Tadić: EU mora jasno da kaže da li nas želi u članstvu

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EU mora jasno da kaže da li nas želi u članstvu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Istanbulu, na samitu šefova država jugoistočne Evrope, da EU mora da bez okolišanja poruči da li je spremna da u svoje okrilje primi sve države regiona, i da iskreno pomogne da se taj cilj i ostvari.

Tadić je šefovima država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) predočio korake koje je Srbija proteklih meseci načinila na putu ka EU, i poručio da je od vitalne važnosti da kandidatura za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članstvo koju je Srbija podnela bude u najskorijoj budućnosti razmatrana pred Evropskom komisijom.

Proces saradnje Jugorisočne Evrope osnovan je 1996. godine radi jačanje ekonomske i političke saradnje, unapređenja dobrosusedskih odnosa i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala. Članovi Procesa saradnje su pored Turske, koja je predsedavajuća, i Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija. PSJE je, kako je to ocenio jedan od učesnika današnjeg sastanka šef diplomatije Hrvatske, jedan od najvažnijih multilateralnih foruma u području regionalne saradnje koji omogućava identifikovanje zajedničkih interesa i stvaranja temelja za razvoj konkretnih projekata.

"Samo kada čitava jugoistočna Evropa bude integrisana u EU, obećana era mira koja je nagoveštena padom Berlinskog zida moći će zaista da otpočne. Samo tada će demokratski prosperitet, ekonomska sigurnost i socijalna jednakost biti utemeljeni u svakoj od nacija kojima je ovaj region dom", rekao je Tadić.

On je dodao da samo na taj način može biti "zatvorena knjiga strašne dekade" koju su obeležili građanski ratovi, etničko čišćenje, izbeglice i raseljeni.

Evropska unija, prema Tadićevim rečima, mora iskreno i bez ustezanja da kaže da li želi da integriše čitav region Zapadnog Balkana i da li je spremna da na najpraktičnije načine pomogne da se ispune kriterijumi postavljeni pred države regiona.

"Svi imamo rezerve, ali se sa njima suočavamo, ne dopuštamo da one budu izgovor da ne činimo ništa. Dakle, Srbija očekuje da pozitivna atmosfera i poruke sa nedavno održanog samita u Sarajevu budu pretočene u delo", rekao je Tadić.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, Tadić je istakao da u njenom fokusu mora biti borba protiv organizovanog kriminala, čija transnacionalna mreža predstavlja najdirektniju opasnost prosperitetu regiona.

"Srbija je objavila rat organizovanom kriminalu, i nećemo štedeti trud u nastojanju da otklonimo tu pretnju. Politika Srbije podrazumeva da niko neće ostati izvan domašaja zakona. Naša policija i pravosuđe nastaviće beskompromisni obračun sa kriminalnim bosovima i njihovim saradnicima", naglasio je Tadić.

Regionalna saradnja je, prema njegovim rečima, preduslov uspešne borbe protiv organizovanog kriminala, i zbog toga je od neobične važnosti da svim državama regiona to bude prioritet, ne samo na rečima, već i na delu.

Prema njegovim rečima, nema boljeg okvira za razgovor lidera regiona o zajedničkoj budućnosti od procesa saradnje koji su sami stvorili.

"Srbija je oduvek podržavala saradnju i jačanje regionalnih inicijativa, i daće dodatni doprinos tim vrednostima tokom predsedavanja SEEP 2011/2012. godine", rekao je Tadić, i ocenio da je u protekloj deceniji načinjen izvanredan napredak u regionalnoj saradnji, čemu je u znatnoj meri doprinela i Srbija.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije"

Predsednik Srbije se osvrnuo i na pitanje statusa Kosova i Metohije, poručujući još jednom da Srbija nikada, i ni pod kojim okolnostima, neće ni implicitno ni eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i da je po tom pitanju srpski narod potpuno jednodušan.

"Jednostrano proglašena nezavisnost je za nas samo još jedan pokušaj da se nametne jednostrano rešenje, i zato je takav ishod neodrživ. Nema prave alternative rešenju do koga bi se došlo pregovorima i kompromisom", rekao je Tadić, i ocenio da će prilika za nove pregovore nastupiti pošto Međunarodni sud pravde prosledi Generalnoj skupštini UN savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Verujemo da je dijalog jedini način da osiguramo dugoročnu stabilnost u regionu", rekao je predsednik Srbije i zaključio da je Srbija 21. veka upravo država koja traga za mirom, stabilnošću, ekonomskim prosperitetom, socijalnom pravdom, regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima.

Tadić upozorio na ugroženost srpskih svetinja na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je danas u Istanbulu na ugroženost srpskih svetinja na Kosovu i na pokušaje vlasti u Prištini da veštački odvoje suštinski deo srpskog nasleđa i politizuju ga.

"Sva četiri naša spomenika kulture koja su označena kao deo svetske kulturne baštine u našoj pokrajini Kosovo stavljena su na listu ugrožene kulturne baštine UNESCO-a i tamo nažalost moraju ostati," rekao je Tadić obraćajući se učesnicima "Foruma o kulturnim koridorima u regionu".

Forum se održava pod pokroviteljstvom UNESCO u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tadić je, istovremeno, naglasio da Srbija izuzetno ceni doslednu politiku statusne neutralnosti UNESCO-a i senzitivnost koju ova organizacija pokazuje u tom suštinskom području saradnje.

Tadić je predložio da Srbija 2011. bude domaćin ovog važnog regionalnog foruma.

Tema samita u Srbiji bi bila "Od rimske tolerancije do evropskog razumevanja," a cilj je da se skrene pažnja na za sada premalo naglašavanu tradiciju pomirenja i gradnje međukulturnih mostova u regionu, objasnio je on.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.