Nema tajne politike za Kosovo

Izvor: B92, Tanjug, 27.Jul.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema tajne politike za Kosovo"

Beograd -- Nema zakulisne politike kada je Kosovo u pitanju, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova. Opozicija hoće da zna šta nose izaslanici Borisa Tadića.

Opozicija traži da ih vlast obavesti kakvu poruku nose specijalni izaslanici predsednika Srbije Borisa Tadića. Oni optužuju Vladu za vođenje tajne politike za Kosovo.

Politički direktor Ministarstva inostranih poslova Borko Stefanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže za B92 da nije u pitanju nikakva zakulisna diplomatija, jer su naši ciljevi jasni.

"Naš cilj je da dođemo do mogućnosti da kroz pregovore dođemo da trajnog, obostrano prihvatljivog rešenja", kaže Stefanović.

Ko su izaslanici predsednika Srbije i kakvu poruku oni nose, pitanja su koja postavlja opozicija. Iako je Vlada dobila podršku parlamenta kada je u pitanju politika prema Kosovu, očigledno da nije sve svoje namere podelila sa poslanicima.

Predsednik naprednjaka Tomislav Nikolić smatra da ima mnogo pitanja bez odgovora.

"Zaista bih voleo da znam, tim pre što je ministar Jeremić nagovestio da bi zamolio i opozicione poslanike da učestvuju u tome. Voleo bih da znam, ako me pošalju negde šta bih poneo. Ako je taj koverat zatvoren, zapečaćen, šta ja to nosim”, kaže Nikolić.

"Šta, idem da molim da neko ne prizna nezavisnost Kosoba i Metohije? Ali šta piše u tome i malo je teško da prihvatim tu ulogu da ja budem pismonoša, a da pismo šalje moj direktni rival i suparnik. Ali u interesu Srbije i to bih uradio”, poručuje lider naprednjaka.

Ovo pitanje je tokom zasedanja parlamenta najviše zaintrigiralo Demokratsku stranku Srbije, pa šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić na odgovorima na to pitanje insistira i danas.

"Ovo pitanje tih specijalnih predstavnika, to je zapravo naše pitanje njima i mi čekamo odgovor jer mi nismo bili na putu sa specijalnim predstavnikom ili specijalnim izaslanikom, niti znamo šta je njegov nalog, šta on tamo radi, niti šta su dometi ili značaj onoga što on čini”, kaže Aligrudić.

"Mnogo toga je obavijeno velom tajne kada je reč o vođenju spoljne politike Borisa Tadića. To je njegov stil igre”, ocenjuje šef poslanika DSS-a.

Da je diplomatija Srbije u ovom trenutku nepoznata u jednačini, smatraju i radikali, što potvrđuje šef poslanika SRS-a Dragan Todorović.

"Mi smo između ostalog i skrenuli pažnju da tajna politika koju Vlada i predsednik Republike vode ne bi trebalo da bude dominantna, da bi pre svega o svim tim koracima trebalo da odlučuje Skupština Republike Srbije”, kaže on.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da Srbija nastavlja svoju diplomatsku aktivnost koja ima za cilj smanjenje ili držanje na što nižem nivou broja priznanja Kosova do konačnog završetka procesa koji je vođen pred Međunarodnim sudom pravde, a to je odlučivanje u Generalnoj skupštini UN ove jeseni.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović kaže da detalji pisama ne mogu da budu obelodanjeni, ali uverava da nema razlike u sadržaju pisma i politike koju je pred poslanike iznela Vlada.

"Ne treba da postoje iluzije da Stbija vodi neku tajnu, zakulisnu aktivnost, to jest zakulisnu diplomatiju. U pitanju je usaglašavanje i koordinacija nekih elemenata budućeg rešenja i budućeg našeg zajedničkog – ako bude sve u redu – zahteva međunarodnim forumima, pošto je cilj vrlo jasan”, kaže on.

"Naš cilj je da dođemo do mogućnosti da kroz pregovore dođemo do trajnog, obostrano prihvatljivog rešenja. Ne treba niko da ima iluzije da će to biti rešeno ovog ili sledećeg septembra. Jako je nezahvalno ograničavati se kalendarski ili na bilo koji način vezano za postizanje tog cilja”, navodi Stefanović.

I Priština radi na rezoluciji. Zamenica ministra inostranih poslova Kosova Vljora Ćitaku izjavila je da će SAD i najznačajnije zemlje EU na zasedanju Generalne skupštine UN predložiti rezoluciju kojom će podržati mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.