Šta je ko rekao na biralištima

Izvor: B92, 06.Maj.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je ko rekao na biralištima

Beograd -- Kandidat DS za predsednika Boris Tadić očekuje pobedu na izborima. On kaže da je izborna odluka građana bitna za budućnost Srbije i regiona i stabilnost Evrope.

Tadić je novinarima rekao da je posle izbora najvažnije brzo formiranje vlade, donošenje snažnih i značajnih odluka u sferi makroekonomske politike, nastavak privlačenja stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta.

"Očekujem pobedu, zato i učestvujem na izborima, a posle izbora idemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalje, biće drugi krug, pa još jedna pobeda, strane investicije, datum za pregovore, novo umirenje Srbije i regiona i izgradnja normalnog, pristojnog i civilizovanog društva", rekao je on.

Prema njegovim rečima izbori su ove godine protekli u atmosferi koja je za ponos i predstavljaju svedočanstvo rada na stabilizaciji Srbije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da ne samo da očekuje, već i da je siguran da će na izborima pobediti opcija izbor "Za bolji život" i predsednik Boris Tadić.

On je dodao da je važno da svaki građanin iskoristi pravo glasa i da je zato zadovoljan što je na biračkom mestu video veliku gužvu i interesovanje.

Cvetković je glasao danas nešto posle 11.00 sati na biralištu u Osnovnoj školi "Sutjeska" u Zemunu, a na glasanje je došao sam.

Gradonačelnik Beograda i nosilac liste "Izbor za bolji Beograd" Dragan Đilas očekuje da će građani Beograda danas na izborima pokazati da vole svoj grad.

"Očekujem da će građani Beograda pokazati da vole svoj grad koji je nalepši na svetu i da će izaći i glasati i time pokazati odnos prema svom gradu i prema budućnosti", rekao je Đilas novinarima nakon glasanja u OŠ "Jovan Miodragović" u opštini Vračar.

Kandidat za poslanika liste "Izbor za bolji život" i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će na današnjim izborima biti iznenađjenja, ali da je najvažniji drugi krug predsedničkih izbora 20. maja.

"Ovo je tek kraj prvog poluvremena, drugi krug predsedničkih izbora 20. maja biće najvažnije odlučivanje", rekao je Jeremić novinarima posle glasanja.

On je rekao da će se rezultati videti kad budu prebrojani glasovi, ali da veruje da će biti iznenađenja.

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je uveren da će DS predvoditi Srbiju i u naredne četiri godine i da će to biti garancija sigurnosti u zemlji.

Šutanovac je, posle glasanja u Mirijevu na biračkom mestu 66, rekao novinarima da veruje da su se građani Srbije danas opredelili za evropsku perspektivu naše zemlje i dali podršku onoj politici koja na najbrži i najefektiniji način može da uvede evropski standard u našu zemlju, i Srbiju u Evropu.

Kandidat za poslanika na listi "Izbor za bolju Srbiju" Ružica Đinđjić izjavila je danas da očekuje da će Srbija posle izbora imati jasnu evropsku orijentaciju i da će reforme biti brže.

"Nadam se da će Srbija imati jasnu evropsku orijentaciju i da će biti brži reformski preporod naše zemlje, jer to očekuju građani Srbije zarad jedne izvesnije budućnosti", izjavila je Đinđić posle glasanja.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je veoma važno da glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu protekne bez incidenata.

Bogdanović je u izjavi Tanjugu rekao da je važno da se ne stvore tenzije tokom današnjeg izbornog procesa na Kosovu kako bi Srbi mogli da glasaju. Ministar je ponovio da država Srbija ne stoji iza lokalnih izbora koji se održavaju u dve opštine na severu Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je za Srbe na Kosovu i Metohiji najvažnije da nakon današnjih izbora brzo dobiju jaku i stabilnu Vladu istakavši da se za pitanje Kosova koje nije rešeno mora zauzeti cela Srbija.

"Za nas kao Srbe na Kosovu i Metohiji je najvažnije da brzo dobijemo jaku i stablinu vladu koja neće brinuti za svoju većinu jer slabe Vlade po pravilu brinu samo o sebi. Za pitanje KiM koje nije rešeno mora da se zauzme cela Srbija i mislim da se u tom kontekstu mora postići minimum konsenzusa i sa onima koji eventualno ostanu u opoziciji jer ovo je problem čitave Srbije pa i Srba koji žive van Srbije", podvukao je Ivanović.

Predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da DS očekuje izbornu pobedu na svim nivoima, naglasivši da je jako važno izaći na birališta i 20. maja, jer se "tek tada potpuno završava posao".

Posle glasanja na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Prva vojvođjanska brigada", na koje je došao sa suprugom i dvojicom sinova, Pajtić je istakao da je uveren u to da će se na ovim izborima Vojvođani opredeliti za proevropski put naše zemlje.

Nikolić: Konačno ću pobediti

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, prilikom glasanja, da će "konačno pobediti" na predsedničkim izborima i da će SNS formirati buduću vladu Srbije.

"Sigurno ću imati najviše glasova, to nije prvi put, ali mislim da je ovog puta konačno i da je Srbija dočekala promene koje su joj bile neophodne jer ovo više nije išlo ovako", rekao je Nikolić novinarima posle glasanja na biračkom mestu u beogradskoj opštini

Novi Beograd.

Lider SNS je rekao da će o mogućim koalicijama biti reči posle analize rezultata i drugog kruga pokrajinskih i predsedničkih izbora i istakao da će koalicija "Pokrenimo Srbiju" biti otvorena za razgovore isključivo sa strankama koje prihvataju program te koalicija.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić jutros je posle glasanja izrazio veru u pobedu naprednjaka na izborima.

On je novinarima koji su očekivali izjavu posle glasanja, pri izlasku s biračkog mesta kratko kazao: "Ne dajem izjave do pobede".

Vučić je rano jutros u 7.30 časova na biračko mesto broj 27 na Novom Beogradu stigao sa kćerkom Milicom.

Jovanović uveren u dobar izborni rezultat

Kandidat Preokreta za predsednika Srbije Čedomir Jovanović izjavio je nakon glsanja da je uveren u dobar izborni rezultat koalicije koju predvodi i građanima čestitao izborne razultate, a konkurentima na takmičenju i borbi.

"Prve poruke koje posle izbora treba saopštiti građanima su one koje će istinito opisati stanje u zemlji i jasno kandidovati rešenja. Potrebno je uspostaviti novi red i prevazići podele koje nas onesposobljavaju za normalan rad", rekao je Jovanović novinarima pošto je glasao u bloku 21 na novom Beogradu.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da očekuje da koalicija "Preokret" ostvari dobar razultat na današnjim izbroma.

"Nadam se da će koalicija 'Preokret' ostvariti rezultat koji zaslužuje, jer je to dobro za Srbiju", kazao je on novinarima nakon glasanja na Banovom brdu.

Drašković je na biračko mesto 26, u mesnoj zajednici "Blagoje Parović, došao nešto nakon 13 sati u pratnji svoje supruge Danice Drašković.

Dačić: Očekujem dobar izborni rezultat

Predsednički kandidat koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje dobar rezultat na izborima, veći broj glasova nego 2008. i da koalicija koju predstavlja bude važan faktor na budućoj političkoj sceni Srbije.

Lider socijalista, nakon što je obavio svoju građansku dužnost, poručio je novinarima da narod bira ko će u ime njega donositi odluke, što uzrokuje da je podjednaka odgovornost i građana i političara.

Kao važnije od rezultata koje će on lično zabeležiti na izborima, Dačić vidi izbor vlasti koja će zaštiti nacionalne interese i zastupati pravo jednakosti građana.

Lider socijalista glasao je na izbornom mestu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađordjevića 29 u društvu članova najuže porodice - supruge i sina i otkrio jedan podatak - da je kravatu koju danas nosi nosio i na izborima pre četiri godine.

Potpredsednica SPS i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da očekuje da će građani na današnjim izborima glasati tako da svakome od njih zaista bude bolje.

"Bez obzira ko dobije vlast imaće, naravno, posebno delikatnu i tešku požiciju i veliku odgovornost zbog ekonomske situacije u kojoj se Srbija nalazi", rekla je novinarima Đukić Dejanović nakon što je sama glasala na biračkom mestu 49 u Ustanovi za decu "Nada Naumović"

u Kragujevcu.

Gradonačelik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je, nakon glasanja, da će koalicija SPS-PUPS-JS imati dvostruko više glasova na ovim izborima nego što je imala na izborima 2008.

Marković je, glasajući jutros u 10 časova sa svojom porodicom na izbornom mestu u Končarevu, selu u kome živi, rekao da je siguran da će u Jagodini koalicija SPS-PUPS-JS pobediti sa više od 60 odsto glasova.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da je njegova stranka izvršila sve što je na početku mandata aktuelne Vlade obećala i izrazio uverenje da će narod to prepoznati i ponovo joj

ukazati poverenje.

Krkobabić je izrazio žaljenje zbog toga što je njegova partija imala "tal peh" da u vlasti učestvuje u trenutku kada je u svetu i Srbiji nastupila ekonomska kriza, pa zbog toga nije učinjeno sve što je i namereno.

Dragišić: PRS najveći hit i iznenađenje

Kandidat za predsednika Srbije Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić izjavio je danas, nakon glasanja, da očekuje odličan rezultat na izborima i da će broj glasova tog pokreta biti "najveći hit i iznenađenje".

"Očekujem da će Srbija nakon ovih izbora dobiti vladu koja će odgovornije i bolje raditi u intersu građana", rekao je on nakon što je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Arčibald Rajs" u beogradskom naselju Karaburma.

Dragišić je kazao da nova vlada treba odlučnije da povede borbu protiv organizovanog kriminala, da gradi snažnije i odgovornije institucije i da odmah poče sa procedurom izmene Ustava, ali i da nastavi evropske

integracije.

Jadranka Šešelj: Nacionalni interes iznad ličnog

Predsednička kandidatkinja Srpske radikalne stranke Jadranka Šešelj izrazila je danas, nakon glasanja, optimizam po pitanju rezultata izbora i poručila da će svima biti bolje "ako Boris Tadić ode sa vlasti, a Tomislav Nikolić ne dođe".

Nakon glasanja u beogradskom naselju Batajnica, Šešelj je izrazila uverenje da birači znaju da je toj stranci "nacionalni interes iznad ličnog".

Kandidat SRS za gradonačelnika Beograda Nemenja Šarović izjavio je nakon glasanja da od današnjih izbora očekuje boljitak za gradjane Srbije.

"Što se izbora tiče, očekujem pre svega boljitak za građane Srbije", kazao je Šarović novinarima.

Prema njegovim rečima, kampanja SRS bila je skromna i u skladu sa aktuelnom situacijom u Srbiji, dok su "druge stranke u kampanju uložile stotine miliona dinara".

Kandidat SRS za gradonačelnika Beograda je na biračko mest u Elektrotehničkoj školi "Stari grad" na Dorćolu došao sam i glasao oko 10 časova.

Stanković: Srbija kreće u bolje sutra

Presednički kandidat Ujedinjenih regiona Srbije Zoran Stanković izrazio je očekivanje da će posle izbora brzo biti formirane Vlada i Skupština i da će Srbija krenuti u bolje sutra.

"Očekujem da će posle ovih izbora Srbija veoma brzo formirati skupštinu i Vladu i da ćemo nakon toga krenuri u boje sutra", kazao je Stanković nakon glasanja u mesnoj zajednici Cerak.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da očekuje da će URS na izborima ostvariti dvocifren rezultat i da je veliki broj gradjana Srbije prepoznao ideju jačanja regiona.

Dinkić je novinarima posle glasanja rekao da Srbija posle izbora mora da dobije bolju vladu od prethodne, ali da njemu "uopšte nije važno" da li će URS biti u budućoj vladi.

"Bićemo u vladi samo ako se ostvare ključne tačke našeg programa -zaustavljanje partijskog zapošljavanja, duplo veći budžet za poljoprivredu, promena sistema naplate PDV-a, ukidanje nepotrebnih taksi i suštinska deregionalizacija i decentralizacija", rekao je

Dinkić.

Grujičić: Povoljan izborni rezultat

Kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza za predsednika Srbije Danica Grujičić izjavila je danas da se iskreno nada da su građani Srbije prepoznali u stranci koju zastupa novu političku snagu i da će ona lično i SDS ostvariti povoljan izborni rezultat.

Grujičić je novinarima posle glasanja na biračkom mestu u Trećoj beogradskoj gimnaziji, kazala da se SDS razlikuje se od ostalih stranaka po tome što ne obećava ono što nije moguće ispuniti.

Nosilac liste Socijaldemokratskog saveza Nebojša Leković izjavio je danas da očekuje da ta stranka pređe cenzus, jer ima najboljeg predsedničkog kandidata i listu poslanika.

"Siguran sam da će narod ukazati poverenje SDS-u, pre svega zbog odličnog programa za izlazak iz krize i ozbiljnih i stručnih ljudi koji taj program mogu da sprovedu", rekao je Leković posle glasanja.

Koštunica: Povratimo Srbiji dušu

Predsednički kandidat i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica naglasio je značaj današnjih izbora i poručio da je politička neutralnost put da Srbija "povrati dušu i bude slobodna".

"Izbori su uvek važni jer građani određuju kojim će putem zemlja ići. Na ovim izborima oni biraju između dva puta", rekao je Koštunica novinarima nakon što je na biračkom mestu u opštini Stari grad obavio svoju gradjansku dužnost.

On je kazao da građani Srbije biraju da li će zemlja nastaviti da ide "površnim, pogrešnim i pogubnim putem - da Evropska unije (EU) nema alternativu", ili će se okrenuti sebi, svojim interesima, razvoju i odbrani državnih i nacionalnih interesa.

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović izjavio je da se nada da će građani Beograda i Srbije na izborima odabrati pravi put za ekonomski i politički razvoj zemlje.

"Iskazujem svoju nadu nakon obavljenog čina glasanja da će građani Beograda i Srbije odabrati pravi put za ekonomski i politički razvoj zemlje, rekao je Popović novinarima u Beogradu.

Zukorlić: Problemi sa biračkim spiskovima

Predsednički kandidat grupe građana Muamer Zukorlić izjavio je danas da vrednost glasačkog postupka na opštim izborima u Srbiji umanjuju "problemi" sa nesređenim biračkim spiskovima.

"Jedna od mojih ćerki nije upisana u birački spisak i u ovom trenutku ne znam koliko je još takvih slučajeva. Od svih nadležnih očekujem da ulože maksimalan napor da se glasanje do kraja obavi kako treba", rekao je Zukorlić nakon glasanja.

Pastor: Glasovi SVM značajni u narednoj rundi

Lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednički kandidat te stranke Ištvan Pastor očekuje da će glasovi koje on dobije u prvom krugu predsedničkih izbora "sigurno biti značajni” u narednoj rundi.

"Voleo bih da nađemo zajednički jezik sa Borisom Tadićem, kada je u pitanju drugi krug izbora, i nadam se da ćemo u tome i uspeti”, rekao je Pastor nakon što je na opštim izborima danas glasao u Subotici.

Ugljanin: Objektivna slika političke situacije

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da će građani danas izražavanjem volje dati objektivnu sliku političke situacije u Srbiji.

Ugljanin je uveren da će objektivno raspoloženje građana biti preneto u Skupštinu Srbije i skupštine opština i gradova.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić:Očekujem pobedu

Izvor: Akter, 06.Maj.2012

Kandidat DS za predsednika Boris Tadić očekuje pobedu na izborima i dodaje da je izborna odluka građana bitna za budućnost Srbije i regiona i stabilnost Evrope

Nastavak na Akter...

Izjave predsedničkih kandidata

Izvor: RTS, 06.Maj.2012

Predsednički kandidati, nosici lista na parlamentarnim izborima i stranački prvaci izražavili su, tokom dana, svoja očekivanja od današnjih opštih izbora u Srbiji...Kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić izjavio je, posle glasanja, da očekuje pobedu na izborima i dodao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.