Obilaznica kod Novog Sada puštena u saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2010, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaznica kod Novog Sada puštena u saobraćaj

NOVI SAD -

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić otvorili su danas za saobraćaj, na Koridoru 10, novoizgrađenu obilaznicu oko Novog Sada, dugačku 12,5 kilometara.

Otvoreno je 8,5 kilometara punog profila autoputa i prilazne saobraćajnice, a izvođači radova "Energoprojekt niskogradnja" i "Interkop" Šabac najavili su da će, pored temerinske petlje, do aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili maja biti otvorena i zrenjaninska petlja, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Mrkonjić je kazao da su kritike predsednika Srbije Borisa Tadića zbog kašnjenja u realizaciji nekih infrastrukturnih projekata bile vrlo konstruktivne i da je na ovom delu Koridora 10 urađeno i više nego što je planirano.

Prema njegovim rečima, izgradnja 110 kilometra autoputa na severnom kraku Koridora 10 od Novog Sada do Horgoša i Kelebije biće završena do početka februara iduće godine.

Mrkonjić je naveo da će od tog roka odstupiti izvođači na delu ipsilon (Y) kraka od Subotice do Kelebije, zbog izmeštanja dalekovoda, a da bi to parče puta trebalo da bude završeno u narednih šest meseci.

On je dodao da je na severnom kraku Koridora 10 već gotovo oko 55 kilometara i da izvođači rade "punom parom" .

Ministar je istakao da je to trenutno najveće gradilište u Evropi, da se izvode, ili su u pripremi radovi na izgradnji autoputa na ukupno 170 kilometra trase puta.

Vrednost radova na obilaznici oko Novog Sada iznosi oko 40 miliona evra i finansira se iz kredita Evropske investicione banke.

Mrkonjić je dodao da izgradnja novog mosta kod Beške dobro napreduje i da bi radovi trebalo da budu gotovi pre maja 2011. godine.

On je predočio da se radi dokumentacija za izgradnju novog Žeželjevog mosta, koji se nalazi na železničkom Koridoru 10 i najavio da bi radovi na izgradnji mosta trebalo da počnu na proleće.

Govoreći o obilaznici oko Novog Sada, ministar je istakao da kod završetka zrenjaninske petlje treba da se izmeste naftovod i gasovod, za šta treba obezbediti još 15 miliona evra.

Pajtić je rekao da je na teritoriji Vojvodine, pre četiri godine, 90 odsto puteva bilo u lošem stanju i da je zbog toga pokrajina od tada izgradila, ili rekonstruisala oko 2.000 puteva, što je koštalo 22 milijarde dinara.

On je istakao da je saobraćajna infrastruktura preduslov privrednog razvoja i da izgradnja autoputa od Novog Sada do mađarske granice kasni 50 godina.

Pajtić je ukazao da će taj autoput, kada bude završen, biti privredno žarište i da je na ovoj generaciji da ga konačno završi.

Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da će kompletna obilaznica oko Novog Sada, kada bude završena, imati sa prilaznim saobraćajnicama ukupno oko 40 kilometara i da će biti od velike koristi za Novosađane.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić podsetio je da su Novosađani imali samo jedan izlaz sa autoputa, a da će završetkom ovog dela obilaznice i izgradnjom zrenjaninske petlje biti ubrzani radovi na kaćkom mostu i petlji.

Deo obilaznice oko Novog Sada, koji je otvoren za saobraćaj, nalazi se kod temerinske petlje na 112 kilometru puta od granice sa Mađarskom, prema Novom Sadu.


Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.