Josipović, Vujanović i Ivanov u redu kod Tadića

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović, Vujanović i Ivanov u redu kod Tadića

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, završili su sastanak u Predsedništvu Srbije u Beogradu. Očekuje se da posle jednočasovnog sastanka dvojica predsednika daju sopštenje za javnost.

Predsednik Tadić je odmah posle završetka razgovora sa hrvatskim predsednikom, počeo sastanak sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, a posle toga se sastao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Tadić i Josipović su ponovili su međusobnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << podršku za priključenje Evropskoj uniji i naglasili da se otvorena pitanja neće rešavati kroz uslovljavanje tih integracija.

Dvojica predsednika su istakli da su odnosi između Srbije i Hrvatske previše važni, i za dve države i narode, i za region, da bi neodmerene izjave njihov razvoj dovele u pitanje, navodi se u saopštenju Tadićevog kabineta. Tadić je dodao da je sa predsednikom Josipovićem učinio veliki napor da se odnosi dve države podignu na najviši nivo i da se tako mora i nastaviti.

Predsednici su naglasili da će podstaći svoje vlade da ubrzano rešavaju sva otvorena pitanja - izbeglih, nestalih, granica, sukcesije i prava manjina. Istakli su i da je neophodno održavanje međunarodne donatorske konferencije za izbeglice, kao i rešavanja imovinsko-pravnih problema izbeglih lica. Kao "prioritetno humanitarno pitanje" odredili su problem nestalih.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je danas tokom razgovora sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u svim oblastima, navodi se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

"Predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje državnih organa Srbije sa Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine", piše u saopštenju.

Predsednik Tadić je istakao da očekuje da se omogući puno ostvarivanje prava na upotrebu srpskog jezika u Makedoniji, poštovanje prava na informisanje na maternjem jeziku Srba, kao i veće angažovanje makedonskih vlasti na obezbeđivanju uslova da se srpski spomenici u Makedoniji čuvaju, štite i obnove, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem da Srbija želi najbliže moguće prijateljske odnose sa Crnom Gorom i da daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji.

"Predsednik Tadić je u razgovoru istakao da prava Srba u Crnoj Gori ne smeju biti svedena na manjinska i da treba da se omogući ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore", navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

Dodaje se da je Tadić rekao i da je Srbija veoma zainteresovana da se pitanje dvojnog državljanstva reši u što kraćem roku.

Josipović je u Beograd došao posle posete Sremu gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti i udruženja Hrvata.

Josipović, Vujanović i Ivanov sutra će učestvovati na samitu šefova država jugoistočne Evrope "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi" na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca.

Učešće na samitu su, pored Josipovića, Vujanovića i Ivanova, potvrdili i predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Očekuje se i dolazak glavne direktorke Uneska Irine Bokove, evropske poverenice za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrule Vasiliju i glavne direktorke za obrazovanje, kulturu, kulturno nasleđe, sport i omladinu Saveta Evrope Gabrijel Bateni-Dragoni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.