Tadić: Očekujemo hiljade italijanskih kompanija u Srbiji

Izvor: Politika, 08.Mar.2012, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Očekujemo hiljade italijanskih kompanija u Srbiji

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas očekivanje da će strateško partnerstvo sa Italijom rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju, kao i nastavkom podrške vlade u Rimu procesu evrointegracija.

Tadić je na konferenciji za novinare na Drugom samitu Srbija-Italija istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje već za posledicu imalo uravnotežavanje spoljnotrgovinske razmene, ali da su mogućosti za produbljivanje ekonomske saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nesagledive.

„Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade”, rekao je Tadić, i naveo da su dve delegacije danas razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.

Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadić je naveo i industriju čelika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuće.

Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadić, doživeli su procvat, od čega će korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraći drumski put ka Turskoj i Bliskom Istoku vodi upravo preko Srbije.

Dve delagacije su razmotrile, između ostalog, mogućnost saradnje u izgradnji drumskih koridora 10 i 11 i modernizacije železničke mreže u Srbiji.

„Koridorom 10 i 11 mi praktično stvaramo strategijski trougao koji povezuje Italiju sa Srbijom i Srbija tako dobija centralni značaj za Italiju”, rekao je Tadić.

On je dodao da završetkom tih pravaca, koje zajednički rade srpska i italijanska preduzeća, na kraju tog procesa u ovoj deceniji mogu da se stvore izuzetne okolnosti za razvoj ekonomije i boljitak građana.

Tadić je naveo i energetske projekte u kojima Srbija već sarađuje sa italijanskim kompanijama ili namerava da tu saradnju uspostavi, ističući da će Srbija, osim kao proizvođač električne energije, za Italju biti značajna i kao važno čvorište za transport struje.

On je konstatovao da početak proizvodnje fiata500L u Kragujevcu simbolički zaokružuje višedecenijsku tradiciju srpsko-italijanske saradnje u oblasti industrije.

Predsednik Tadić je istakao i značaj dobrih personalnih odnosa sa premijerom Montijem i mnogim ministrima italijanske vlade, ističući da je partnerstvo dveju država sveprožimajuće.

„Ovaj razgovor se dešava neposredno po dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU i ja sam zahvalan na podršci koju Italija daje Srbiji na putu evrointegracija, jer bez te podrške ne bismo mogli da dođemo do statusa”, istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, postoji samo jedno mesto neslaganja, a to je pitanje Kosova.

Kako je primetio, Italija je, za razliku od drugih zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, prepoznatljiva po diplomatskoj fleksibilnosti i usmerenosti na rešavanje problema.

„Postoji mnogo modaliteta kojima problemi na Kosovu mogu da budu rešavani, ne sme se zaustaviti život i mora se obezbediti funkcionisanje sistema, ali moraju se znati crvene linije”, rekao je Tadić i dodao da Srbija ostaje privržena rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

Idemo u razvoj naših ekonomija i ka članstvu u EU, i nadam se podršci Italije za dobijanje datuma pregovora i očekujem da će to biti moguće do kraja godine, kazao je Tadić.

Monti: Konstantna podrška Srbiji na putu ka EU

Italijanski premijer Mario Monti ocenio je danas da je dobijanje statusa kandidata Srbije za Eu od istorijske važnosti i čestitao predseniku Srbije Borisu Tadiću na angažovanju u ispunjavanju uslova u tom procesu.

„To je primer koji treba slediti. Bićemo uz Srbiju na celom putu ka EU, podržavamo konstruktivan pristup rešavanju kosovskog pitanja”, rekao je Monti na konferenciji za novinare u Palati Srbija gde se održava drugi samit Srbija-Italija.

Srbija je zaslužila status kandidata i podršku Italije, rekao je premeijer i dodao da je podrška Italije konstantna.

„Zainteresovani smo da zajedno radimo na velikim infrastrukturnimprojektima, poput železnice i metroa u Beogradu”, rekao je Monti.

Italija jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je danas Italiji na podršci našoj zemlji u njenim naporima za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da je Italija jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije.

„Ovaj sastanak je došao u izuzetnom trenutku kada je Srbija pre nekoliko dana dobila status kandidata”, naglasio je Cvetković i dodao da saradnja sa Italijom ne predstavlja samo prednost već i obavezu.

Posle sastanka sa italijanskom državno-privrednom delegacijom koju je predvodio premijer Mario Monti, Cvetković je, na konferenciji za novinare, rekao da su italijanski partneri pokazali interesovanje za učešće u izgradnji železničkog Koridora 11 kroz Srbiju, od Beograda prema Crnoj Gori, kao i u izgradnji beogradskog metroa.

Cvetković je preneo da je tokom današnjih bilateralnih sastanaka potpisan niz ugovora sa italijanskom stranom od kojih se jedan odnosi i na evropske integracije.

Izražavajući zahvalnost Italiji za principijelnu podršku Srbiji u približavanju EU, Cvetković je istakao da to predstavlja i obavezu da se nastavi i sa reformama u zemlji i još intenzivnije u približavanju EU kao što je to Srbija i do sada činila.

Premijer Srbije je podsetio da je Italija na trećem mestu spoljno-trgovinskih partnetra Srbije a po nivou stranih investicija je na petom mestu.

U Srbiju je do sada ušlo i počelo da posluje više od 400 firmi iz Italije koje zapošljavaju više od 20.000 radnika, naveo je Cvetković i ukazao da do sada nije bilo pritužbi na rad firmi i njihov odnos prema radnicima u Srbiji.

Italija je najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije iz Evropske unije (EU), jer je ukupna razmena u 2011. bila preko 3,1 milijarde dolara, a po visini investicija je na šestom sa oko milijardu evra uloženih sredstava i opreme.

Italija je u proteklih 20 godina bila uvek na jednom od prva tri mesta kada je u pitanju plasman roba iz Srbije.

Tanjug

objavljeno: 08.03.2012.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.