Osam godina za kapitalne projekte

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina za kapitalne projekte

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je važno da se u narednih osam godina dovrši izgradnja svih započetih infrastrukturnih projekata u državi. Tadić upozorio na "crvene linije" javnog zaduživanja.

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je glavne infrastrukturne projekte u Beogradu i okolini.

Nakon obilaska postrojenja za prečišćavenje otpadnih voda "Interceptor" u Velikom Selu kod Beograda, predsednik Tadić je rekao da je veoma važno da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se u narednih osam godina dovrši izgradnja svih započetih kapitalnih infrastrukturnih projekata u državi.

Tadić je, međutim, upozorio da je veoma važno da se prilikom zaduživanja za izgradnju tih objekata ne pređe "crvena linija javnog zaduživanja" kako ne bi došlo do sloma ekonomskog sistema.

Tadić je podsetio da se u Srbiji trenutno grade putni i železnički Koridor 10, dva mosta u Beogradu i most kod Beške, a da je Srbija zemlja u kojoj se gradi najveći broj mostova u Evropi.

Severni pravac Koridora 10 do Mađarske, prema rečima Tadića trebalo bi da budev do kraja 2010. godine, a da će do kraja naredne godine biti završen i krak do Bugarske.

"U Novom Sadu biće građena dva mosta preko Dunava, a na kraju procesa izgradnje Srbija će preko te reke imati 12 mostova dok Bugarska i Rumunija, kao zemlje EU, imaju samo jedan most preko Dunava", rekao je Tadić.

Govoreći o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, Tadić je rekao da se radi o veoma značajnom objektu koji će unaprediti kvalitet života Beograđana i rešiti mnoge ekološke probleme.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da je glavni grad najveće gradilište u Srbiji i da razvoj grada podstiče i razvoj ostalih delova države.

Đilas je rekao da je kolektor veoma bitan jer čak četvrtina građana Beograda nema rešeno pitanje kanalizacije i izrazio očekivanje da će njegova izgradnja biti gotova za oko dve godine.

U obilasku mosta preko Ade Ciganlije predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da će most  služiti celoj Srbiji i da je to infrastrukturni objekat cele države, a ne samo Beograda.

"Po njemu će se prepoznavati Srbija u budućnosti kao zemlja koja ima najviše mostove i zgrade, ono što je na neki način nama i primereno", rekao je Tadić.

U obilasaku radova na tunelu Straževica,  Tadić je izjavio da je obilaznica oko Beograda, na kojoj se nalazi taj tunel, veliki infrastrukturni projekat, značajan i za Srbiju i za evropski saobraćaj.

"To je veliki doprinos našem infrastrukturnom razvoju i evropskim obavezama", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je najavio da će "nastaviti da obilazi radove i daje podstrek radnicima, kontroliše menadžment i proverava da li ima finansijskih problema".

U okviru obilaznice oko Beograda kroz brdo Straževica treba da budu probijena dva tunela. Rok za završetak radova je maj 2012. godine. Probijanje puta kroz Straževicu je najskuplji i izvođački najizazovniji građevinski projekat na deonici Orlovača-Bubanj Potok.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.