Tadić, Đilas i Pajtić ne mogu zajedno

Izvor: Blic, 20.Avg.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Đilas i Pajtić ne mogu zajedno

Mogu li Boris Tadić, Dragan Đilas i Bojan Pajtić da ostanu na okupu? Poznavaoci prilika u Demokratskoj stranci odgovaraju sa - “ne”, analitičari smatraju da ipak ima nekih šansi za to. Predsednik DS, njegov zamenik i najviđeniji potpredsednik nikada nisu bili dalje od zajedničke saradnje, a predstojeći Glavni odbor daće odgovor na pitanje da li Tadić ostaje predsednik, prepušta stranku ili će doći do cepanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prema nezvaničnim informacijama, njih trojica bi ove nedelje trebalo da održe sastanak na kojem bi se složili o kriterijumima na osnovu kojih će biti utvrđivana odgovornost funkcionera, kao i da li treba sprovesti vanredne izbore za sve organe stranke. Zatim bi sa tim bilo upoznato Predsedništvo DS i članovi Glavnog odbora. Ipak, nakon izjava u medijima i činjenice da se odnosi zaoštravaju, pitanje je da li će sastanka i biti.

Izvesno je da je na stolu Đilasova ponuda Tadiću - da ga on na sednici predloži za predsednika stranke, ali da Tadić to odbije i da se povuče. Kako je “Blic” juče najavio, Tadić neće prihvatiti tu ponudu, što otvara mogućnost da gradonačelnik Beograda napusti DS i formira svoju stranku u koju bi pozvao i lidera vojvođanskih demokrata Bojana Pajtića, koji takođe nije zadovoljan stanjem u stranci.

Ima i onih koji smatraju da postoje teoretske šanse da ova trojka i stranka ostanu na okupu. Politički analitičar Ognjen Pribićević kaže za “Blic” da od ličnih odnosa i ambicija postoji samo jedna starija stvar - ideja ili strategija. On tvrdi da bi dobra strategija mogla da održi stranku i vrati poverenje birača, ali i da nje zasad nema.

- Demokratska stranka ozbiljno kasni i njoj je potrebna nova ideja za novo vreme. Ako ideje ne bude, otvorene su sve druge opcije - i podele, i cepanja, i pravljenje novih stranaka. Ako se ideja pojavi, lične ambicije će ostati po strani i biće manje važno ko je u stranačkoj hijerarhiji prvi, ko drugi, a ko treći - ističe Pribićević.

Na pitanje šta bi mogla da bude ta nova ideja, Pribićević odgovara:

- Ako je DS stranka levice, onda bi ideja trebalo da bude bliska onome što se dešava u Francuskoj ili Nemačkoj trenutno. To je zaokret ulevo, pre svega kada su porezi u pitanju i prebacivanje tereta krize na bogate - objašnjava on, uz napomenu da je u to polje već zakoračila Socijalistička partija Srbije, pa će demokrate u socijalistima imati ozbiljnog takmaca.

Vladimir Goati iz “Transparentnosti Srbija” tvrdi da će Tadić, Đilas i Pajtić verovatno opstati zajedno. Preduslov za to je, kako ističe, “sanacija legitimiteta rukovodstva na čelu sa Borisom Tadićem”.

- Dakle, neophodni su izbori. Tadić bi lično morao da izgovori da će biti održani slobodni, demokratski i ravnopravni izbori. Međutim, ne vidim da se to jasno najavljuje. Sednica Glavnog odbora o kojoj sad pojedini zvaničnici stranke govore, svakako bi se održala čak i da nije bilo izbora, ali je stvar ovde jasna, potrebni su kompetitivni izbori - ističe Goati.

Izbori - karakteristika DS

Slobodni stranački izbori su karakteristika DS. Demokrate su već četiri puta imale kompetitivne izbore, i to se smatra kvalitetom te stranke. Rivali su prvo bilo Dragoljub Mićunović i Kosta Čavoški, potom Mićunović i Zoran Đinđić, zatim Đinđić i Slobodan Vuksanović i poslednji put snage su odmerili Boris Tadić i Zoran Živković. Goati naglašava da Tadić mora da ima ozbiljnog protivkandidata.

- Ne mislim na protivkandidata kakvog je devedesetih Milošević imao u anonimnoj Radmili Anđelković ili Vojislav Šešelj u Maji Gojković, kada su pobeđivali sa preko 90 odsto glasova, već ozbiljnog takmaca. Ukoliko protivkandidat bude fiktivan, javiće se uverenje da su izbori unapred namešteni i tek to će dovesti do belaja i do novih, još većih podela - kaže Goati.

Povezane vesti: Tadić želi da spusti loptu, Đilas protiv Đilas traži da se Tadić povuče Pogledajte: Boris Tadić na basketu s prijateljima Rasplet u DS do 1. septembra? Šta ko kome zamera u DS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.