Kad nam je predsednik bio u zatvoru ?

Izvor: Istinomer.rs, 09.Avg.2010, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad nam je predsednik bio u zatvoru ?

"Predsednik Boris Tadić bio je zatvaran u vreme Miloševićevog režima." U intervjuu američkoj televiziji Si-En-En ministar Jeremić je istakao da mu smeta kada neki ljudi, uprkos promenama, još gledaju na Srbiju kao na "Miloševićevu Srbiju" naglašavajući da je čak i predsednik Tadić u to vreme bio hapšen.
"Sadašnja vladajuća struktura, na čelu sa Borisom Tadićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Istinomer.rs << kojeg je Miloševićev režim hapsio, svojski se trudila da svrgne diktatorsku vladu."
CNN (t.c. 38.30-38.41), 9. 8. 2010. godine


Međutim, u zvaničnoj biografiji predsednika Borisa Tadića ne navodi se takav podatak, već se ističe da je bio hapšen mnogo pre toga, kao student, za vreme SFRJ.
"Učestvovao u opozicionom radu tokom studija, zbog čega je bio hapšen."
(Internet prezentacija predsednika Srbije)


O tome je, u nekim intervjuima, predsednik Tadić i sam govorio. 
"Seća se prve potpisane peticije protiv verbalnog delikta, učešća na demonstracijama, gotovo mesec dana provedenih u zatvoru u Padinskoj skeli."
Ilustrovana Politika, 13. 12. 2003. godine


"Boris Tadić kaže da su se u njihovoj kući stalno okupljali disidenti, pod čijim je uticajem prvi put potpisao peticiju protiv verbalnog delikta, učestvovao na demonstracijama i gotovo mesec dana proveo u zatvoru."
Nacional, 29. 6. 2004. godine


Sadašnji predsednik, tada funkcioner DOS-a, bio je na korak od hapšenja u danima pre Petog oktobra kada je zajedno sa Nebojšom Čovićem bio optužen za organizovanje štrajka u rudniku "Kolubara". Tih nekoliko dana do svrgavanja Miloševićevog režima, Boris Tadić se, kako je priznao, nalazio u ilegali.
"Ja sam otišao iz "Kolubare" i dan za danom išao na razne proteste... To je bilo, mislim, prvog oktobra, kada sam čuo da sam optužen za subverzivnu aktivnost. Ja sam se onda povukao u ilegalu... Ja sam vec imao razrađen sistem povlačenja u ilegalu, imao sam neke baze, tako da kažem... Nismo nikada imali dovoljno dobru formulaciju za to kako nam je glasila optužnica, u svakom slučaju subverzivna delatnost protiv oružanih snaga."
Republika, 16-30. 11. 2002. godine


Budući da predsednik Tadić nije bio zatvaran za vreme Miloševićevog režima, Istinomer izjavu ministra Jeremića ocenjuje kako neistinu.

Nastavak na Istinomer.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.