Radmanović: Dejtonski stavovi predsednika Tadića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanović: Dejtonski stavovi predsednika Tadića

BEOGRAD - Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Nebojša Radmanović izrazio je nadu da će posle oktobarskih izbora u BiH doći do poboljšanja odnosa Srbije i BIH, ocenjujući da to zaslužuju i stavovi predsednika Borisa Tadića, koji su dejtonski, komšijski i dobronamerni prema BiH, i samo treba nekima još malo vremena da to shvate.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj (RS), on je u intervjuu Večernjim novostima podsetio da je to demokratsko pravo svih naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i građana sveta, pa takvo pravo imaju i ljudi u RS.

"Pretnje visokog predstavnika da će nas sankcionisati potpuno su neprimerene. BiH ima raznovrsne probleme, a on se i ne osvrće na njih, već nama preti sankcijama. Ako bi poništio rezultate izjašnjavanja građana, to bi moglo izazvati mnoge probleme u BiH. Ali, onda će biti odgovoran Valentin Incko i njegov tim u Sarajevu", ocenio je Radmanović.

Govoreći o uspostavljanju diplomatskih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine (BIH), on je naglasio da je bilo krajnje vreme da odnose podignemo na ambasadorski nivo, jer tri godine BiH nema najvišeg diplomatu u Beogradu.

"Ako je prihvatanje ambasadora BIH u Beogradu znak poboljšanja odnosa, onda sam i ja zadovoljan", rekao je on.

Na pitanje da li se Bošnjaci plaše rezultata popisa, pa blokiraju donošenje zakona, Radmanović je ocenio da je neverovatno je da političari najbrojnije nacije u BiH ne dozvoljavaju nešto što je najvažnije za sve države, bez obzira na to da li su razvijene ili ne.

"Čini se da bošnjačka politička elita neće u EU, ali zato želi da optuži nekog drugog. Druga stvar je što bi se popisom pokazao deo istine o ratu. Od kraja rata samo se Srbi optužuju za etničko čišćenje. Zanemaruje se da je 150 hiljada Srba napustilo Sarajevo, što bi popis pokazao. Videlo bi se da ih nema ni u Mostaru, Zenici, Bihaću... Tada bi priča o tome da su samo Srbi krivi za etničko čišćenje postala bespredmetna", zaključio je Radmanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.