Plakati protiv Tadića i Đelića

Izvor: B92, 02.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plakati protiv Tadića i Đelića

Beograd -- U Beogradu su se pojavili plakati na kojima je preko fotografije na kojoj su Boris Tadić i Božidar Đelić ispisano "državni neprijatelji". Tužilaštvo prikuplja dokaze.

Na plakatima na kojima se predsednik države i potredsednik Vlade nazivaju državnim neprijateljima, stoji potpis organizacije Familija srbskih navijača. Fotografija Borisa Tadića i Božidara Đelića snimljena je u Luksemburgu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pri potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i prudrživanju sa Evropskom unijom.

Pored ovih plakata, stoji i slika Stjepana Radića, poslanika u parlamentu Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, koga je ubio Puniša Račić, zajedno sa još dva hrvatska poslanika, Pavla Radića i Đuru Basaričeka.

Mladenović: Poništiti potpis

Demokratska stranka Srbije najoštrije osuđuje, kao protivustavni čin, Tadić-Đelićev potpis za nezavisnost Kosova na Solaninom sporazumu i zahtevaćemo da nova skupština odmah poništi Tadić-Đelićev potpis, izjavio je večeras portparol DSS-a Andreja Mladenović, reagujući na pojavljivanja plakata na kojima su predsednik Srbije Tadić i viceprimjer Đelić označeni kao "državni neprijatelji".

S druge strane, DSS je protiv bilo koje vrste pozivanja na nasilje i pozivanja na ugrožavanje bilo čije lične sigurnosti, naveo je Mladenović.

Funkcioner DSS Zoran Lončar kaže da nije video plakate na kojima su predsednik države i potpredsednik Vlade Srbije označeni kako državni neprijatelji, tako da ne može da ih komentariše.

On ipak navodi da nijedan političar ne sme biti proganjan zbog svojih ideja.

Organizacija Familija srbskih navijača, inače, učestvovala je i u oblepljivanju Bulevara Zorana Đinđića natpisima Bulevar Ratka Mladića.

Zorić: Krivično delo ugrožavanja sigurnosti

Tužilaštvo je zatražilo od policije da otkrije ko su autori plakata na kojima su predsednik Srbije Boris Tadić i viceprimjer Božidar Đelić označeni kao "državni neprijatelji", izjavio je portparol republičkog javnog tužilaštva Toma Zorić.

"Tužilaštvo je već preduzelo odgovarajuće zakonske mere kako bi se otkrili počinioci krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Božidara Đelića", izjavio je Zorić.

On je rekao da je "izdat nalog za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova, a sve u cilju prikupljanja dokaza i otkrivanja učinilaca ovog krivičnog dela".

Zorić je rekao i da će Tužilaštvo i ubuduće o ovome "blagovremeno obaveštavati javnost zbog velikog interesovanja".

DS: Plakati nastavak prljave kampanje

Demokratska stranka osudila je pojavu plakata na kojima su predsednik Srbije Boris Tadić i viceprimjer Božidar Đelić označeni kao "državni neprijatelji", ocenjujući da je to nastavak prljave kampanje koja se vodi već duže vreme i podsećajući da je takva retorika imala kobne posledice 2003. godine kada je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Demokrate su apelovale na sve stranke da ne pribegavaju lažima i optužbama u nedostatku argumenata i tako stvaraju atmosferu mržnje i podela, nego da doprinesu fer i demokratskom sprovođenju izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.