Tadić: Omogućiti kretanje Kforu i Euleksu

Izvor: S media, 24.Okt.2011, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Omogućiti kretanje Kforu i Euleksu

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od predstavnika Srba sa Severa Kosova da u najkraćem roku omoguće nesmetano kretanje Kfora i Euleksa po severu Kosova, uz uslov da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija.

Potrebno je u najkraćem roku omogućiti normalno snabdevanje Kfora i njegovo nesmetano kretanje, kao i nesmetano kretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Euleksa po severu Kosova, uz uslov da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je predstavnicima Srba sa severa predočio da takav stav proizilazi iz Vojno tehničkog sporazuma u Kumanovu, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i iz Plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio SB UN - navodi se u saopštenju.

Bez dogovora Tadića i Srba sa Kosova (VIDEO)

Ristić: Nema dogovora, barikade ostaju!

Samardžić: Pritisak na Srbe sa severa Kosova

Tadić je još jednom ponovio da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine dogovoren izgled carinskog pečata, a nije bilo reči o režimu funkcionisanja prelaza Jarinje i Brnjak - dodaje se u saopštenju.

Predsednik Tadić i lideri Srba sa severa Kosova na sastanku su istakli da je jedini način odbrane interesa Srba da se izbegavaju nasilje i ekstremizam svake vrste.

"Predsednik Srbije im je rekao da moraju da utiču da situacija bude mirna i da gradjani ne nasedaju na provokacije, kao i da je tražio od Kfora i Euleksa da ne primenjuju jednostrane akcije", navodi se u saopštenju.

Tadić je rekao liderima Srba sa Kosova da gradjani imaju puno pravo da na miran način brane svoje legitimne interese, ali da treba da deluju u pravcu mogućih i održivih rešenja jer samo ona jesu na dobrobit Srba.

Predsednik Tadić je naglasio stav države Srbije da se što pre obnovi dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, jer je on neophodan za funkcionisanje života na Kosovu.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.