Tadić: Očekujemo hiljade italijanskih kompanija u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Očekujemo hiljade italijanskih kompanija u Srbiji

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas očekivanje da će strateško partnerstvo sa Italijom rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju, kao i nastavkom podrške vlade u Rimu procesu evrointegracija.

Tadić je na konferenciji za novinare na Drugom samitu Srbija-Italija istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje već za posledicu imalo uravnotežavanje spoljnotrgovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmene, ali da su mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje nesagledive.

"Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade", rekao je Tadić, i naveo da su dve delegacije danas razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.

Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadić je naveo i industriju čelika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuće.

Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadić, doživeli su procvat, od čega će korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraći drumski put ka Turskoj i Bliskom Istoku vodi upravo preko Srbije.

Dve delegacije su razmotrile, između ostalog, mogućnost saradnje u izgradnji drumskih koridora 10 i 11 i modernizacije železničke mreže u Srbiji.

"Koridorom 10 i 11 mi praktično stvaramo strategijski trougao koji povezuje Italiju sa Srbijom i Srbija tako dobija centralni značaj za Italiju", rekao je Tadić.

On je dodao da završetkom tih pravaca, koje zajednički rade srpska i italijanska preduzeća, na kraju tog procesa u ovoj deceniji mogu da se stvore izuzetne okolnosti za razvoj ekonomije i boljitak građana.

Tadić je naveo i energetske projekte u kojima Srbija već sarađuje sa italijanskim kompanijama ili namerava da tu saradnju uspostavi, ističući da će Srbija, osim kao proizvođač električne energije, za Italiju biti značajna i kao važno čvorište za transport struje.

On je konstatovao da početak proizvodnje fiata500L u Kragujevcu simbolički zaokružuje višedecenijsku tradiciju srpsko-italijanske saradnje u oblasti industrije.

Predsednik Tadić je istakao i značaj dobrih personalnih odnosa sa premijerom Montijem i mnogim ministrima italijanske vlade, ističući da je partnerstvo dveju država sveprožimajuće.

"Ovaj razgovor se dešava neposredno po dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU i ja sam zahvalan na podršci koju Italija daje Srbiji na putu evrointegracija, jer bez te podrške ne bismo mogli da dođemo do statusa", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, postoji samo jedno mesto neslaganja, a to je pitanje Kosova.

Kako je primetio, Italija je, za razliku od drugih zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, prepoznatljiva po diplomatskoj fleksibilnosti i usmerenosti na rešavanje problema.

"Postoji mnogo modaliteta kojima problemi na Kosovu mogu da budu rešavani, ne sme se zaustaviti život i mora se obezbediti funkcionisanje sistema, ali moraju se znati crvene linije", rekao je Tadić i dodao da Srbija ostaje privržena rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

Idemo u razvoj naših ekonomija i ka članstvu u EU, i nadam se podršci Italije za dobijanje datuma pregovora i očekujem da će to biti moguće do kraja godine, kazao je Tadić.

Srbija hoće da reši problem KiM, a ne da ga zaledi

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija hoće da reši problem Kosova i Metohije, da ne želi da ga "zaledi", te da postoji mnogo modusa kako on može biti rešen i konstatovao da se sa Italijom ne slažemo samo po pitanju Kosova.

"Sa Italijom se ne slažemo samo po pitanju Kosova, ali sam zahvalan zbog stava koji nije tvrd i što je usmeren ka rešavanju problema, a ne zaleđivanju konflikta", rekao je Tadić na konferenciji za novinare na Samitu Srbija-Italija.

Srbija, dodao je Tadić, hoće da reši problem Kosova i ne želi da ga zaledi.

"Postoji mnogo modusa kako taj problem može biti rešen, ali se zna da Srbija neće preći preko svojih crvenih linija", naglasio je Tadić.

Do kraja godine datum pregovora

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije datum za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, čime bi proces evrointegracija postao nepovratan.

"To će biti suštinsko postignuće, jer će evropski put Srbije tada doći do tačke na kojoj neće moći da bude ugrožen, ali mora dosta da se radi kako bi Srbija nastavila da sprovodi reforme i bila poželjan partner svima u regionu i Evropi", rekao je Tadić u intevjuu Blicu.

Na pitanje da li će Srbija sa statusom kandidata postati primamljivija destinacija za investitore, Tadić je odgovorio da očekuje strateško partnerstvo Srbije sa svim državama članicama EU.

"Očekujem da će od sada u međunarodnim poslovnim krugovima Srbija biti doživljavana kao povoljnija destinacija za ulaganja, a status kandidata, koji je važan za našu perspektivu, menja ukupnu sliku o Srbiji”, rekao je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, status kandidata je garancija sigurnosti za investitore, ali i poruka da je Srbija zemlja koja poštuje evropske vrednosti.

Tadić je poručio da ne postoji šansa da nova ekonomska kriza u evrozoni ugorzi realizaciju "Fijatove" investicije u Srbiji.

Primer Fijata, po njegovim rečima, pokazuje da je to jedini način da Srbija reši hronične nedostatke svoje privrede, pre svega spoljnotrgovinski deficit.

Govoreći o početku proizvodnje novog modela "Fijat" 500L, Tadić je naglasio da je ponosan što će tako kvalitetan, tehnički napredan i sofisticiran proizvod na svetskom tržištu biti plasiran sa natpisom "Made in Serbia".

"Srbija je uspela ne samo da dovede velikog proizvođača automobila, već i da obnovi proizvodnju auto-komponenata. To je sve naša nova ekonomska perspektiva"., smatra šef države.

Govoreći o ulaganjima Italije u srpsku privredu, Tadić je podsetio da je bilo potrebno pet godina da se "Fijat" i "Beneton" dovedu u zemlju, ali i ukazao da je nedavno razgovarao sa predsednikom borda direktora kompanije Danieli Đanpjetrom Benedetijem o mogućnosti da ta kompanija izgradi fabriku specijalnih čeličnih proizvoda.

Tadić je naglasio da očekuje da će procesi odlučivanja sada ići brže, pošto je Srbija postala kandidat za člana EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.