Skupština Srbije danas o izboru Šoškića

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije danas o izboru Šoškića

Izbor novog guvernera Narodne banke Srbije biće jedna od tačaka dnevnog reda današnje vanredne sednice Skupštine Srbije, a jedini kandidat je predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić.

Šoškić je prihvatio predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da bude na čelu centralne banke, posle ostavke guvernera Radovana Jelašića.

Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine, gde je 1989. diplomirao na Ekonomskom fakultetu kao najbolji diplomirani student Beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << univerziteta u svojoj generaciji. Magistrirao je 1993. godine, a doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Šoškić je ekspert za tržišta kapitala, sa znanjem i specijalizacijama sticanim u zemlji i svetu - Francuskoj, SAD i Švajcarskoj - i proveravanim u praksi.

Na poslediplomskim usavršavanjima bio je u francuskom gradu Mecu 1990, na državnom univerzitetu Floride (SAD) 1994. i na Roud Ajlendu (SAD) 1998. godine.

Pohađao je i Letnju školu u Centralnoj banci Švajacrske 2001. godine, a kao Fulbrajtov stipendista se usavršavao na Univerzietu Nebraska 2002.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama, a u toj zemlji je bio tri puta na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta.

Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije, član Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Autor je jedne i koautor više stručnih knjiga.

U radnu biografiju upisuje i mesto izvršnog direktora "Stockbrokera", menadžing partnera u Centru za investicije i finansije i funkcije specijalnog savetnika za finansijska tržišta u NBS (2000-2002), savetnika za ekonomsku politiku u SCEPP-u (Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU) i člana Saveta NBS (2003-2004).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.