Tadić: Vojska - gradivni činilac razvoja zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vojska - gradivni činilac razvoja zemlje

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas na konferenciji "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga: stari i novi izazovi" da vojska Srbije nije izolovan i zatvoren sistem izvan društvenih i institucionalnih tokova već gradivni činilac razvoja naše zemlje.

Tadić je podsetio da je od 2003. godine u vojsci Srbije načinjeno više važnih iskoraka od kojih su najznačajniji restrukturiranje ministarstva odbrane i Generalštaba, ukidanje vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravosuđa i profesionalizacija vojske.

On je takođe istakao značaj širenja koncepta rodne ravnopravnosti u vojsci i razbijanja predrasuda na svim nivoima.

U tom kontekstu on je naveo da je učešće žena u vojsci od izuzetnog značaja i da to pokazuje da predrasude nemaju nikakvog opravdanja.

"Slobodan građanin i društvena zajednica koju ti građani doživljavaju kao siguran ambijent za poštovanje njihovih prava temelj je bezbednosti društva. Pitanje zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina ne predstavlja samo pitanje ostvarivanja vrednosnih ciljeva i međunarodnih obaveza, već funkcionalno pitanje bezbednosti društva", rekao je Tadić.

On je naveo da je od ključnog značaja i poštovanje prava vojnika Srbije koji učestvuju u međunarodnim operacijama.

Šutanovac: Vlada će uredbom urediti sindikalno angažovanje

Ministarstvo odbrane predložilo je Vladi Srbije da donese uredbu kojom će biti preciziran način sindikalnog angažovanja pripadnika vojske, izjavio je danas ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Na otvaranju treće međunarodne konferencije ombudsmana oružanih snaga u Beogradu, Šutanovac je podsetio da Zakon o vojsci omogućava sindikalno organizovanje uz određene izuzetke koji se odnose na pravo na štrajk i obavezu da se očuvaju operativne sposobnosti vojske u svakom trenutku.

Šutanovac je učesnike skupa podsetio na dosadašnji tok reformi Vojske Srbije i proces profesionalizacije i izrazio zadovoljstvo zbog velikog procenta poverenja koje građani Srbije imaju u oružane snage.

Za pritužbe koje pripadnici vojske upućuju Zaštitniku građana Srbije, Šutanovac je rekao da nisu značajno drugačije od onih koje dostavljaju drugi građani, što dokazuje da vojska nije povlašćeni sistem, već integralni deo društva.

Šutanovac je rekao da se poštovanje prava pripadnika oružanih snaga obezbeđuje na dva načina, kroz unutrašnju kontrolu preko Inspektorata odbrane i kroz mogućnost da svi pripadnici Vojske Srbije mogu da obrate Zaštitniku građana za zaštitu prava.

"Ovo je složen model, ali mislimo da odgovara savremenoj vojsci i modernom demokratskom društvu", rekao je Šutanovac.

On je izrazio zadovoljstvo što će u septembru iz Vojne akademije izaći prva klasa žena oficira i uverenje da će njihovo prisustvo u oružanim snaga doprineti unapređenju sistema odbrane.

Šutanovac je kao posebne domete u reformi sistema odbrane ocenio to što su i proces profesionalizacije, uvođenje demokratske civilne kontrole i formiranje Univerziteta odbrane, dobili pozitivne ocene i od građana i od Evropske komisije.

Međunarodna konferencija

Međunarodna konferencija "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga: stari i novi izazovi" ombudsmana za oružane snage, počela je danas u Beogradu.

Konferenciju je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, a na njoj će učestvovati i ministar odbrane Dragan Šutanovac, zaštitnik građana Saša Janković i direktor Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) ambasador Teodor H. Vinkler.

Dvodnevni skup organizuju Zaštitnik građana Srbije i DCAF, uz podršku Ministarstva odbrane Srbije.

Na skupu će se razgovarati o praksi u zemljama učesnicama konferencije "kada je reč o ulozi institucija ombudsmana u zaštiti prava pripadnika oružanih snaga", dodaje se u saopštenju.

Posebna pažnja biće posvećena njihovoj ulozi u zaštiti prava pripadnika oružanih snaga u multinacionalnim operacijama i načinu rada i oblicima funkcionisanja vojnih sindikata i udruženja.

U radu skupa će učestvovati ombudsmani za oružane snage, generalni inspektori, predstavnici vojnih sindikata i predsednici parlamentarnih tela nadležnih za zaštitu prava pripadnika oružanih snaga iz više od 20 zemalja.

Konferenciji će prisustvovati i predstavnici međunarodnih organizacija, akademske zajednice, nevladinog sektora i medija.

Na kraju skupa trebalo bi da bude usvojena deklaracija, koja će izraziti zajedničke stavove i predloge za unapređenje prava pripadnika oružanih snaga.

Prva ovakva konferencija organizovana je u Berlinu 2009, druga u Beču 2010, kada je dogovoreno da četvrta konferencija bude održana u Otavi 2012, a peta u Oslu godinu dana kasnije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.