Ketrin Ešton Tadiću i Tačiju predložila dijalog

Izvor: Blic, 23.Jul.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton Tadiću i Tačiju predložila dijalog

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je u telefonskom razgovoru srpskom predsedniku Borisu Tadiću i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju prenela spremnost EU da pomogne dijalog Beograda i Prištine u novoj fazi nastaloj posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovu.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta rekli da Tadić i Tači "još nisu primakli do prihvatanja pregovora, ali nisu ni stavili do znanja da odbijaju dobre usluge EU".

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU sinoć je Tadiću i Tačiju prenela da su se o saopštenje EU posle objavljenog "mišljenja" MSP usaglasile svih 27 članica Unije.

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak u Briselu istaći i spremnost Unije da "pomogne pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, budući da se sad treba usredsrediti na budućnost".

Prema pripremnom dokumentu zasedanja, ministri inostranih poslova EU bi mogli "dodatno razraditi" jučerašnje saopštenje povodom "mišljenja" MSP, u kojem se naglašava da "dijalog (Beograda i Prištine) treba da pospeši saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi".

Za sad nije predviđeno da šefovi diplomatija EU usvoje i posebne zaključke o Kosovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.