SAD pozdravljaju Tadićev poziv

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozdravljaju Tadićev poziv

Vašigton -- SAD pozdravljaju poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade na severu KiM, kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker.

On je dodao da taj poziv treba da prate i konkretne akcije na ukidanju paralelnih institucija na tom prostoru

On je, na brifingu za strane dopisnike u Vašingtonu, rekao da SAD mesecima traže od srpskih zvaničnika da se izjasne o uklanjanju barikada.

Riker je takođe naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija sada treba da sprovede dogovore postignute u dijalogu s Prištinom.

"Postignuto je mnogo dogovora u dijalogu, ali se sada očekuje i njihovo sprovođenje. Do 9. decembra je važno da se Srbija usredsredi na sprovođenje postignutih dogovora, nakon čega će Evropski savet odlučivati o kandidaturi Srbije", ocenio je Riker.

Na pitanje šta se tačno očekuje od vlasti Srbije, američki zvaničnik je kazao da se sada paralelne insititucije na severu Kosova finansiraju iz Beograda, a da su u određenim slučajevima, kako tvrdi Riker, i pripadnici srpske policije, koji su plaćeni iz budžeta Srbije, aktivno pomagali u pravljenju barikada.

To je u suprotnosti s rezolucijom 1244 SB UN i na tom polju Beograd treba da preduzme mere, rekao je Riker i pozvao Vladu Srbije da spreči izgradnju alternativnih puteva sa severne strane administrativne linije.

Riker se založio i za priznavanje diploma između Srbije i Kosova.

On je rekao da SAD podržavaju evropsku perspektivu Srbije i Kosova, ocenivši da su razgovori koji se vode u Briselu šansa za postizanje dogovora koji će omogućiti napredak u životu ljudi u Srbiji i Kosovu, posebno na severu Kosova.

Delimo stav EU da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu. Cilj je unapređenje mira, stabilnosti i demokratije u regionu, ali ističemo da su dijalog i implementacija sporazuma od ključnog značaja za dalji napredak, naveo je zvaničnik Stejt departmenta.

Riker je, na pitanje dopisnika Tanjuga, rekao da američka administracija veoma ozbiljno shvata optužbe za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, koje je u svom izveštaju izneo izvestilac Evropskog parlamenta Dik Marti.

U potpunosti podržavamo da se istraže te optužbe i Euleks je veoma dobro pripremljen za to, a istražitelj Klint Vilijamson je dobar stručnjak i uživa poverenje stručne javnosti, dodao je Riker.

Govoreći o situaciji u BiH, predstavnik Stejt departmenta je rekao da je sramota da tamošnji političari 14 meseci nisu uspeli da formiraju vladu.

U interesu lidera BiH je da se nađe rešenje. Mi ne možemo nešto više želeti nego što oni žele i nećemo mi iz međunarodne zajednice patiti ako ne formiraju vladu, već narod koji živi tamo, istakao je Riker.

On je kazao i da SAD nastavljaju da podržavaju Dejtonski sporazum, naglasivši da je on doneo mir u BiH i stvorio državu sa dva entiteta i tri naroda.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.