadića, planiraju da formiraju svoj poslanički klub, čime bi oslabili vladajuću koaliciju u pokrajini i automatski otvorili matematičku mogućnost za pad vlade Bojana Pajtića. Jedan od Tadićevih najbližih saradnika, Slobodan Homen kaže za „Politiku” da takav scenario nije u planu.

„Apsolutno ne. Što se tiče nove demokratske stranke Borisa Tadića, ne samo u Vojvodini već i u celoj Srbiji, nećemo rušiti demokratski izabrane vlasti jer smatramo da oni treba da ostanu na tih pozicijama. Ne samo da nećemo nikoga uslovljavati izlaskom iz poslaničkog kluba Demokratske stranke, nego ćemo davati podršku svim onim vlastima gde su demokratske, građanske opcije na vlasti”, naglašava Slobodan Homen.

Kako saznajemo, na prvom sastanku budućeg građanskog bloka, koji je održan u prostorijama LSV-a u Novom Sadu, nije bilo razgovora o eventualnom raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora.

----------------------------

Jovanović: Sastanak LSV-a u pogrešno vreme

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je sastanak LSV-au Novom Saduo predizbornoj saradnji – sastanak zakazan u pogrešno vreme.

„Za mene je sastanak u Novom Sadu, na koji sam pozvan, zapravo sastanak koji je zakazan u pogrešno vreme i sastanak na kojem nema mesta za LDP, jer je cilj tog sastanka pravljenje koalicije, borba za mandate i procente, a ne za Srbiju i Vojvodinu u kojoj želimo da živimo u drugačijoj atmosferi”, poručio je on u izjavi novinarima, povodom potpisivanja liste LDP-a za parlamentarne izbore.

A. Komnenović

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.