Od sednice GO DS ne očekuju spektakl

Izvor: Mondo, 07.Sep.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sednice GO DS ne očekuju "spektakl"

U sedištu DS u Krunskoj ulici u Beogradu u toku je sednica Predsedništva demokrata, kojoj prisustvuju Tadić, Mićunović, Petrović, Pajtić, Šutanovac, Đilas, Stefanović i Rakić.

Ranije danas potpredsednica DS Jelena Trivan saopstila je da je podnela ostavku na tu funkciju.

Za kasnije popodne najavljena je sednica Beogradskog, kao i Pokrajinskog odbora DS.

Uoči sutrašnje sednice Glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odbora Demokratske stranke, na kojoj će lider DS Boris Tadić podneti izveštaj o radu stranke u periodu između dve sednice, danas bi vojvođanski i beogradski odbori demokrata trebalo da zauzmu stav o zakazivanju izborne skupštine.

Iz više izvora u DS Tanjugu je potvrđeno da će beogradski odbor danas zasedati u 18 sati, a da će večeras biti održana sednica vojvođanskog odbora.

Razlog za zakazivanje tih sednica, osim donošenja odluke o izbornoj skupštini je i, kako je Tanjugu rekao izvor blizak vrhu stranke, smirivanje strasti uoči sutrašnje sednice Glavnog odbora DS, kako bi ona protekla u "što mirnijoj atmosferi".

Na sednici pokrajinskog odbora, saznaje Tanjug od izvora bliskog vrhu vojvođanskih demokrata, ne očekuju se nikakve "spektakularne odluke".

Lider vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić izjavio je ranije da ne očekuje na sednici GO "spektakularni rasplet ili kadrovske egzekucije" niti da će ta sednica postati "poprište sukoba".

Na pitanje da li očekuje da bi u subotu na sednici GO Tadić mogao biti smenjen tako što neće biti usvojen njegov izveštaj o radu, Pajtić je rekao da neizglašavanje izveštaja ne bi bilo primereno niti nešto za čim bi trebalo da se posegne.

"Nije ovde pitanje kome treba oduzeti političku karijeru, već kako da DS izađe snažnija iz ovog procesa", rekao je Pajtić, i dodao da očekuje skoru izbornu i programsku skupštinu stranke.

Sednica Glavnog odbora, koja će biti održana sutra u Sava Centru, počeće podnošenjem izveštaja lidera Borisa Tadića o njenom radu u periodu između dve sednice, a potom će se o njemu izjašnjavati članovi GO.

U info službi demokrata Tanjugu je rečeno da će nakon toga na sednici biti predstavljena analiza izbornih rezultata, a predviđeno je i vreme za diskusiju.

Ovu nedelju obeležila je današnja sotavka Jelene Trivan i jučerašnja sednica proširenog Političkog saveta DS, na kojoj je njen predsednik Dragoljub Mićunović kazao da je nova podela u toj stranci moguća, ali je i upozorio da bi to bilo neodgovorno ukoliko akteri sukoba u toj stranci žele dobro Srbiji.

Prema informacijama do kojih je došla, "Politika" navodi da sutra na sednici GO Tadić neće podneti ostavku, već da želi da raspiše izbornu skupštinu na svim nivoima, koja bi bila održana do kraja godine.

Kao jedan od ključnih razloga zašto ne treba odugovlačiti sa izbornom skupštinom, na proširenom sastavu Političkog saveta DS, navedeno je da su opštinski odbori počeli da se izjašnjavaju o tome ko treba da vodi stranku.

Jedan beogradski dnevni list danas je preneo da je lider vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić dao Tadiću rok do sutra da podnese ostavku i da će u suprotnom na sednici GO zatražiti hitno zakazivanje Izborne skupštine stranke na kojoj će predložiti Dragana Đilasa za novog lidera.

Do sada su mediji spekulisali uglavnom da je Đilas taj koji će postaviti ultimatum Tadiću da se sam povuče s liderske pozicije, u čemu ga, navodno, Pajtić podržava, te da su u toj stranačkoj borbi uz Đilasa vojdođanski, beogradski i niški odbori DS, dok istovremeno Tadićevi ljudi obilaze Srbiju tražeći podršku lokalnih odbora za njegov ostanak na čelu stranke.

Sutrašnja sednica Glavnog odbora daće sigurno odgovore na neka od ovih pitanja.

(MONDO/agencije, foto Tanjug/Rade Prelić)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.