Nema koristi od selektivnog sećanja

Izvor: RTS, 30.Jun.2011, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema koristi od selektivnog sećanja

Mir, dobrosusedstvo i saradnja osnovne teme Samita predsednika država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na Svetom Stefanu. Posle izručenja Ratka Mladića Hagu, očekujem da će se zatvoriti i druga pitanja u regionu, jer nema koristi od selektivnog sećanja, poručio predsednik Srbije Boris Tadić.

Osnovne teme Samita predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je počeo na Svetom Stefanu kod Budve jesu mir, dobrosusedstvo i saradnja.

Na skupu koji je otvorio predsednik Crne Gore Filip Vujanović, učestvuju predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, kao i lideri ostalih zemalja učesnica SEECP.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da pozdravlja odluku Evropske unije da završi pretpristupne pregovore sa Hrvatskom.

Tadić je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak od vremena održavanja prethodnog samita i da je sada spremna da počne pristupne pregovore sa Unijom.

"Sadašnja vlada Srbije se obavezala na hapšenje Ratka Mladića i ona je i ispunila tu svoju obavezu. Ja sam uveravao mnoge moje kolege, šefove država u moju ličnu političku i moralnu obavezu i ja sam zadovoljan da sam to i ispunio", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da će dijalog Beograda i Prištine posteperno dovesti do sporazuma i da se neće dugo čekati da se objavi neki od tih sporayzma.

"Ostaćemo jasno na svojoj poziciji da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Istovremeno, verujemo da treba da ispitamo sve mogućnosti kako ljudi koji tamo žive mogu da dođu do održive i bezbedne budućnosti", rekao je Tadić.

Partner na putu ka EU

Hrvatska je danas formalno završila pregovore o pristupanju Uniji, a predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da će Srbija na putu ka EU u Hrvatskoj imati prijatelja i partnera.

"Molim vas da yapamitite da ćete našim ulaskom u EU dobiti članicu koja se nikada neće umoriti u zagovaranju proširenja i inkluzivnosti uvek novih i pametnijih politika koje će omogućiti potpuno uključivanje svih zemlja regije u Uniju", rekao je Josipović.

Josipović je rekao da dinamika i brzina zavisi od Srbije, ali da je držanje vrata otvorenim jeste zadatak Hrvatske.

"Hrvatska neće koristiti otvorena pianja za bilo koju vrstu pritisaka u pretpristupnim pregovorima susednih zemalja", istakao je Josipiović.

Crna Gora ovim samitom završava predsedavanje SEECP-om, a predsedavajuća u narednih godinu dana biće Srbija. Pre samita, u Bečićima održan je sastanak ministara spoljnih poslova SEECP-a na kome je učestvovao i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je izjavio da će zajednička tema jednogodišnjeg predsedavanja Srbije Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i drugim regionalnim organizacijama biti borba protiv organizovanog kriminala.

"Nećemo štedeti napore u eliminisanju ove pretnje za našu bezbednost - njenih dubinskih uzroka, kao i njenih efekata. Naša politika nulte tolerancije će se nastaviti nesmanjenim tempom", rekao je Jeremić u Bečićima.

Zona mira u regionu

Proces saradnje Jugoistočne Evrope je regionalna inicijativa inicirana u junu 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Jugoistočne Evrope (JIE) u Sofiji sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa između zemalja JIE i transformisanja regiona u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Tu reginalnu inicijativu čine 12 država: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

Na samitu učestvuju i predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsednici  Makedonije, Albanije i Moldavije Đorđe Ivanov, Bamir Topi i Marijan Lupu, premijer Bugarske Bojko Borisov, ministri spoljnih poslova Turske i Grčke Ahmet Davutoglu i Stavros Lambrinidis.

Predsedavajuća SEECP u narednih godinu dana biće Srbija, a potom Makedonija. Srbija je ove godine preuzela predsedavanje i Centralnoevropskom inicijativom, kao i Jadransko-jonskom inicijativom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.