Radikali ponovo koriste govor mržnje

Izvor: Blic, 25.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali ponovo koriste govor mržnje

Podgrevanju atmosfere oko isporučenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu juče je doprinela funkcionerka SRS Vjerica Radeta koja je poručila Borisu Tadiću da se „u Srbiji izdaja nikad nije praštala" i navela da „možda neće imati sreće kao Zoran Đinđić jer Bog kažnjava do sedmog kolena". U kabinetu predsednika Srbije juče nisu hteli da komentarišu Radetinu izjavu, dok je funkcioner G17 plus Vlajko Senić najoštrije osudio kao govor mržnje, a ta stranka je zatražila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od nadležnog tužilaštvo da protiv Radete podigne optužnicu „jer je krajnje vreme da najstrože budu kažnjeni oni koji javno pozivaju na linč bez ikakvog straha da će biti kažnjeni".

Radeta je ocenila da „diktatura" koju je Tadić uveo postaje opasnost za Srbiju i srpstvo. „Podsećamo Tadića da se u Srbiji izdaja nikada nije praštala. Ne pretimo, ali upozoravamo na prokletstvo koje je sve izdajnike u srpskoj istoriji pratilo. Podsećamo na krah dinastije Obrenović i rekla bih sadašnjim vlastodršcima da možda neće svi imati sreću Zorana Đinđića. Bog kažnjava do sedmog kolena i o tome bi trebalo da vode računa", rekla je Vjerica Radeta i pozvala velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve „da anatemišu izdajnike srpstva".

Sa žaljenjem konstatujemo da je govor narodnog poslanika Vjerice Radete, govor koji vodi u dalje nasilje, opravdava ubistvo Zorana Đinđića i govor mržnje. To je poziv na linč vlasti koje odgovorno rade svoj posao - izjavila je predsednica poslaničke grupe ZES u Skupštini Srbije Nada Kolundžija.

Senić je ocenio da Vladi Srbije od SRS ne preti realna opasnost, ocenjujući da radikalima ovakva retorika može samo umanjiti rejting.

- Građani nemaju razloga za brigu. Vlada je preduzela hrabre poteze da ukloni prepreke koje nam stoje na putu ka EU i siguran sam da će opstati ukoliko se budu poštovao politički dogovor koji je postignut na početku mandata - rekao je Senić.

Pretnje radikala upućene Borisu Tadiću, prema mišljenju političkih analitičara Zorana Stojiljkovića i Vladimira Vuletića, rezultat su kako kažu, njihove nervoze i isfrustriranosti zbog izbornog poraza.

- Ta frustracija je fokusirana na Borisa Tadića jer je on ličnost sa najvećim političkim uticajem u zemlji i svi orkestrirani napadi će i dalje biti usmereni na njega - kaže Stoljković za „Blic".

Hapšenje Radovana Karadžića, prema mišljenju Vuletića, „došlo je kao pogodnost za radikale koji su posle izbora postali smušeni i marginalizovani". - To će radikalima štetiti jer su do sada rast popularnosti beležili upravo onda kada su bili umereniji - ocenjuje Vuletić.

Najviše prete Tadiću i Dačiću

Prema proceni bezbednosnih službi i policije, nikada od ubistva premijera Đinđića život najviših državnih funkcionera, uključujući i predsednika Srbije Borisa Tadića, nije bio ugroženiji, saznaje „Blic". Pretnje, sumnja se, dolaze iz krugova antihaškog lobija.

Policija zato, kako nam je u MUP-u rečeno, preduzima sve mere njihove zaštite. Sumnja se da pretnje od dana hapšenja Radovana Karadžića najviše stižu na telefone i adrese predsednika države Borisa Tadića i ministra policije Ivice Dačića. Takođe na udaru su i šef nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Antihaški lobi se krije iza brojnih anonimnih poziva, ali i već prepoznatljive organizacije Srba iz Čikaga „Organizacija S. S.". U proseku bude zabeleženo po pet pretećih poziva dnevno upućenih na službene telefone nekih od ovih funkcionera.

U policiji zvanično kažu da se čini sve da se identifikuju nepoznati telefonski pozivi i autori pretnji. Tamo takođe potvrđuju da je stepen bez-bednosti ovih funkcionera podignut na najviši nivo.

- Policija je maksimalno angažovana na zaštiti državnika, građana i objekata - kažu za „Blic" u MUP-u Srbije.

Pretnje koje pismima i telefonskim pozivima stižu na ove adrese upućene su iz zemlje, ali i inostranstva. Najčešće se preti telefonom, a neki od poziva su sa javnih govornica. Međutim, stižu pretnje i na internet prezentacije političara. Prema saznanjima „Blica", ministru policije Ivici Dačiću preko sajta MUP-a stiglo je 13 pretećih pisama.

I interna Služba zadužena za bezbednost zaposlenih u Tužilaštvu za ratne zločine shvatila je pretnje veoma ozbiljno.

- Reč je o izuzetno ozbiljnim i brojnim pretnjama i ovog puta su procene da zaposleni mogu stvarno da budu ugroženi. Iz ovih razloga je ne samo Vukčeviću već i nekim drugim službenicima dodeljeno obezbeđenje u meri koja nikada do sada nije primenjena. Mere će biti na snazi sve dok se ne proceni da je nivo ugroženosti opao. Ta mera tek tada će biti povučena - rečeno je „Blicu" u ovoj službi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.