Protiv odustajanja od državnih i nacionalnih interesa

Izvor: RTS, 05.Nov.2011, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv odustajanja od državnih i nacionalnih interesa

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne može da potpiše programski dokument "Preokret" koji su predstavili LDP i SPO, jer se suštinski ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa.

Politika na Kosovu ne može da bude kamen o našem vratu, ali taj problem ne možemo rešiti amputiranjem dela tela, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Zarad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomskog prosperiteta neophodno je da Srbija sarađuje, ne samo sa EU i regionom, već i sa ostalim strateškim partnerima, kao što su Turska i Kina, izjavio je Boris Tadić.

Tadić je rekao da postoji šansa da u Srbiju, posle izgradnje mosta preko Dunava koji se gradi u saradnji sa Kinom, iz te države pristigne investicija u energetski sektor vredna dve milijarde dolara.

Predsednik Srbije je rekao i da postoji velika šansa da iz Nemačke pristigne značajna investicija u oblasti proizvodnje visokotehnoloških autodelova. O tome će se, kako je dodao, više znati za petnaestak dana.

Predsednik Boris Tadić je rekao da je ugovor koji je država potpisala sa "Fijatom" poverljiv zato što je tako insistirao investitor.

"Mi želimo da ugovor bude javan, ali 'Fijat' se takmiči sa konkurencijom i mi moramo da razumemo kada veliki investitori ne žele da otkriju poteze u poslovanju, jer je faktor iznenađenja za njih veoma važan", istakao je Tadić.

Boris Tadić je rekao da zna kako će izgledati "Fijatov" model koji će biti lansiran na sajmu automobila u Ženevi, a koji će se proizvoditi u Srbiji.

Međutim, kako je objasnio, te informacije ne može da iznese u javnost kako investitor ne bi izgubio profit u prvoj godini nakon puštanja tog modela na tržište.

Tadić je rekao da ne može da potpiše programski dokument "Preokret" koji su predstavili Liberalno-demokratska partija i Srpski pokret obnove, jer se suštinski ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa.

Predsednik Srbije je, u subotu, zatvarajući Regionalni seminar u organizaciji studenata Fakulteta političkih nauka, ocenio da je neobično što ga te stranke uopšte pozivaju da tako nešto učini.

Boris Tadić je, komentarišući, na molbu studenata, dokument koji su predstavili LDP i SPO, objasnio da bi primenom plana Martija Ahtisarija srpski narod za tri decenije potpuno nestao sa Kosova i Metohije, i da zato ne može da podrži programske zahteve nekih stranaka koje insistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvatanjem tog plana.

Predsednik Srbije istakao je da se interesi Srbije ne mogu redefinisati svakih nekoliko godina samo zato što su se promenile međunarodne okolnosti.

"Zemlja koje se lako odriče svojih legitimnih interesa tog trenutka biva prepoznata od velikih sila kao zemlja kojoj se novi uslovi postavljaju od šale i gube kredibilitet u politici", upozorio je Tadić.

Legitimni interesi Srbije na Kosovu

Prema njegovim rečima, svi u Evropi znaju da su interesi Srbje na Kosovu legitimni i zato niko ne traži od Beograda da eksplicitno prizna Kosovo, iako bi neke države volele da Srbija to učini na implicitan način.

Tadić je poručio da će zato nastaviti da dograđuje politiku koja Srbiji obezbeđuje evropsku budućnost i ekonomski prosperitet i istovremeno sprovodi politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih država Srbija ne može i ne sme da se odrekne.

"Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova, niti ima Kosova ako se odreknemo evropske budućnosti", istakao je Tadić, i konstatovao da bi redefinisanjem nacionalnog identiteta, koji je delom vezan i za Kosovo, čitav srpski narod u budućnosti imao velike probleme.

"Ideja o odricanju od naših interesa na KiM je opasna i sa stanovišta evrointegracija. Iluzija je da bi Srbija ako bi se odrekla svojih interesa na KiM dramatično ubrzala proces približavanja EU, a to dokazuje i primer okončanja saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, iluzija je i zabluda da bi Srbija promenom politike prema Kosovu osvojila nove razvojne potencijale i ubrzala proces približavanja EU. Istovremeno je, kako je naveo, činjenica da velike sile ne dozvoljavaju da se ono što su sprovele na Kosovu dovodi u pitanje.

"Suština je da Srbija zadrži identitet na KiM i da dobije što joj pripada kao državi, a to je pravo na čuvanje vlastitog integriteta. To nije moguće u konfrontaciji sa čitavim svetom", zaključio je Tadić.

Predsednik Tadić je poručio da stranke na naredne izbore moraju da izađu sa realističnim planovima, a ne da kod građana podstiču nerealna očekivanja.

Prema njegovim rečima, obećanja nekih stranaka da će privući u Srbiju sedminu ukupnog iznosa investicija u svetu jesu daleko od realnosti i proističu iz krajnje nekompetentnosti.

Osvrćući se na hronični problem korupcije u regionu, Tadić je istakao da on sam nije korumpiran, što potvrđuje činjenica da gotovo i da nema imovinu, ali da je neophodno na sistemski način proveravati da li su vršioci javnih funkcija podložni korupciji.

"Pogledajte kolike su plate političara i kolika je njihova imovina, napravite komparativnu analizu i vidite da li je moguće bilo da zarade to što imaju", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, prethodnih meseci je mnogo učinjeno na planu borbe protiv korupcije, što potvrđuju i izveštaj Evropske komisije i postupci protiv bivših ministara.

Upitan da li će u Srbiji dogodine biti ponovo organizovana "Parada ponosa", Tadić je rekao da će se takve parade u budućnosti organizovati, ali i poručio da ljudi koji žele da organizuju paradu moraju da shvate da nisu svi isti i da ne percipiraju svi taj događaj na istovetan način.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.