TADIĆ: SRBIJA ĆE ISPUNITI MEĐUNARODNE OBAVEZE

Izvor: Kurir, 25.Okt.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: SRBIJA ĆE ISPUNITI MEĐUNARODNE OBAVEZE

PARIZ - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da sadašnja Vlada Srbije čini apsolutno sve što je u njenoj moći da locira i uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića.

On je u intervju za Internešenel herald tribjun istovremeno skrenuo pažnju na činjenicu da taj zadatak nije nimalo lak:

"Ratko Mladić nije običan begunac. Reč je o iskusnom vojniku sa značajnim ratnim iskustvom. Naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << informacije ukazuju da oni koji su ranije bili uključeni u skrivanje Mladića su takođe bivši ili penzionisani vojnici i da oni takođe imaju dosta iskustva. Većina ih je radila u obaveštajnim ili bezbednosnim službama i veoma su dobro obučeni. Dakle, naš zadatak nije lak", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da su svi napori za hvatanje Mladića koordinisani sa evropskim partnerima.

"Verujem da ćemo ga vremenom uspešno locirati i uhapsiti", rekao je Tadić.

Upitan za što je tako teško pronaći Mladića, koji se skriva 15 godina, i zašto nije izručen Hagu, Tadić je odgovorio:

"Proteklih 15 godina, moram sa žaljenjem da kažem, nije uvek bilo političke volje za njegovu ekstradiciju. Do 2000. godine on nije ni morao da se krije. Tek 2002. godine naš parlament je usvojio zakon osaradnji s Tribunalom. I tek 2008. - tek nakon formiranja sadašnje vlade Srbije - politička volja i operativni kapaciteti za hapšenje Mladića su postali najvažniji prioritet države".

Kako je rekao, prethodne vlade nisu pridavale nikakvog posebnog značaja ovom pitanju.

Predsednik Srbije je podsetio da je veoma brzo nakon formiranja sadašnje vlade Srbije uhapšen je radovan Karadžić , što je jasan i nesumnjiv pokazatelj "naše opredeljenosti da uhapsimo i Mladića".

Tadić je izrazio uverenje da većina građana Srbije podržava politiku da svi ratni zločinci moraju biti pravedno kažnjeni, iako, kako je priznao ima i o nih koji odbacuju činjenice o strašnim zločinima za koje je Mladić optužen, tretirajući ih kao teoriju zavere protiv Srbije.

"Srbija će ispuniti svoje međunarodne obaveze. Čak i da haški sud sutra prestane s radom , ova vlada će nastaviti da traga za Mladićem koristeći sva sredstav koja ima na raspolaganju, jer je to naša moralna obaveza prema nevinim žrtvama - i jer je to jedini način da se dođe do pomirenja među narodima u regionu", zaključio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.