SRPSKI ODBORNICI TRAŽE SASTANAK SA TADIĆEM!

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI ODBORNICI TRAŽE SASTANAK SA TADIĆEM!

ZVEČAN - Odbornici četiri opštine sa severa Kosova ponovili su danas spremnost na čvrstu saradnju sa predstavnicima Beograda kako bi se kriza u tom delu pokrajine rešila i zatražili sastanak kod predsednika Srbije.

Odbornici Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice zatražili su od predsednika Srbije Borisa Tadića da primi njihovu delegaciju od 15 članova, kako bi razgovarali o "najvažnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pitanjima" vezanim za rešavanje problema nastalih nakon odluke Prištine da preuzme prelaze Brnjak i Jarinje. U zaključcima izdatim nakon sednice, oni su ponovili spremnost na saradnju sa predstavnicima institucija Srbije, radi što brže normalizacije života i rada na tom području i podržali postizanje dogovora i trajnog rešenja.

Odbornici su pozvali sve Srbe da napuste takozvanu Vladu i Skupštinu Kosova i tako prestanu da daju podršku vladi Hašima Tačija. Oni su takođe zatražili i veće angažovanje Unmika u rešavanju krize na severu. Ocenili su da je "odlučan i jedinstven otpor naroda i opština sa severa Kosova i Metohije odgovor na otvorene pokušaje Prištine i njihovih sponzora da otmu sever i nasilno ga pripoje kvazidržavi Kosovo".

Na sednici održanoj u Zvečanu, odbornici su podržali zahteve Beograda da se stanje na prelazima Brnjak i Jarinje vrati na ono pre 25. jula kada je Priština odlučila da preuzme te prelaze, kao i ostale mere za hitnu i trajnu normalizaciju stanja na severu Pokrajine. Odbornici su naveli da se slažu sa stavovima iz deklaracije Skupštine Srbije da su kako navode za nastavak krize na severu krive "samovoljne privremene vlasti iz Prištine i pristrasna podrška pojedinih zemalja njihovim nasilinim akcijama".

Prema njihovoj oceni, Euleks i Kfor nisu delovali u skladu sa mandatom. Takođe, naveli su da će krizni štab svakodnevno pratiti stanje i u skladu sa njim poduzimati potrebne korake.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.