Srbija danas bira predsednika i budućnost

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija danas bira predsednika i budućnost

U drugom krugu predsedničkih izbora: Boris Tadić, kandidat koalicije „Izbor za bolji život”, i Tomislav Nikolić, kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju”

U Srbiji se danas održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima učestvuju dva kandidata: >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Boris Tadić, kandidat koalicije „Izbor za bolji život”, i Tomislav Nikolić, kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju”. Za predsednika Republike, čiji mandat traje pet godina, biće izabran onaj kandidat koji dobije više glasova.

Tadić je, prema konačnim rezultatima izbora prvog kruga predsedničkih izbora, koji je održan 6. maja, osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a Nikolić 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova. Tada je na izbore izašlo 3.908.652 birača, odnosno57,73 odsto od ukupnog broja upisanih birača, a nijedan od 12 predsedničkih kandidata nije osvojio većinu glasova.

Birališta se danas otvaraju u sedam časova i zatvaraju u 20.

Na izbornom listiću, koji je svetlodrap boje, prvi po redosledu je Tadić.

Ukupno 6.770.013 birača izjašnjavaće se na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, a prvi će na birališta izaći građani koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji. Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova i Metohije i to na 90 biračkih mesta, a glasovi s teritorije te pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima pre dve nedelje.

RIK je, inače, obavezan je da utvrdi i u „Službenom glasniku” objavi konačne rezultate izbora u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Ukoliko bi se, recimo, dogodilo da u ovom krugu izbora Tadić i Nikolić osvoje jednak broj glasova, birači bi ponovo izašli na birališta u roku od 15 dana.

Mandat predsednika Republike, prema Ustavu Srbije, počinje da teče danom polaganja zakletve, a tekst zakletve glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Predsednik ima dve mogućnosti – da položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom, koji je sada aktuelan, kako bi mogao da počne razgovore o mandataru, ili da zakletvu položi posle verifikacije mandata poslanika novog saziva.

Izbor predsednika države obavlja se po istim zakonskim pravilima koja važe za izbor poslanika. Birači sa sobom treba da ponesu obaveštenje o glasanju koje su dobili, mada mogu da glasaju i bez njega. Neće, međutim, moći da glasaju bez nekog od ličnih dokumenata, lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

Svakom glasaču će pre glasanja specijalnim sprejom biti obeležen kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao, a ta oznaka na kažiprstu zadržaće se minimum 24 sata. Glasanje je tajno, a glasa se lično zaokruživanjem rednog broja ispred imena jednog od predsedničkih kandidata.

B. Č.

--------------------------------------------------------------------------------

Predsednik izražava državno jedinstvo zemlje

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo zemlje. U njegovoj nadležnosti su predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašenje zakona, predlaganje parlamentu kandidata za predsednika vlade, predlaganje nosilaca funkcija, postavljanje i opoziv ambasadora, davanje pomilovanja i odlikovanja…

Po Ustavu, predsednik ne može da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. A, niko ne može više od dva puta da bude biran za ovo mesto. Mandat predsednika prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem. Predsednik uživa imunitet kao narodni poslanik, a o tom imunitetu odlučuje Narodna skupština. Kada je sprečen da obavlja dužnost ili mu mandat prestane pre isteka vremena na koje je biran, zamenjuje ga predsednik Skupštine, najduže tri meseca.

--------------------------------------------------------------------------

Drugi krug pokrajinskih izbora

Danas se održava i drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistemu u Vojvodini.

Izbori za 120 poslanika Skupštine Vojvodine su kombinovani, tako da je 60 poslanika izabrano po proporcionalnom sistemu u nedelju, 6. maja, dok će druga polovina biti izabrana po većinskom sistemu. U prvom krugu izbora nijedan kandidat za poslanika nije dobio više od 50 odsto glasova, koliko je potrebno da bi pobedio. U drugom krugu pobediće onaj kandidat koji osvoji prostu većinu glasova. Koalicija okupljena oko Demokratske stranke imaće u drugom krugu pokrajinskih izbora 50 kandidata, koalicija oko naprednjaka 31, koalicija oko SPS-a 16, Savez vojvođanskih Mađara 10, Liga socijaldemokrata osam, Ujedinjeni regioni Srbije dva, a Liberalno-demokratska partija, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka Srbije po jednog.

U Novom Sadu bira se sedam pokrajinskih poslanika, u Subotici četiri, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, u Somboru i Kikindi po dva, dok ostale opštine daju po jednog poslanika.

Pravo glasa ima oko 1.735.000 birača, koji će glasati na ukupno 1.787 biračkih mesta.

-------------------------------------------------------------------------

Ponavljanje izbora za odbornike u Beogradu

U Beogradu će danas biti ponovljeni izbori na 16 biračkih mesta za odbornike u Skupštini grada Beograda.

Na ponovljenim izborima za odbornike u Skupštini grada Beograda, koja ukupno ima 110 odbornika, glasaće isti broj birača kao i na izborima 6. maja, a glasački listići će biti na papiru sive boje.

Izbori se ponavljaju na osnovu odluka Upravnog suda o žalbama na biračkim mestima u Grockoj, Novom Beogradu, Zvezdari, Savskom vencu, Obrenovcu, Rakovici, Paliluli i Starom gradu.

objavljeno: 20.05.2012.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić,   Prvi maj

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.