Skupština o novom guverneru

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Jul.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o novom guverneru

Beograd -- Izbor novog guvernera NBS biće jedna od tačaka dnevnog reda današnje vanredne sednice Skupštine Srbije, a jedini kandidat je predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić.

Šoškić je prihvatio predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da bude na čelu centralne banke, posle ostavke guvernera Radovana Jelašića.

Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine, gde je 1989. diplomirao na Ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fakultetu kao najbolji diplomirani student Beogradskog univerziteta u svojoj generaciji.

Magistrirao je 1993. godine, a doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Šoškić je ekspert za tržišta kapitala, sa znanjem i specijalizacijama sticanim u zemlji i svetu - Francuskoj, SAD i Švajcarskoj - i proveravanim u praksi.

Na poslediplomskim usavršavanjima bio je u francuskom gradu Mecu 1990, na državnom univerzitetu Floride (SAD) 1994. i na Roud Ajlendu (SAD) 1998. godine.

Pohađao je i Letnju školu u Centralnoj banci Švajacrske 2001. godine, a kao Fulbrajtov stipendista se usavršavao na Univerzietu Nebraska 2002.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama, a u toj zemlji je bio tri puta na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta.

Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije, član Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Autor je jedne i koautor više stručnih knjiga.

U radnu biografiju upisuje i mesto izvršnog direktora "Stockbrokera", menadžing partnera u Centru za investicije i finansije i funkcije specijalnog savetnika za finansijska tržišta u NBS (2000-2002), savetnika za ekonomsku politiku u SCEPP-u (Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU) i člana Saveta NBS (2003-2004).

Skupština danas i o poslovniku

Na dnevnom redu četvrtog vanrednog zasedanja Skupštine Srbije je i Predlog novog poslovnika parlamenta.

Predlog poslovnika republičkog parlamenta između ostalog predviđa smanjenje broja radnih tela sa 30 na 19, a postojeći odbori će rad nastaviti do konstituisanja novog saziva skupštine.

U novom poslovniku, koji je skupštini predložila grupa od 122 poslanika, novina je i da predsednik najvišeg zakonodavnog tela nakon rasprave o predlogu zakona može da odredi dan za glasanje za taj predlog.

Na dnevnom redu vanredne sednice, koju je na zahtev 122 poslanika sazvala predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović, su i izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje predviđaju da funkcioner izabran na javnu funkciju neposredno od građana može bez saglasnosti Agencije da obavlja više javnih funkcija osim u slučajevima nespojivosti utvrđenih Ustavom Srbije.

Funkcioner, koji je izabran, postavljen ili imenovan na drugu javnu funkciju i koji namerava da više funkcija obavlja istovremeno dužan je da u roku od tri dana zatraži saglasnost Agencije.

Poslanici će na vanrednoj sednici razmatrati i Predlog zakona o trgovini, izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. U izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je, u cilju postizanja finansijske discipline, izricanje mere zabrane obavljanja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine, ako obveznik ponovi isti poreski prekršaj u roku od dve godine.

Predloženo je i da se ovlašćenja poreskog inspektora i izvršitelja Poreske uprave prenesu i na poreske izvršitelje jedinica lokalne samouprave u postupku utvrđivanja, naplate i kontrole izvornih javnih prihoda lokalne samouprave.

Parlamentarci će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog kredita Srbiji, kao i o više predloga za potvrđivanje protokola iz oblasti finansija sa nekoliko zemalja i međunarodnih finansijskih institucija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUPŠTINA SRBIJE DANAS O NOVOM GUVERNERU I POSLOVNIKU

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010

BEOGRAD - Izbor novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i Predlog poslovnika Narodne skupštine naći će se danas na dnevnom redu Četvrtog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Srbije...Sednica je sazvana na zahtev 122 poslanika koji su podneli Predlog poslovnika. Poslanici će razmatrati i Predlog...

Nastavak na Kurir...

NBS dobija novog guvernera

Izvor: Capital.ba, 13.Jul.2010

BEOGRAD, Poslije kraće pauze, Skupština Srbije nastavila je sa radom, a vanredno zasjedanje posvećeno je između ostalog i izboru novog guvernera Narodne banke. Jedini kandidat za novog guvernera NBS-a je Dejan Šoškić koji je prihvatio prijedlog predsjednika Srbije Borisa Tadića da bude na čelu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.