Reakcije na Tadićev poziv Srbima

Izvor: B92, 29.Nov.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na Tadićev poziv Srbima

Beograd -- SRS:Tadićev poziv da Srbi uklone barikade "sulud i šizofren". LDP:Iako je kasno, odluka je dobra. DSS:To je odustajanje od borbe za očuvanje integriteta Srbije-

URS: Barikade nisu rešenje. Palma: Tadićevu poruku shvatiti ozbiljno jer je to poruka Srbije

Najoštriji u kritici poziva predsednika Srbije da Srbi uklone barikade na severu Kosova je potpredsednik SRS Dragan Todorović. On je rekao da je poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Borisa Tadića "sulud i šizofren", jer Srbi tako brane svoj opstanak na Kosovu.

On je rekao da bi Tadić trebalo da od Saveta bezbednosti UN traži da spreči NATO da oduzima Kosovo od Srbije, umesto što poziva Srbe da uklone barikade.

"Pozivati Srbe da se povuku sa barikada je neverovatno, jer su ih Srbi formirali zato što im je bilo ugroženo elementarno pravo na život", rekao je Dragan Todorović.

Komentarišući Tadićevu izjavu da je Srbija danas, zbog poslednjih događaja na severu Kosova, dalja od EU nego prekjuče, Todorović je rekao: "Dobro jutro, Kolumbo" i dodao da je EU od Srbije daleko isto koliko i "let ljudske posade na Mars".

On je poručio Srbima na barikadama da izdrže jer je njima najteže i da jedino mogu da veruju "u sebe, Boga i Rusiju".

LDP smatra da je poziv predsednika Tadića Srbima da se povuku s barikada, iako je stigao posle četiri meseca oklevanja i podrške vlasti tom pogrešnom metodu borbe, može biti korak u dobrom pravcu samo ako bude praćen potpunom iskrenošću prema zemlji i građanima, definitivnim napuštanjem poražene politike „i Kosovo i Evropa" i dogovorom sa Evropskom unijom i Prištinom.

"Sada je važno da verbalne najave budu pretvorene u konkretne političke i državne odluke koje će omogućiti smirivanje situacije na severu Kosova i uspeh dijaloga u Briselu. To nije moguće bez plenarne sednice Narodne skupštine. Ne smemo ostati na pola puta, kao što je to bio slučaj u septembru 2010. godine, kada je sa iste adrese najavljivan nov pristup Kosovu kroz zajedničku rezoluciju sa EU pred Generalnom skupštinom UN, ali se od te najave vrlo brzo odustalo", navodi se u saopštenju.

Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić ocenila je logičnim da predsednik države pozove građane sa severa Kosova da se povuku sa barikada i omoguće da se nađe rešenje za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

"Od početka se znalo da barikade nisu rešenje problema, a učestali incidenti ukazuju da su barikade postale problem za državu", navela je Grubješić.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je ranije danas predstavnike Kfora da ne pokreću akcije uklanjanja barikada, a političke predstavnike Srba na severu Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić smatra da je poziv predsednika Tadića Srbima da uklone barikade na severu Kosova pokazatelj odustajanja od borbe za očuvanje integriteta države Srbije.

"To je jasan pokazatelj potpunog odustajanja od bilo kakve borbe za očuvanje integriteta države i sada je to potpuno ogoljeno", rekao je Aligrudić.

On je dodao da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji zaista težak, jer nemaju, kako smatra, ni u najmanjoj meri podršku sopstvene države za borbu koja je legitimna i znači poštovanje Ustava.

Aligrudić je dodao i da je Tadić ranije, na neki način, pozvao Srbe da postave barikade.

"Tadić je Srbe pozvao da postave barikade, ne eksplicitno, ali implicitno. Tadić i politička vrhuška su se s tim složili kao sa legitimnim metodom borbe protiv uvodjenja nelegalnih institucija takozvanog nezavisnog Kosova na celoj teritoriji pokrajine, uključujući i sever", naveo je Aligrudić.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković kaže da je poruka i poziv predsednika Tadića u interesu i Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Tadićeva poruka mora se shvatiti ozbiljno, jer je to poruka Srbije.

Marković kaže da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da veruju Beogradu jer ih Beograd nikada neće ostaviti i podvukao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU koliko bitno za Srbiju toliko bitno i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je ocenio da je to zajednički interes i podsetio da je pre dvadesetak dana rekao da Srbi u južnoj pokrajini treba da slušaju Beograd.

Marković je upozorio i da ne treba slušati pojedince koji se nadaju da će na račun situacije na Kosovu i Metohiji prikupiti neke političke poene.

Poziv predsednika Srbije treba shvatiti kao doslednu opredeljenost ka dijalogu i mirnom rešenju krize na Kosovu, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova treba da shvate predsednikov poziv kao doslednu opredeljenost ka dijalogu i mirnom rešenju problema i aktuelne krize na Kosovu i Metohiji, a nikako kao odustajanje od odbrane legitimnih nacionalnih i državnih interesa, rekao je Bogdanović.

On je kazao da "predsednikova izjava ne znači odustajanje od naših nacionalnih interesa, već ima za cilj njihovu efikasnu zaštitu", ističući da Srbi sa severa Kosova treba da znaju da ih Beograd nikada neće ostaviti i izneveriti.

"Mi smo odlučni u nameri da se borimo i zaštitimo svoje državne i nacionalne interesa, ali istovremeno i da izbegnemo sve opasnosti po opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra", dodao je Bogdanović.

Ministar je poručio da rešavanje situacije na severu Kosova zahteva mudre i racionalne poteze.
Pogledaj vesti o: NATO,   Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Todorović: Srbi barikadama brane opstanak na Kosovu

Izvor: S media, 29.Nov.2011

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je danas da je poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbi uklone barikade na severu Kosova "sulud i šizofren", jer nisu SRbi vinovnici tog problema...- Nisu Srbi otišli u Ohajo da postavljaju barikade, već brane svoje pravo na stanak...

Nastavak na S media...

Jovanović: Poziv Tadića mora da prati i nova politika

Izvor: Blic, 29.Nov.2011

- Poziv predsednika Borisa Tadića, Srbima na Kosovu da se povuku sa barikada je "korak u dobrom pravcu", ali samo ako bude praćen i promenom politike i njenom potvrdom u institucijama - izjavio je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović..."Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića...

Nastavak na Blic...

Aligrudić: Poziv je odustajanje od Kosova

Izvor: S media, 29.Nov.2011

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić kaže za S media portal da je poziv predsednika Borisa Tadića Srbima da uklone barikade na severu Kosova "kruna njegove politike" prema Kosovu i Metohiji...- To je jasan pokazatelj potpunog odustajanja od bilo kakve borbe za očuvanje...

Nastavak na S media...

Tadićev poziv na povlačenje za većinu dobar potez

Izvor: Blic, 29.Nov.2011

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se Srbi povuku sa barikada za većinu političkih stranaka je logičan i korak u dobrom pravcu, dok DSS smatra da je država odustala od očuvanja integriteta...URS je mišljenja da je poziv predsednika Tadića logičan, JS smatra da je to poruka Srbije, SPO...

Nastavak na Blic...

POZIV TADIĆA, ODUSTAJANjE OD BORBE ZA INTEGRITET

Izvor: TvojPortal.com, 30.Nov.2011, 10:28

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić smatra da je poziv predsednika Borisa Tadića Srbima da uklone barikade na severu Kosova pokazatelj odustajanja od borbe za očuvanje integriteta države Srbije. . . . „To je jasan pokazatelj potpunog odustajanja od bilo kakve...

Nastavak na TvojPortal.com...

Jedni za uklanjanje barikada, drugi protiv - SNS ćuti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2011

BEOGRAD -..Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se Srbi povuku sa barikada većina parlamentarnih stranaka je podržala, DSS i SRS su protiv, a najveća opoziciona partija SNS nije se oglasila, niti su njeni lideri bili dostupni za komentar...U izjavama juče datim Tanjugu, URS je mišljenja da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vestervele: O integritetu Kosova nema pregovara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2011

BEOGRAD -..Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele izjavio je da pitanje blokada granica na severu Kosova mora biti odmah rešeno i da bi Srbija trebalo da doprinese rešavanju ovog problema, inače je teško zamisliti dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji (EU)...Vestervele je za Novosti,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.