Može li se tajni ugovor sa Fijatom objaviti?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2017, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li se tajni ugovor sa Fijatom objaviti?

Srpska napredna stranka pozvala je danas Vladu Srbije da nanovo ispita da li postoji ikakva zakonska mogućnost da javno objavi ugovor sa "Fijatom". Pregovori poslovodstva Fijata i radnika vođeni su i danas u Vladi Srbije.

"Verujemo da bi građani bili šokirani kada bi imali priliku da vide sadržinu ugovora, odnosno ono šta je Boris Tadić, najgori prevarant, lično dogovorio sa 'Fijatom'", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SNS.

Naprednjaci za Tadića kažu da je "neprevaziđeni lažov", koji nastavlja da u svom maniru obmanjuje građane Srbije, iako odlično zna da Vlada Srbije ne može da objavi ugovor.

Nastavak pregovora u ponedeljak

Samostalni sindikat kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) izjasniće se tokom vikenda o predlogu predstavljenom povodom zahteva radnika, rekao je FoNetu predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković.

On je istakao da se, dok traju pregovori, ne mogu precizirati detalji predloga i davati izjave o njihovom sadržaju.

Mogu samo da potvrdim da će pregovori, uz posredovanje Vlade Srbije, biti nastavljeni u ponedeljak, 24. jula, rekao je Marković.

On je naglasio da je izuzetno važno što u pregovorima sa menadžmentom kompanije aktivno učestvuje premijerka Ana Brnabić.

Radnici su tri sedmice štrajkovali tražeći povećanje osnovice za obračun zarada, isplatu bonusa efikasnosti, drugačiju organizaciju rada i nadoknadu troškova prevoza za rad van standardnog radnog vremena.

Generalni štrajk u FCA počeo je 27. juna, a okončan je 19.

jula, nakon dogovora sa premijerkom Anom Brnabić na sastanku održanom u Kragujevcu.

"Tadić zna da je objavljivanje ugovora njegov raskidni uslov, a njegova tajnost, sve ono što je Tadić dogovorio sa italijanskom stranom, obavezujući uslov za postojanje i provođenje ugovora u delo", navodi se u saopštenju.

Tadić: Mi nismo imali idealne uslove za pregovaranje... Sadašnja vlada da ispregovara da ugovor više ne bude tajna

Od Fijata smo mnogo više dobili nego što smo platili, rekao je danasTadić lider SDS i bivši predsednik Srbije, navodeći da je za tehničko održavanje Zastave od 5. oktobra do privatizacije izdvojeno dve milijarde evra.

On nije želeo da pominje detalje ugovora da ne bi prekršio poslovnu tajnu, koja je, kaže, praksa u automobliskoj industriji, ali je naveo da je ekonomske i druge detalje sa rukovodstvom Fijata dogovorala vlada na čelu sa Mirkom Cvetkovićem.

Od njega su, kaže bivši predsednik, tadašnji predsednik vlade Cvetković i ministar Mlađan Dinkić tražili da pregovara sa predsednikom kompanije Serđom Makionijem u političkom smislu.

Jedan od uslova ugovora je bila tajnost, kaže Tadić, koji je pozvao sadašnju vladu da ispregovara da to više ne bude tajna, navodeći da građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno.

Na pitanje zašto je ispregovarano da ugovor bude tajni, Tadić kažže da nismo imali idealne uslove za pregovaranje i dodaje da je njegova vlada nasledila 200 odsto zadužženost u zemlji, fiktivna radna mesta i tešške okolnosti za dovođenje investitora.

Kaže da su investitori insistirali da ugovor bude tajni, dodajući da je poslovna tajna praksa u automobilskoj industriji zbog konkurencije.

"Građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno i vlada mora da pregovara sa rukovodstvom Fijata o tome da se ne bi poništio obligacioni odnos koji ima Srbija u odnosu na Fijat", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Kaže da je od 2012. godine prisutna aposlutna letargija kada je reč o Fijatu, dodajući da vlada nije završila infrastrukturu oko Kragujevca, nije imenovala članove upravljačkih tela, nije pregovarala o uvođenju novog modela.

Tadić je naveo i da Fijat u industrijskom, ekonomskom i privrednom smislu ima ogroman značaj za Srbiju i da bi trebalo zamisliti kako bi izgledala privreda u budućnosti i kakav bi bio rast BDP-a bez prisustva te kompanije.

On je kritikovao vladu zato što, kako kaže, ništa nije radila po pitanju dovođenja novih proizvođača automobila i dodao da vlada mora da radi na tome da Fijat zadrži, ali ne jeftinom radnom snagom nego podizanjem konkurentnosti.

Tadić je rekao i da Fijat u ovom tenutku ne razmišlja o odlasku, a da bi evenualni razlozi za to bili to što su više okrenuti tržištu SAD i što imaju tehnološke platfrome u drugim zemljama.

Milićević:Tadić prebacuje sopstvenu odgovornost za Fijat

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je danas da bivši predsednik Boris Tadić, za vreme čije vlasti je potpisan ugovor sa Fijatom, pokušava da prebaci svoju odgovornost na aktuelnu srpsku vlast.

Građani Srbije su nekoliko puta na izborima do sada jasno rekli šta misle o politici Borisa Tadića i smatramo da su im veoma dobro poznate njegove medijske manipulacije i obmanjivanje javnosti zarad sticanja jeftinih političkih poena, izjavio je danas Milićević tim povodom.

Tadić "kroz bezuspešne napade, pokušava da prebaci odgovornost, za još jednu u nizu svojih grešaka, na Predsednika Srbije i na Vladu Srbije", poručuje mu šef socijalista.

Navodi i da Tadić, i pored toga što su mu dobro poznate sve činjenice, "licemerno pokušava da dođe do medijske pažnje".

"Bilo bi dobro, ako bi se možda mogao objaviti ugovor da dobijemo odgovor na pitanje na šta je sve gospodin Tadić bio spreman kako bi pobedio na izborima. Građani Srbije poručuju Borisu Tadiću da više nema laži i prevara, da više nikada neće dozvoliti kriminalne i pljačkaške privatizacije zbog kojih je na desetine hiljada ljudi ostajalo na ulici bez posla, zbog kojih su uništavani privredni giganti i stvarano privredno groblje u kojem je Srbija bila zatočena u vreme vlasti DOS-a", navodi Milićević.

Dodaje da se otvorenim pismom javnosti obraća ne zato što je Tadić značajna politička figura, već da bi podsetio građane Srbije na državnika kakvog je Srbija imala za predsednika punih osam godina.

"SPS podržava odgovoran i ozbiljan odnos Vlade Srbije po pitanju Fijata i pozdravljamo prekid štrajka, jer je to interes svih, imajući u vidu strateški značaj i važnost Fijata za Srbiju i privredu Srbije. Zato je veoma važno da se kroz razgovor dođe do kompromisnih i prihvatljivih rešenja za obe strane i apelujemo da svi učesnici imaju ozbiljan i odgovoran odnos kao što ima premijerka Srbije i Vlada Srbije", navodi Milićević.


Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbija od dolaska Fijata ima veću korist nego što je koštala ta investicija

Izvor: Beta Video, 21.Jul.2017

BEOGRAD - Lider Socijaldemokratske partije Boris Tadić rekao je danas da Srbija ima veću korist od poslovanja Fijata u Srbiji nego što je koštala ta investicija jer je od 2.000 godine do dolaska te italijanske kompanije za održavanje kragujevačke fabrike Zastava automobili potrošila dve milijarde...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Tadić: Od “Fijata” smo više dobili nego što smo platili

Izvor: RTS, 21.Jul.2017

Nekadašnji predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić rekao je da građani treba da znaju koliko je novca izdvojeno za "Fijat" i da Vlada mora da pregovara sa rukovodstvom kompanije o tome da se ne bi poništio obligacioni odnos koji Srbija ima u odnosu sa italijanskim proizvođačem automobila. ...

Nastavak na RTS...

Tadić: Od Fijata smo više dobili nego što smo platili

Izvor: Radio 021, 21.Jul.2017

Od Fijata smo mnogo više dobili nego što smo platili, rekao je danas Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije, navodeći da je za tehničko održavanje Zastave od 5. oktobra do privatizacije izdvojeno dve milijarde evra...On nije želeo da pominje detalje ugovora da ne bi prekršio poslovnu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.