Otkriveni spomenici Alijevu i Paviću na Tašmajdanu

Izvor: Politika, 08.Jun.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni spomenici Alijevu i Paviću na Tašmajdanu

BEOGRAD – Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Ilham Alijev otkrili su danas spomenike bivšem predsedniku te kavkaske zemlje Hejdaru Alijevu i književniku Miloradu Paviću u obnovljenom Tašmajdanskom parku. Tadić je rekao da mu je velika čast da otvori Tašmajdanski park u novom ruhu koji će služiti građanima i budućim generacijama.

Predsednik Srbije čestitao je ajzerbejdžanskom kolegi na uspehu koji je njegova zemlja postigla poslednjih decenija, dodavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da Baku izgleda kao svetska prestonica i da se deo tog uspeha danas vidi u Tašmajdanu.

Srbija ima sluha za različite kulture, rekao je Tadić ispred spomenika prvom predsedniku nezavisnog Azerbejdžana i istakao činjenicu da su Azarci narod o kojima je u Hazardskom rečniku pisao naš poznati književnik Milorad Pavić.

„ Kroz Hazardski rečnik Pavića naši narodi će uvek biti povezani”, rekao je Tadić.

On je dodao da će naši građani u Tašmajdanskom parku imati priliku da čuju o velikom Azardskom narodu koji ne živi samo u Azerbejdžanu, baš kao što ni Srrbi ne žive samo u Srbiji.

„Srbija će ostati nacija koja će negovati multikulturni i međuverski dijalog”, rekao je Tadić i pozvao muftiju srbijanskog Muhameda Jusufspahića, koji je prisustvovao otvaranju Tašmajdana, da zajedno odigraju košarkašku utakmicu.

Izrazivši zadovoljstvo što je otvoren obnovljeni Tašmajdanski park u koji je vlada Azerbejdžana donirala dva miliona evra, predsednik Alijev je istakao da to što spomenici Paviću i Alijevu stoje zajedno predstavlja simbol prijateljstva dva naroda koji traje vekovima.

Alijev je ovom prilikom rekao da će u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu biti otkriven spomenik srpskom naučniku Nikoli Tesli i ovom prilikom uručio predsedniku Tadiću maketu budućeg spomenika.

Predsednik Tadić i Alijev prošetali su parkom i u njemu zasadili drvo prijateljstva, a nakon svečanog otvaranja kulturno -umetnička drustva iz Srbije i Azerbejdžana izvela su prigodan program.

Spomenici Alijevu i Paviću, koji su izliveni od bronze, postavljeni su jedan naspram drugog na centralnoj stazi parka ka Beogardskoj ulici.

Oba spomenika izradila je vlada Azerbejdžana, visoki su oko tri metra, a autor je vajar Natig Alijev.

Otvaranju obnovljenog Tašmajdasnkog parka prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

-----------------------------------------------

Alijev i Tadić: Približavanje strateškom partnerstvu

BEOGRAD – Predsednici Azerbejdžana i Srbije Ilham Alijev i Boris Tadić ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da se približavaju strateškom partnerstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tadićem u Palati Srbija, Alijev je rekao da je saradnja dve zemlje u poslednje vreme izuzetno osnažena, a da „današnja poseta pokazuje da postoji strateška važnost” odnosa dve zemlje.

Na međunarodnom planu dve zemlje podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama i nastupaju zajedno jer su njihovi teritorijalni integriteti narušeni, rekli su predsednici dve zemlje.

Azerbejdžan će, kako je rekao Alijev, uvek podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kao što i ona podržava teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana.

Tadić je kazao da je zahvalan Azerbejdžanu na stavu prema Kosovu.

Predsednici Srbije i Azerbejdžana razgovarali su o produbljivanju saradnje dve zemlje u više oblasti, posebno u energetici, ekonomiji, a Tadić je kazao da je Srbija zainteresovana da se priključi energetskim projektima Azerbejdžana u regionu.

-------------------------------------

Sporazum Srbije i Azerbejdžana o saradnji u oblasti kulture

BEOGRAD – Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Elmar Mamađarov potpisali su danas u Beogradu, u ime vlada dve zemlje, petogodišnji Sporazum o saradnji u oblasti kulture, saopštilo je srpsko resorno ministarstvo.

Sporazum predviđa razmenjivanje iskustava i informacija o kulturnim politikama, kao i podsticanje saradnje između ustanova kulture, tako što će se ispitati mogućnost za zaključivanje ugovora između muzeja, biblioteka i pozorišta.

Dve zemlje sporazumom su potvrdile da će ispitati mogućnost organizovanja dana kulture u svakoj od zemalja, kao i da će sarađivati na polju zaštite, restauracije, obnove i konzervacije spomenika i lokaliteta.

Dogovorena je i saradnja u oblasti bibliotekarstva i izdavaštva, organizacija izložbi dela likovne i primenjene umetnosti, kao i učešće na međunarodnim festivalima muzičke, pozorišne i filmske umetnosti.

Agencije

objavljeno: 08.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.