Niko ne želi SANU u službi politike

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne želi SANU u službi politike

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je uverenje da će Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ostati nosilac prosvećenosti, nauke i kulture i potreba svog naroda i vremena, i dodao je da niko ne želi akademiju u službi dnevne politike.

"Niko ne želi akademiju kao arbitra među interesima koji nisu u domenu najviše institucije srpskog društva u oblasti naučnog i umetničkog stvaralaštva", rekao je Tadić na svečanoj proslavi 170 godina SANU, kojoj je prisustvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i predsednik Akademije nauka i umetnosti RS (ANURS) Rajko Kuzmanović.

Tadić je istakao značaj integriteta i samostalnosti Akademije i njen doprinos u rešavanju društvenih problema, navodeći da je neophodno da i donosioci političkih odluka u većoj meri koriste naučna znanja i budu otvoreni za dijalog sa naučnom zajednicom u kreiranju političkih odluka baziranih na dostignućima nauke i znanja.

"Očekujemo od Akademije da u sve većoj meri bude institucija koja će u saradnji sa drugim naučno istraživačkim zajednicama učestvovati u stvaranju programa razvoja i modernizacije našeg društva i vizije njegovih reformi", rekao je Tadić.

On je dodao da uloga Akademije ostaje kao i do sada - da na naučnim principima definiše probleme i kreira atmosferu koja će dovesti do novih dugoročnih rešenja baziranih na činjenicama i naučnim metodama, doprinoseći izgradnji bogatijeg i socijalno uravnoteženog solidarnog društva.

Akademiju je još od njenog nastajanja pratila nedoumica da li će to biti samo naučna ustanova ili će gledati da prosvećuje i pomaže narod, rekao je Tadić i istakao da su srpski narod i građani Srbije u svim teškim i odsudnim momentima svoje istorije uvek mogli da računaju na dragocjene kapaciteta SANU, njenu osjetljivost za nacionalna zbivanja i na predani rad na traganju za istinom.

"Želimo da tako bude i u godinama u teškim iskušenjima koja su pred nama", rekao je Tadić.

Predsednik SANU Nikola Hajdin istakao je da je "osnovni zadatak Akademije da analizira i izučava probleme na naučnoj osnovi i da u tom pravcu javno deluje", te da je svaki problem koji zaokuplja društvo istovremeno i problem SANU koja tim problemima treba da prilazi sa naučne osnove, bez ikakvih drugih primesa.

SANU je začeta kao Društvo srpske slovesnosti. Tokom 170 godina postojanja menjala je nazive, pa je od 1947. godine nastavila da deluje kao Srpska akademija nauka, a od 1960. kao SANU.

Proslavi su prisustvovali i ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predstavnici svih akademija zemalja regiona, pojedinih akademija EU, kao i diplomatski kor.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.