Odluka Tadića - jedina racionalna

Izvor: B92, 04.Nov.2012, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odluka Tadića - jedina racionalna"

Beograd -- Odustanak Borisa Tadića od kandidature za funkciju predsednika stranke jedino je racionalno rešenje koje je bilo na raspolaganju, kaže Zoran Stoiljković.

Profesor FPN-a je rekao da je to jedino racionalno rešenje, pošto se videlo da je partijska nomenklatura sklona Draganu Đilasu.

"Videlo se da bi svako dalje insistiranje na konfrotaciji na Izbornoj skupštini značilo veliki rizik od podele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke i stvaranja dve nove stranke koje bi po svom rejtingu sigurno bile negde jednocifrene, što bi onda zaista problematizovalo krajnju poziciju DS i ovo je jedino racionalno rešenje", kazao je Zoran Stoiljković.

Stoiljković smatra da bi najavom da će Tadić postati počasni predsednik stranke, bio sačuvan njegov "obraz ili ugled", kao i da bi to bio normalan korak, s obzirom na dvostruki izborni poraz - u trci za predsednika države i sa stanovišta mogućnosti da DS formira vladu.

Foto: Medija Centar, Arhiva

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić ocenjuje da je povlačenje Borisa Tadića iz trke za predsednika DS-a u stvari "poraz onoga za šta se Tadić borio od Glavnog odbora DS u septembru do danas, jer je i njemu postalo jasno da ne može da dobije odlučujući broj delegata.

"On je birao izmedju rascepa u stranci i povlačenja sa nekakvim reformskim potezima. Mislim da je faktor koji će se sada računati faktor Dragana Đilasa, pošto DS kada se završi Izborna skupština ide ka konsolidaciji. Sigurno je da to neće ostati bez posledica na političku scenu. Da li će to pospešiti neke postojeće sukobe koji se već vide u Vladi Srbije i dovesti do nove kombinatorike, moguće je. U kom periodu takodje će se videti", kazao je Todorić.

On je ocenio da tek treba videti da li će te reforme biti sprovedene u praksi posle Izborne skupštine DS jer, kako smatra, jedno je kad se pravi dogovor kad je neko predsednik stranke, a drugo kad taj sporazum treba da primenjuje neki drugi predsednik.

Prema njegovoj oceni, najviše zbunjuje kako pomiriti današnje poruke o čuvanju jedinstva stranke sa "onim izričitim porukama da Tadić neće prepustiti stranku tajkunima, da neće dozvoliti da postane poslovni klub i da Djilas ne može istovremeno da bude predsednik stranke, vlasnik firme i gradonačelnik".

"Bojim se da su to nepomirljive izjave i da je ovo danas bila predaja etikete odnosno brenda Demokratske stranke, ali iza tog brenda ne znam koliko je zaista programa i ideologije ostalo", rekao je Todorić.

Todorić je rekao da je vlada ušla u politički dijalog sa Prištinom, ocenivši da medjunarodnoj zajednici ne odgovara da dodje do bilo kakvog remećenja tog dijaloga i usporavanja, tako da posmat

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Tadićeva odluka - jedino racionalno rešenje"

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2012, 09:58

Odustanak Borisa Tadića od kandidature za funkciju predsednika Demokratske stranke jedino je racionalno rešenje koje je bilo na raspolaganju, kaže analitičar Zoran Stoiljković.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.