Kacin: Ne razumem Tadićev bojkot skupova

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Ne razumem Tadićev bojkot skupova

Kosovo je nezavisna država. Tadićevo bojkotovanje je marketing Kosovu izjavio Jelko Kacin i dodaje da Obamu nije uvredio svojim odsudstvom sa skupova ako je to želeo.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da bojkotovanjem skupova predsednik Srbije Boris Tadić promoviše predsednicu Kosova, i da žali zbog takvih njegovih odluka.

U intervjuu za list Danas Kacin je rekao da ne razume poruku predsednika Tadića, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da time što nije prisustvovao skupu u Varšavi gde je bio i američki predsednik Barak Obama, nije kaznio Obamu, ako je to hteo.

On dodaje da je loša i poruka Poljskoj, zemlji za vreme čijeg predsedavanja se očekuje da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Tadić: Mogli bismo da prihvatimo Veliku Albaniju

Tadić: Dokazali smo da mislimo ozbiljno

Opozicija Kosova: Tači nas vodi u katastrofu

"Baviti se pitanjem da li Poljska sme ili ne sme nekoga pozvati sebi u goste, mislim da je besmisleno. Ako je Tadić hteo da kazni predsednicu Kosova, ni to nije postigao već ju je promovisao. Postoji bolji način za promociju Srbije od onog koji je izabrao i zato žalim zbog njegovih takvih odluka," rekao je Kacin.

Predsednik Tadić nije otišao na samit zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope u Poljsku, kao ni u Rim na proslavu 150 godišnjice ujedinjenja Italije zato što je na te skupove pozvana predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Upitan o tome šta misli o mogućoj podeli Kosova, što se u poslednje vreme pominje, Kacin je rekao da se teritorijalna celovitost neće dovoditi u pitanje i da nijedna država u EU neće podržati takve aspiracije.

"Srbija mora da razume da su dobri odnosi sa Kosovom ne samo u interesu Srbije kao države, već u interesu Srba i srpstva na Kosovu. Kosovo se ne može deliti. Podela Kosova je podela Srbije na duži rok", rekao je Kacin.

Kacin je rekao da se radi na tome da Srbija dobije status kandidata do kraja godine ali da je drugo pitanje kada će dobiti datum za početak pregovora.

"Tražimo od Srbije da ne bude zemlja, već država Srbija i da ovde konačno prorade institucije pravne države. Da se stvori atmosfera u kojoj bi bilo moguće ostvariti više stranih ulaganja, kao dostizanje jačeg raspoloženja celog društva ka evropskom putu", rekao je Kacin.



Kacin je kritikovao predložen zakon o restituciji koji nije nešto što bi EU mogla da prihvati i rekao da "nije korektno od sprpskih vlasti da šetaju institucije Evropske unije", i da je to u stvari "pokušaj odugovlačenja tog posla kako bi se privatizacija završila do kraja i kako bi postalo nemoguće završiti restituciju".

Izvestilac EP je rekao da početak pregovora jeste početak ali da bi taj početak bio moguć neophodno je "srušiti u glavama velike zidine i oslobiditi način razmišljanja".

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.