Poziv Tadiću da ne potpiše izmene Zakona

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv Tadiću da ne potpiše izmene Zakona

Agencija za borbu protiv korupcije pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmenjeni Zakon o toj Agenciji, navodeći da se njime ugrožava demokratska kontrola vlasti.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Agencija za borbu protiv korupcije uputila je poziv da ne potpiše izmenjeni Zakon o toj Agenciji, navodeći da se njime ugrožava demokratska kontrola vlasti.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da izmene Zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Agenciji za borbu protiv korupcije, kojima je funkcionerima omogućeno da obavljaju više funkcija, pokazuju da vlast u Srbiji nije dosledna u borbi protiv korupcije.

"Ova odluka ukazuje da je želja da se zaštite lični i partijski interesi nažalost prevagnula nad svešću da politika borbe protiv korupcije može biti uspešna jedino ako se vodi dosledno, a ne kroz pravljenje izuzetaka u antikorupcijskim propisima", saopštila je ta nevladina organizacija.

Izmene, koje je Parlament juče usvojio, podrazumevaju da će oko 5.000 funkcionera u Srbiji moći da zadrži nekoliko funkcija istovremeno.

Usvajanjem amandmana poslanika Vladana Batića, vlast pokazuje da može šta hoće, ali je pitanje da li se tako ponaša demokratska vlast, kažu u Agenciji.

"Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona", rekla je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Markovićeva je dodala da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korpucije.

"Ovako pravno tehnički loše sročena odredba, sadržana u spornom amandmanu, zapravo je neustavna sama po sebi jer omogućava da narodni poslanici koji su istovremeno i u izvršnoj vlasti ili koji se istovremeno nalaze na nespojivim funkcijama koje su Ustavom utvrđene, zadrže svoje funkcije", rekla je Markovićeva.

Prvobitnom verzijom zakona, funkcioneri koji sede u više fotelja, morali su do 1. aprila da se odluče za jednu funkciju i o tome obaveste Agenciju.

Izmene zakona predviđaju da se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Član odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zlatko Manić rekao je da se nada da će se u naskorije vreme dokazati da su vlasti, usvajanjem izmena Zakona napravile lapsus i dodao je da očekuje da će se pokazati politička volja za sprovođenje tog Zakon u oblasti rešavanja sukoba interesa i u ostalim teškim zadacima.   

Agencija će nastaviti da kontroliše imovinu funkcionera i donosi planove integriteta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.