Predsednik Srbije pozvao japanske investitore

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije pozvao japanske investitore

TOKIO - Predsednik Srbije Boris Tadić nastavlja višednevnu zvaničnu posetu Japanu nizom zvaničnih razgovora i susretom sa japanskim premijerom Naotom Kanom.

Kako javlja reporter RTS Zoran Stanojević osnovna poruka je da postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje, s obzirom na to da je politička saradnja Srbije i Japana veoma dobra.

Delegacija koju vodi predsednik Tadić sastala se sa predstavnicima japanskih kompanija, "Micubiši",  " >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Japan tobako internešenel", ali i predstavnicima Japanske banke za ulaganje i razvoj, pa se očekuje da upravo iz tih pregovora proisteknu ulaganja u Srbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je u Tokiju Biznis forum i pozvao japanske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je Srbija demokratska zemlja koja je politički stabilna.

Tadić je na forumu, kome je prisustvovalo oko 70 japanskih privrednika, istakao da su japanske kompanije dobrodošle u Srbiju i da su brojne srpske kompanije zainteresovane za uvoz proizvoda i opreme iz Japana.

"Investicije, prema njegovim rečima, iznose oko 160 miliona dolara, što i dalje zaostaje za realnim kapacitetima dve zemlje", rekao je predsednik.

Tadić je istakao da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, zemljama Cefte, Belorusijom, Rusijom i Turskom, što predstavlja tržište od 800 miliona stanovnika.

"To znači da je moguće proizvoditi robu u Srbiji i plasirati je od Londona do Vladivostoka", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je posebno spomenuo mogućnosti ulaganja u elektranu u Obrenovcu, kao i ulaganja u zaštiti životne sredine, dodavši da Srbija ima izuzetni potencijal u proizvodnji energije na osnovu biomase.

Sastanak sa premijerom Kanom

Sredinom dana u Srbiji, Tadić će se sastati sa japanskim premijerom Naotom Kanom, kada će biti potpisano nekoliko dokumenata od kojih bi najznačajniji mogao da bude Sporazum o ukidanju viza.

Na početku posete, Tadić je juče rekao da Japan može naći svoj ekonomski interes na Zapadnom Balkanu i u Srbiji, kao njegovom centru.

Tadić je ukazao da je sada pravi trenutak da se odnosi dve države podignu na najviši nivo.

Ističući izuzetnu ulogu i odgovornost Japana u svetskoj politici, predsednik Srbije zahvalio je na njegovoj nemerljivoj pomoći našoj zemlji u protekloj deceniji.

Tadić boravi u zvaničnoj četvorodnevnoj poseti Japanu, gde će do 10. marta razgovarati sa državnim zvaničnicima i predstavnicima japanskih vodećih kompanija.

Tadić će se u sredu u Tokiju sastati sa carem Japana Akihitom.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.