Tadić: Presuda Kepiru ne doprinosi pomirenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Presuda Kepiru ne doprinosi pomirenju

TARA -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da očekuje reakcije mađarske države i pravosuđa na oslobađajuću presudu Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.

Tadić je ocenio da oslobađajuća presuda, odnosno takav pristup suda u Mađarskoj, ne doprinosi pomirenju i procesu koji će obezbediti trajni mir i pomirenje između dva naroda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Zaprepašćen sam ne samo presudom suda u Budimpešti, već i reakcijom prisutnih u sali. Kakva god da je presuda Kepiru, imajući u vidu težinu zločina iz Drugog svetskog rata, aplauz nije smeo da se desi", kazao je Tadić novinarima prilikom posete "Školi prijateljstva" na Tari.

Predsednik Srbije je ukazao da težina zločina, kakva je bila tokom Racije u Novom Sadu, zahteva punu ozbiljnost koja je morala biti obezbeđena.

"Takva težina za zločine tokom Racije u Novom Sadu zahtevala je punu ozbiljnost koja je morala biti obezbeđena", rekao je Tadić.

On je kazao da se danas suočavamo sa rešavanjem problema optuženih za zločine devedesetih, ali da nikako ne zaboravljamo zločine iz Drugog svetskog rata, jer oni takođe imaju kontinuitet i danas su živi oni koji su izgubili najmilije u Novom Sadu.

"I ovog trenutka se sećamo i mađarskih i srpskih žrtava i osveta koje su se dešavale, i u tom kontekstu smo sa Mađarskom pokrenuli proces koji bi trebalo da utvrdi istorijsku istinu i obezbedi trajno pomirenje i mir između srpskog i mađarskog naroda, ali ovakav pristup suda nije doprinos pomirenju i tom procesu", kazao je Tadić.

Ambasador Izreala u Srbiji Artur Kol je rekao da je većina ljudi u Izraelu bila iznenađena odlukom mađarskog suda i neprimerenom reakcijom pristunih u sudnici.

Kol je izrazio očekivanje da će pravda biti zadovoljena i da će počinioci zločina biti kažnjeni.

Kepiro (97) je optužen da je u januaru 1942. godine kao mađarski žandarmerijski kapetan učestvovao u sprovođenju Racije u Novom Sadu u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju. On je u ponedeljak pred sudom u Budimpešti oslobođen, na šta je tužilaštvo najavilo žalbu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić zaprepašćen oslobađanjem Kepira

Izvor: RTS, 21.Jul.2011

Predsednik Tadić izjavio da je zaprepašćen oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru, ali i reakcijom prisutnih u sali, koji su presudu dočekali aplauzom. Očekujem reakciju mađarske države i pravosuđa, poručio Tadić...Pošto je sud u Budimpešti oslobodio Šandora Kepira, optuženog za učešće...

Nastavak na RTS...

Tadić: Očekujem reakcije Mađarske na presudu Kepiru

Izvor: Blic, 21.Jul.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da očekuje reakcije mađarske države i pravosuđa na oslobađajuću presudu Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata...Tadić je ocenio da oslobađajuća presuda, odnosno takav pristup suda u Mađarskoj,...

Nastavak na Blic...

Tadić zaprepašćen oslobađanjem Kepira i aplauzom u sudnici

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2011

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da oslobađajuća presuda Šandoru Kepiru, optuženom za ratne zločine u Novom Sadu tokom Drugog svjetskog rata, ne doprinosi pomirenju i izrazio očekivanje da će mađarska država i pravosuđe reagovati na tu presudu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.