Međunarodna zajednica na potezu

Izvor: RTS, 23.Jan.2012, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna zajednica na potezu

Izjava američkog zvaničnika Filipa Rikera, da od Srbije nije traženo da odustane od Rezolucije 1244, dobra je i iznenađujuća, kaže predsednik Boris Tadić. Očekujem da Robert Kuper izađe odmah sa rešenjem za predstavljanje Prištine, kaže Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da, posle izjave zvaničnika SAD Filipa Rikera da od Srbije nije traženo da odustane od Rezolucije 1244, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje da će se već u roku od 24 sata naći rešenje za regionalno predstavljanje Prištine, i da to rešenje bude pozivanje na taj dokument Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić nije želeo da procenjuje kada će biti parlamenarni i lokalni izbori, ističući da će oni biti održani u ustavom predviđenom vremenu.

Tadić nije odgovorio ni na pitanje o kandidatu DS-a za budućeg premijera. "Gde žurite sa tim, DS ima dovoljno dobrih kandidata i to svi građani dobro znaju. Prvo skoči, pa reci hop", rekao je Tadić.

Lider DS-a je sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije razgovarao o ekonomskoj situaciji u zemlji i iskustvima u dosadašnjoj saradnji vlade i sindikata. Međutim, dve strane, kako je saopšteno, nisu se bavile pitanjem eventualne političke saradnje.

Tadić je rekao da je predstavnicima sindikata izložio kako vidi ekonomsku situaciju u bližoj i daljoj budućnosti, i kako vidi mogućnosti da Srbija sačuva potencijale razvoja. "To je centralno pitanje za sledeće izbore", rekao je Tadić.

Tadić je novinarima nakon sastanka sa predsednicima Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao da je za njega Rikerova izjava bila i dobra i iznenađujuća.

"Držim međunarodnu zajednicu za reč. Očekujem da (posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert ) Kuper izađe odmah sa rešenjem za predstavljanje Prištine, koji će značiti da na tablici Kosovo piše i Rezolucija 1244 SB UN, pošto se već od Srbije nije zahtevalo da odustane od te rezolucije", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da će u razgovorima sa Kuperom, koji će ove nedelje posetiti Beograd, proveriti članice međunarodne zajednice.

Predsednik je rekao da činjenica da je američka državna sekretarka Hilari Klinton inicirala telefonski razgovor sa njim pokazuje zainteresovanost te zemlje za KiM, kao i za stavove koje Srbija ima povodom rešenja tog pitanja.

Tadić navodi da je Klintonovoj preneo da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da poštuje Rezoluciju 1244 i da traga za rešenjem za regionalno predstavaljanje Prištine koje neće značiti implicitno priznavanje nezavisnosti.

Predsednik je u izjavi novinarima, rekao da je najgore kada se rešenja traže i planovi sprovode bez interesovanja za stav Srbije.

"Poziv Hilari Klinton nije bio u koordinaciji sa posetom pomoćnika, zamenika državnog sekretara SAD Filipa Rikera Srbiji", istakao je Tadić.

"Referendum štetan"

Tadić je rekao da predsednici lokalnih samouprava na severu Kosova imaju pravo na svoj stav o održavanju referenduma, ali da je takav stav štetan kada je u pitanju državna politika.

Boris Tadić je rekao da Srbija danas vodi težak i rizičan dijalog sa međunarodnom zajednicom o Kosovu i da predstavnici lokalne samouprave moraju da sagledaju te okolnosti.

"Ne može lokalna samouprava da ostvari više nego država i ne treba svojim odlukama da smanje potencijal države da reši problem", ukazao je Tadić i dodao da predstavnici lokalne samouprave treba da budu od pomoći, a ne da odmažu.

Predsednik je rekao da se traga za rešenjem problema, kao i da postoji plan čije je delove predstavio međunarodnoj zajednici.

S druge strane vodi se tehnički dijalog da se olakša život građanima, rekao je Tadić napominjući da su oba procesa veoma teška, ali da Srbija neće odustati ni od jednog, kao što neće odustati ni od evropskih integracija.

"Narodi koji odustaju pokazuju da se mogu ucenjivati i pritiskati", rekao je Tadić i naglasio da bi popuštanje po pitanju Kosova moglo da dovede do internacionalizacije drugih teritorijalnih pitanja u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.